Chez Roger et Françoise – 17 augustus


Goedendag heel de wereld. U gaan goed?
Ah oui, het woord:
mèche betekent heel veel, en allemaal van die lekkere dingen, die je nooit nodig hebt tot je ze nodig hebt. Ik kende het vooral als boortje, dat je dus in een boormachine doet. Maar het betekent ook lont, van vuurwerk en als kaarspit. En haarlok. Bovendien is het een gaasje, dat je op een wond gebruikt. Welbeschouwd een goed woord om te weten, want je kunt er veel verschillende zaken mee beschrijven.
[b]Vendre la mêche[/i]: zijn mond voorbij praten, uit de school klappen (ik vermoed van verklappen waar de lont zit).

25 reacties op “Chez Roger et Françoise – 17 augustus

 1. Wij gaan geweldig…….
  @Edvin: Misschien een leuke nieuwe wijn, Chateau d’Agnes een warme, volle vrouwelijke rode wijn……..

 2. denk dat de vakantie voor de meesten juist voorbij is, en dat het daarom zo stil is!
  Of staat Françoise nog steeds achter de bar?

 3. Stil? Kan iemand de stekker uit die jukebox trekken? Dat is al de 10e keer dat ik dat Poulailler-liedje hoor! Zo jaag je al de gasten weg!

 4. Poullailler, kippenhok? Krek, licht ons arme zielen in NL eens in omtrend dit kennelijke kassucces…

 5. Poulailler was ene spoof op dat Roemeense of Kraotische liedje dat ging van: “Rouma rouma jee, rouma rouma rouma jee”. Bedacht door wat wijsneuzen van radio NRJ (spreek uit energie) en dus ook dagelijks tot in den treure herhaald.
  Maar ik ga nu ff ofline, want er komt weer een onweersbui aan en ik ben bang voor mijn computer.

 6. Pfff, ik kan wel even een grote Coca gebruiken. ’t Is niks dat je een huis koopt, maar nu begint dus het grote geregel. Banken bellen, notarissen bellen, documenten regelen, geld bij elkaar sprokkelen….. drukdrukdruk. Waarom wilden we ook weer naar Frankrijk? Om te onthaasten met glazen witte wijn op zonovergoten terrassen, al kijkend naar de oude mannen met pinopetten bij hun spelletje petanque? Nou ja, komt nog wel.
  Ik ben trouwens benaderd door zo’n TV-pief. En nu maar hopen dat het voor het EO-programma is….. krijgen we misschien ladingen gristenhonden over de vloer!

 7. Nou, het was inderdaad voor het EO-programma. Maar zoals ik al verwacht: wij zijn ongeschikt wegens het ontbreken van een christelijke achtergrond. Goh. Ze nemen ‘leven als God in Frankrijk’ blijkbaar wel heel letterlijk…..

 8. Zo. Dat is wel een héél elegante manier om in een klap een volledig stuk nichemarkt (pun not intended) van je te vervreemden. Waarom zet je niet meteen een omgekeerd kruis in de voortuin?
  Zelf had ik een tijd een crucifix zonder kruis (crucidétach dus eigenlijk) aan mijn plafond hangen. Als een modelvliegtuigje hing Jezus in de lucht. Onder het motto: “Doublecrossed, but finally free!” (citaat is uit een film, maar ik weet niet meer welke).

 9. Tegelijk gereageerd!
  Wat een pech, trouwens. Ik wist dat je wegens ontbreken van christelijke achtergrond straks niet voorbij Petrus komt. Daar kon ik goed mee leven. Maar te horen dat ook de poorten van Hilversum voor je gesloten blijven, dát is wel een klap.

 10. Ach. Als ik er echt mee zat ging me wel alsnog bekeren.
  Ik zat me wel af te vragen hoe dat dan zal gaan in dat programma. Gaan mensen naar Italië omdat hun Mariabeeldje dat opeens zei? Verschijnt er een Heilige Geest die zegt dat ze nú een ChdH moeten gaan openen in Frankrijk? Bid men met het hele gezin om een verleende bouwvergunning? Welk een bespiegelingen zo tussen de hypotheekoffertes door!

 11. @ Frank: Vakantie! ik heb net m’n 1e 2 werkdagen erop zitten en ik heb nu al 6 uur overwerk weg te schrijven Ik word $%^$ de hele dag vanaf 7.30 uur tot ’s avonds 10-en gebeld door de directeur, omdat ie het zelf allemaal niet weet. En dat voor dit schamele loon. Maar: ik leer wel veel. Binnenkort andere soll.gesprekken, dus dan heb ik wat te onderhandelen 😉 Btw: volgens mij is het ‘vozen’
  @Hanneke: Halleluja! Er liep laatst een vlieg over de soep en toen riep een disgenoot: Jezus is terug op aarde!! Sommigen vonden het niet kunnen, maar ik vind het humor 😛

 12. O. Sorry! Dat ‘vozen’ was bedoeld voor K. E.
  Leuk dat jullie dit bijelkaar hebben gegoogeld.
  @Krek: Ik ben sinds een week de trotse bezitter van een heurs kippenhok! En sinds vrijdag zijn er ook 3 bewoners, die ons elke dag voorzien van 3 kakleverse eitjes.
  Wij hebben het verblijf ‘De Tokkies’ genoemd, dat zal voor jullie Fransozen niets zeggen, maar hier is het een real- life programma over een aso familie in A’dam, die uit hun huis is gezet en naarstig op zoek is naar een nieuw onderkomen…

 13. dat programma heb ik gezien ,dan zal het wel een zooitje worden in je kippenhok gooien met eieren enzo…
  ik hoop dat de kakelverse eitjes lekker zijn 😀

 14. Wel, het is de oververmoeidheid of de rosé, maar ik kan alleen nog dyslectisch typen, als ik de bericht zo nalees….

 15. @Dineke, ik zal blij zijn als de schoolvakantie weer voorbij zijn, dan komen bij mij weer de rustige tijden, totdat de herfstvakantie weer begint en dan weer de kerst etc. Zo zie je het kan een omgekeerde wereld zijn. Ik ben geboren en getogen Hagenees, dus de kakleverse eitjes komen me wel bekend voor. Als kind had ik ook kippen in Den Haag….

 16. @Frank: woon sinds ’81 in het Haagse (ruim begrip). Is wel slikken als rasechte Groningse….maar ja: het werk zit hier (zou hier zitten)
  Truste, morgen weer een dag….

 17. volgens mij hebben Roger en Françoise elkaar nu echt de hersens in geslagen… sta al een tijd voor de deur, maar er is niemend te bekennen vanmorgen…