Breedbandinternet zonder ADSL of Kabel


Balen, balen balen. ADSL komt voorlopig niet in ons dorp. Volgens France Telecom moet je honderd medeaanvragers hebben, bij de Mairie vóór ze je dorp aansluiten. Maar bij ons zijn nog niet eens vijfhonderd mensen. Pak ‘m beet 250 huishoudens. En als daarvan 50 een computer hebben is het veel. Ik was extra kwaad, omdat we van de week een juichende folder kregen van Cegetel: “Goed dat u gewacht hebt! Ontdek nu ADSL van Cegetel!” Met een verhaal over hoe goed die verbindingen wel niet zijn, en een aanbod van 24,90 per maand voor een 4.096Kb/s verbinding. Wowww! Dus ik bellen. Klopt dat? Hebben jullie je eigen netwerk, komt Internet ook in La Chapelle-Thècle? Ja, ja, nee dus. Die reclame geldt niet voor ons. STUUR HET MIJ DAN NIET, GVD! Je kunt toch wel de ongedekte postcodes uitfilteren, lijkt me? Of zet ergens bij ‘op voorwaarde van dekking’ of zo.
Nou ja. Ik dus op zoek naar een alternatief. Ik had eens gehoord dat je ook internet via satelliet kunt krijgen. En ja, het kan. En het is nog net zo rap als ADSL ook. Je moet natuurlijk wel een bi-directionele verbinding hebben. Dat je dus zowel kunt zenden als ontvangen. Hoewel het lijntje naar boven wel wat dunner mag dan de pijp naar beneden. Immers, voor elk kliksignaaltje dat jij naar het net stuurt, komen er kilobytes aan internetpagina’s, plaatjes en muziek naar beneden. Er zijn best veel aanbieders, waaronder DSD,
I-sat, Futureway en Sat2way. De goedkoopste is volgens mij Obedisat . Daar betaal je iets van 2600 euro voor de apparatuur (schotel en kastje) en de aansluiting, en vervolgens 90 euro per maand voor onbeperkt Internetten. Niet goedkoop. Maar je bent wél altijd online en je krijgt je eigen IP-adres en mailadressen en zo, dus verder is het precies als met Wanadoo Haut Debit. Het enige nadeel is een korte vertraging tussen het moment dat je klikt en het moment dat er iets gebeurt. Het signaal moet immers helemaal naar die satelliet en terug. Toch is het qua snelheid en – vooral als je samen met wat buren een WiFi-netwerkje aan laat leggen – prijs wel een alternatief voor géén breedband. Vooral voor de heavy users zoals ik, die bij Wanadoo elke maand financieel gestraft worden omdat ze meer dan 120 uur online waren. Met een fluttig ISDN-verbindinkje!

9 reacties op “Breedbandinternet zonder ADSL of Kabel

  1. Dan denk ik dat het voor jou best voordelig kan zijn. Doe de ISDN de deur uit en zet een schotel op je dak. Ik kan het ook in Nederland kopen. Naast de aanschafkosten die pittig zijn betaal je dan gewoon een vast bedrag per maand. Ik neem aan dat je dit soort kosten als onkosten voor je werk kan opvoeren.

  2. In NL hadden we kabel, hier satelliet en het is naar mijn idee even snel, maar of dat echt zo is moet ik even bij mijn ega navragen…..ik zal hem wel even vragen of ie even wil reageren vandaag, want hij is onze huisspecialist op dit gebied 😀

  3. Ik zou nog ff iets nuttigs zeggen hier :
    We zitten met een sat verbinding van SatDSL /Astracom
    http://www.astracom.cz/satdslcz/new_satdsl/satdsl.htm
    kosten van apperatuur eenmalig zo’n 2700,- Euro
    dit is voor een 90cm schotel, ontvangs en send modem en een
    switchje … De kosten v/d hardware zitten um vnml in de LNB,
    joekel van een ding 5kg vnml koelrib wat hij zendt dus ook. Astra 19.2 oost, operator is Hughes Telecom. Probleem is, dat deze van oorsprong Amerikaanse provider
    een infrastructuur heeft die “europa er een beetje bij doet” hun belangrijkste markt is Noord US en Midden Oosten
    We betalen zo’n 150,- euro per maand for 128 Kbps upstream and 1024 downstream.
    We hebben zo’n 10 IP adressen waar van 1 public, tis niet zo simpel als gewone ADSL gebruikers met een routertje er tussen en je hele thuis netwerk zit op het net.
    Voor alle techno no-no’s out there, je provider kan alles zien in het IP header pakket.
    Op de sat willen ze dat dus al helemaal niet. Er zijn 2 verschillende abbn bij SatDSL : 1 x IP adr. (goedkoper max 90,- Euro p/m) maar nog steeds zelfde h/w kosten
    en je deelt een transponder met 499 anderen (vnml prive gebruikers) abb. type 2 is 10 IP adressen en je zit met 50 abbonees op een transponder.
    Een transponder is een “doosje” op de sat ter groote van een pakje sigaretten. Je deelt dus een sat kanaal met veel minder. Er is altijd meer latency.
    Verder : wij “komen op de grond” via het Hughes Network ergens in Frankfurt, dus als Sarkozy zijn zin krijgt dat alle illegale P2P s/w in Frankrijk niet meer mag, kan ik vrolijk verder leechen….
    Ik heb een tijdje geleden contact gehad met een andere provider uit de UK, zijn kanaal zat op 28.2 Oost (Astra 3 volgens mij) en ik kon zijn service wel proberen, maar je lijnt niet zo maar ff je schotel uit…
    ben wel redelijk tevreden, vooral omdat ik niet verwacht dat France Telecom ons hier ooit ADSL kan aanbieden, wij zitten nml als laatste in de “koper lus”.
    Heb nog een tijdje serieus lopen denken om dit als zelfstanding beroep uit te oefenen.. Internet via Sat installs te doen in afgelegen plekken. Niet enkel voor diegene waar geen ADSL kan komen, maar de bandwith via Sat kan nog veel verder gaan, vnml downstream VOIP 🙂
    als er nog vragen zijn, laat maar weten…
    doei
    J.

  4. Jørgen, hartelijk dank. Ik snap er alleen geen reet van. Het is voor jullie techies altijd lastig in te schatten wat de leek weet. Ik kan je vertellen: Minder. Veel minder!
    Ik heb een sat met motor (zelf aan de praat gekregen!), die automatisch alle satellieten vindt. Maar die kan ik natuurlijk niet gebruiken voor internet, want dan kan ik geen TV kijken. Is papa online, drukt een van die kleinen op de afstandbediening beneden *floep*.
    Maar goed, het leek mij dus aardig gewoon een met ADSL vergelijkbaar lijtje te nemen: 128 zenden 513 ontvangen. Rap zat voor mij. Kost bij Obedisat 2600 installatie plus 90 per maand. Hoewel ik net gezien heb dat ik voor 90 euro per maand ook illimité ISDN kan krijgen. Dat is dus een alternatief.
    Verder heb ik in huis een draadloos netwerkje van 2 Macs aan een Airport. Daar kan ik eventueel ook gewoon een PC in hangen, schijnt. Op een van de genoemde sites staat trouwens ook een voorbeeld van hoe ze hele wijken aan één satverbinding hangen met een Wifi-netwerkje. Dat lijkt me ook een mooi alternatief. Als ik maar 24/24 online kan zijn, met zo veel mogelijk bandbreedte.
    Wat ik eigenlijk wil weten, kan is gewoon mijn ISDN- routertje er aan hangen, of vertaalt die kast het signaal voor me?
    Of eigenlijk hoef ik het helemaal niet te weten, want volgens de reclame installeren ze alles voor je, inclusief het aansluiten van de computers. Lijkt te toch wel lekker, zo’n standalone verbinding. Volledig self supporting. Jij zou dus eigenlijk ook gewoon een server neer kunnen zetten en je eigen site kunnen hosten, of heb je dan ook nog een rpovider nodig?

  5. Krek, je hebt idd gelijk, veel te veel techno babbel…
    maar ff meer gewoon praat :
    1/ installatie kost veel geld (te veel naar mijn mening)
    2/ je het een EIGEN schotel nodig, je kunt wel TV ontvangen met een internet schotel, maar niet andersom
    3/ dat komt door de LNB (dat kleine “doosje” tegenover het brandpunt van je schotel) bij een “internet schotel” moet de LNB ook voor het verzenden zorgen en is veel zwaarder/duurder
    4/ je moet helaas nogal een hoog nerd gehalte hebben om internet via de sat te doen.
    mijn advies, gewoon die illimité ISDN nemen, is i nmaandelijks gebruik net zo duur maar je hoeft geen dure schotel te kopen

  6. Dank, Jørgen, die illimité heb ik genomen 75 euro per maand bij Tiscali. Nu nog even mijn ISDN router (Windows) zien te configureren met mijn Mac :(.