Chez Roger et Françoise – 18 oktober


Klik logo voor smoelenboek.

Herfstvakantie in Nederland. Tijd voor de Frankrijkgangers om naar Frankrijk te gaan. En voor de thuisblijvers om thuis te blijven. En te dromen van Frankrijk, zoals Jeanne gisterenavond zo mooi nostalgisch deed in ons stamcafé.
En dan zijn er nog die andere thuisblijvers, die al in Frankrijk wonen. Zijn die veel gelukkiger dan Jeanne en de andere smachtende Francofielen in Nederland? Ik denk het niet. Wij Frankrijkblijvers zijn gewend aan het hier zijn. Heel af en toe, als de zon op een bepaalde manier over de glooiende velden schijnt, of als ik achter een Nederlandse auto door een typisch Frans dorpje rijd, dan voel ik het nog wel eens. Dat gevoel van: Ik weet wat zij voelen. Ik weet weer hoe het voelde, dat gevoel van: “Zegen, geluk en welzijn! Ik ben in Frankrijk!”
Maar dat gevoel slijt. De pittoreske weg door dat grappige dorpje is gewoon de weg naar de supermakrt. Het uitzicht is iets om doorheen te rijden. Die grappige typische Franse boer is de norse buurman die voordringt bij de bakker omdat hij hier al woonde toen ik nog geboren moest worden. De verwondering? Weg.
Nee, dan is Jeanne welbeschouwd beter af. Want zij kan af en toe fijn naar Frankrijk.

90 reacties op “Chez Roger et Françoise – 18 oktober

 1. Heb ik een Wie? Ik heb wel al een ander mailadres, want ik had eerst vier namen geprobeerd die ik verworpen of niet gebruikt heb, en misschien vinden ze zo’n verspilling van middelen abusief.
  Wat is er mis met leeswaardige boeken? Wel zonde van het papier, tekst die niet op internet staat…

 2. Ik heb altijd in het Gooi gewoond, wat betreft platteland, en voor wat ik van de rest van NL heb gezien zit je nog niet zo gek in de semi-dorpjes van ‘t Gooi (Provencaalse dorpen a-la het gooi: La Motte en Gargas)

 3. Ik woon in het gooi, lekker buiten denk je dan. Helaas, dat leer je dus als je in Frankrijk bent. Geen vliegtuigen die overkomen. Geen treinen in de verte. Geen gegons van de stad en de verkeerswegen in de verte. Echte stilte. En overal leven. Ik zie vanuit mijn ooghoeken altijd beweging. Herten op de weg, hagendissen in de tuin. Echte ruimte om je heen.

 4. Ach, ook al in het Gooi? Ik ben Hilversummer van geboorte, heb in Amsterdam gestudeerd en gewoond maar ben op mijn 35ste terug naar het Gooi verhuisd. Naar een veel te duur huis in Huizen. Dat was mijn geluk, want dat huis verdubbelde in vijf jaar in waarde. Mijn ticket naar Frankrijk!
  Echte stilte is trouwens ook relatief. Hier in de Bresse zijn veel boeren en als die oogsten met zijn allen tegelijk, heb je toch wel flink trekkergeruis. Houden ze op, dan is het wel weer extra stil. Dat wel.

 5. Rustig in Frankrijk?? Ik heb daar 3 buren met elk een lap gras als tuin en ze moeten blijkbaar altijd om de beurt hun gras maaien. Ik heb al een keer voorgesteld om alleen de 1e en de 3e dinsdag van de maand tegelijkertijd het gras te maaien. Dan is het wel even een herrie maar dan heb ik tenminste weer 2 weken rust.

 6. Ach, te stil ik ook niet alles. Je moet eens horen vwat voor herrie die krekels maken in het voorjaar. (In Frankrijk dan) En toch is het hier anders. Als het een mooie dag is dan is het bij mij in de straat 1 lange file van motorclubs, wielrenners, antieke auto’s en wandelclubs. Het lijkt wel of heel Nederland door de straat komt. 🙂 Wij hebben het huisje in het zuiden gekocht met de overwaard evan ons huis hier. Ik kan dus rustig failliet gaan. Heb altijd een dk boven mijn hoofd.

