Leve de varken!

Dus u dacht dat varkenvlees vet was? Neen, meneer, en neen mevrouw! Varkenvlees is niet vet! Met slechts 1,9% vet behoort het zelfs tot de magerste vleessoorten die er te koop zijn! Zo is varkenvlees ook bijzonder voedzaam. Neem nu rillettes, meneer. Rilettes, dat zijn van die bakjes met smeerbaar varkenvlees, ideaal voor op de boterham. En wist u, mevrouw, dathet verorberen van een broodje met rillettes gezonder is dan het wegkanen van een croissant met boter? Welnu, dan weet u het nu!

Reeds de oude Romeinen wisten de zøg op waarde te schatten. Menig beroemde schrijver heeft haar lof gezongen, en dan met name natuurlijk in klaargemaakte vorm. Favoriet was de Porcus Trojanus, waarbij het vark gelijk een Trojaans paard werd gevuld met een kruidige ‘farce‘ van onder meer diverse soorten pluimvee, vulva en tepels van zeugen, eidooier en gehakt en gepeperd vlees. Ik citeer even de site: “De Romeinen hadden daarbij natuurlijk de voorkeur voor gevulde uiers en vulva’s, waarover ze met smaak debatteerden. En dan met name over de vraag of een jong vrouwtje dat nog niet vaak had geworpen de voorkeur verdient boven een ervaren zøg die reeds vele drachten had voltooid.” Einde citaat.

De Fransen hebben een vreemde verhouding met hun varken. Zo leefden tijdens de Middeleeuwen mensen en varken vrijelijk met elkaar in de steden, tot in 1131 de oudste zoon van koning Lodewijk de Dikke (ik verzin dit niet) dodelijk ten val kwam na een botsing van zijn paar met een vark. De schuldige werd opgehangen en vanaf dat moment werden alle varken uit de stad verbannen (behalve natuurlijk de heilige varken van Sint Antonius, die echter verplicht een belletje moesten dragen).

U begrijpt, mevrouw, meneer, dat er veel méér over dit edele dier – zo onterecht verguisd – te melden valt. Hiervoor verwijs ik u graag naar de site van de nationale vereniging van de varkenvleeshandel, ofwel de SNCP.

Waar een tikfout al niet toe kan leiden.

Reacties zijn gesloten.