 7. Há, in Huizen had ik een buurman met een tuin van 700m2 en een hakselaar. Je begrijpt niet wat er na een paar zondagen geronk nog te hakselen viel, maar volgens mij importeerde hij takken van familieleden om maar te kunnen hakselen. Hij had zelfs een dubbele set messen, zodat als zijn schoonvader het ene setje ging slijpen, hij met de andere set toch lekker door kon hakselen. En breek me de bek niet open over de bladerblowers!

 8. Ik heb al moeite met mijn eigen lappie. Laat staan dat ik het voor mijn buren ga doen. Trouwens, de buurvrouwen hebben de hele dag de tijd terwijl ik sta te beulen in mijn huisje met hamer en zaag. Zij kunnen het af en toe beter bij mij komen doen.

 9. ah, nu snap ik het. frankrijk is gewoon net kinderdijk…
  overigens, in de Hoeksche Waard ligt een officieel uitgeroepen stiltegebied. Dat is alleen wel laagvlieggevied van defensie voor zowel straaljagers als helikopters. de laatsten komen daar tot paar centimeter van de grond, alleen landen mag niet… Midden in dit stiltegebied ligt dan ook nog een skeltercircuit.

 10. In de Bresse schiet soms wel een F16 door de geluidsbarriere.
  Dat is dan weer minder.
  Maar ach, daarna is het gelijk weer stil.
  Op het blaffen van de kennel jachthonden van onze buurman de burgermeester na.

 11. De mijne (weet niet waarvandaan, ligt ook niet lekker)
  Ben moe bij het opstaan.
  Maar uhh, Robbert in ‘t Gooi is toch geen Ikea? Randstad misschien? 🙂

 12. Omdat je hier in het mooiste gebied van Europa zit hebben ze hier ook een gigantisch militair oefengebied ingericht. Zit je lekker in de zon en dan boem boem boem, en maar oefenen.
  En ik ken een huis, dat hebben ze uitgezocht als ijkpunt voor helicopturvluchten, denk ik, gigantische militaire helikopturs vliegen er over… en schietpoppetjes langs de weg… houd je je wel ineens aan de maxima van 90 km/h – voordeeltje.
  Maar ik ga eens slapen, en een boek lezen, want anders komt m’n weblog nooit vol. au’rev’…

 13. In t gooi heb je Crailoo. Naast de hockeyvelden…
  En Youp gaat naar de Ikea in de Bijlmer, onder A’dam. Evenals ‘t Gooi.
  In de hele 06 trouwens geen Ikea te bekennen. Dichtbijzijndste in Toulon, La Valette.

 14. Jammer dat het natuurzwembad daar weg is (in Crailoo)
  De militaire oefenterreinen liggen erachter, zonde van een mooi stukje natuurgebied.

 15. NR soixant-dix-neuf er is veel te doen in ‘t café ik dacht dat ieder in zijn/haar hutje in Frankrijk zit.
  Is dir Hans van de billen of een ander

 16. Sorry Frank,
  Ben ook geboren en getogen in ‘t Gooi, en ja ik ben de Hans vandebillen, wil je ook wat drinken? 🙂
  Het heeft toch geen zin om boos te blijven op elkaar?

 17. Nee, ik vond het een mooie stunt had er twee stippen en een mond opgezet en je was in het smoelnboek gekomen is het aan de andere kant van die berg ook zulk K weer
  Doe maar een glaasje water hoofdpijn
  Mercie

 18. Kijk hans zo zijn wij wij poetsen niet maar nu moet er ineens wel gepoets worden omdat je met de billen voor het hele web bloot komt? Kom, da’s kleinzielig. En schrijf een leuk gedicht in het frans tegen mij dan staan we kiet, d’ accord?

 19. De zon schijnt daar zeker this hier zwaar bewolkt geweest geen verschil tussen nacht en dag.
  Morgen staat er gelukkig weer 27 graden op meteo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *