Chez Roger et Françoise – vrijdag 8 oktober


Klik logo voor smoelenboek.

Gisterenavond laat, toen iedereen al bijna naar bed leek, stelde Ronald aan Peter de volgende vraag:
Over een week zitten we weer heerlijk in Frankrijk en hebben we Gilbert en Marie Claire, onze buren, beloofd ze uit te nodigen voor een etentje. Maar wat schotel je een Bourgondische metselaar en zijn vrouw nu voor in oktober. Zelf hebben zij zich vreselijk voor ons uitgesloofd bij een uitnodiging voor een etentje. Moet je culinair aan de slag of zou het leuk zijn ze een typische Hollandse dis voor te zetten.
b.v. aperitief, jenever met een borrelhap. Vervolgens erwtensoep met roggebrood. Hoofdgerecht een warm buffet van, grauwe erwten met spek en rookworst, zuurkool, aardappelpuree met hachee, boerenkool. Alles natuurlijk begeleid met zilver uitjes, augurken, uitgebakken spekjes en gebakken ui etc.. En als ze nog niet ontploft zijn een desert van diverse puddinkjes. Of jaag ik hiermee de buren definitief weg.

Mijn intuïtieve antwoord is: “Ja.” Maar dat ruil ik graag in voor een ander! Iemand?

170 reacties op “Chez Roger et Françoise – vrijdag 8 oktober

 1. Ronaldus, ook van mij van harte hoor, met jullie volhouden. Wij zijn van 87 geloof ik. Plus drie jaar in zonde. Dus begint ook al respectabel te worden.
  @Jolanda: als je iemand op FF echt een advies wilt geven, kun je hem/haar natuurlijk altijd een persoonlijk mailtje sturen (als tenminste het mailadres bij de vraag staat). Doe ik ook. Ik zeg er dan wel even bij dat ik niet anders kan, omdat ik geblokkeerd ben.
  @Dineke, ik zou niet weten wat er met het smoelenboek is. Probeer het eens met de ‘refresh-knop van je browser.
  Zo, vanochtend was ik bij de bank voor een lening ivm de verbouwing van ons nieuwe huis. Ik snap er niks van. Je kunt alleen een lening voor lange tijd krijgen, en moet – als je sneller aflost – 3% boeterente betalen. Maar ik weet nú al dat ik het geld stukje bij beetje ga opnemen, om de verbouwing te betalen. En dat ik zodra mijn huis verkocht is álles in een keer aflos. En dan zou ik 3% moeten betalen bovenop het percentage wat ze toch al vragen? Dat wordt een dure bedoening.
  Vanmorgen was ook nog even France telecom hier. Mijn internetverbinding is nog steeds niet OK. Ik ben nu met een analoge lijn, nota bene!
  OK, dat was het nieuws. Nu even lunchen en dan een tekstje tikken en even wat huizen op immogo zetten. TXS Erik!

 2. tja, dat gaat zo met leningen. als je sneller inlost lopen de banken inkomsten mis, vandaar de boeterente. met een hypotheek gaat dat ook zo

 3. In België gaat dat niet zo met leningen, toen wij ooit eens wat extra geld hadden en een lening afbetaalde voor een auto, waren we bij verrast dat we juist korting rkegen omdat we zo snel aflosten, maar goed dit is wel een jaar of 14 geleden.

 4. Ja, maar het grappige is juist, dat ik nu al weet dat ik de lening maximaal 1 jaar nodig heb. Dus er is geen sprake van sneller aflossen. Ik wil gewoon een lening voor een jaar. Dassal.
  @Ronaldus: Ferré is binnen! Heel hartelijk bedankt, ook voor de geste wat betreft de financiële afwikkeling. Je hebt wel weer een maandje gratis drinken bij ReF verdiend! Ik ben ‘m nu aan het inladen en ga straks een mooie selectie maken voor in de auto (een van de weinige plekken waar ik echt met overgave muziek kan luisteren en meezingen).

 5. Jeetje, wat een typefouten, komt door windows, niet door mij…
  bij = blij
  rkegen = kregen
  En zitten we niet op een record, volgens mij hebben we nog nooit zo vroeg op de dag de 100 gepasseerd.

 6. Er komen vast nog wel mensen in de kroeg die het wel kunnen.Weet je al dat je weer mag op FF, je antwoord is geplaatst. Ik weet niet of je er blij mee moet zijn. Gr. Yo

 7. ja, ik heb met Hans ge-emaild en ik ben gede-blokkeerd. verder zal ik er niets over zeggen.
  ach, ik vind het een leuk forum en ben blij dat ik gewoon weer kan plaatsen 🙂

 8. Je blijft ook hier gewoon welkom, hoor, Jolanda. Sterker, als je een foto van jezelf stuurt, zullen we het onderwerp FF in het vervolg mijden als jij in de buurt bent, om je niet te compromitteren (mooi frans woord, trouwens. Net als chantage ;)).

 9. Het is ook een leuk forum, D.W.Z. Laagdrempelig. Als nieuweling is dat meestal het eerste forum wat je op internet vindt en het is gewoon een open forum. Nou ja, op het ogenblik bijna open. 😀

 10. hahaha, nee krek, helaas, ik stuur geen foto en als jullie het over FF hebben, ‘luister’ ik gewoon even niet. 😛

 11. zo, mijn weekend gaat zo beginnen!
  voor als ik dit weekend geen tijd heb, wens ik iedereen een prettig weekend!!!
  doe alle fransen de groeten van mij 😉

 12. Misschien niet echt een goed idee, nu ik het zo zie staan, denk ik bij mezelf, ik hoop niet dat iik voor zo’n etetje uitgenodigd wordt. Ik zou gewoon iets klaarmaken, waarvan je weet dat het altijd lukt en ook lekker is. Volgens mij zijn jullie buren blij met alles, als je er maar moeite voor gedaan hebt. Ik zou trouwens wel een toetje met advocaat doen of zo, dan zit er toch nog iets echt nederlands in.

 13. Met boerenkool niks, maar ik vind griesmeelpudding zo ontzettend vies….
  Boerenkool met worst is een van de weinige NL dingen die ik hier echt mis. Ik ga ook proberen om boerenkool in mijn moestuintje te kweken, de worst laat ik dan wel uit NL komen.

 14. Griesmeelpudding zou ik ook niet graag als export product vab Holland willen promoten. YAK!. Maar boerenkool mag je mij midden in de nacht voor wakker maken.

 15. Nodig ze anders uit voor een grand apéritif. Dat mag rustig uitlopen tot in de kleine uurtjes, maar het kán ook om 20.30 afgelopen zijn. Geeft je flexibiliteit.
  Begin met kir royal (Crèmant de Bourgogne met crème de cassis) of iets sterkers naar smaak. Om de tongen wat losser te maken een whisky, of inderdaad een jenevertje, al doet dat het beter als digestif en vinden de Franse dames het vaak wat te hard. Lekkere stukjes harde worst van de lokale slager er bij, en oude kaas uit Holland met Moutarde de Dijon.
  Dan quiche of groententaart met bijvoorbeeld geitenkaas. Vervolgens kun je iets met vis doen. Fransen houden bijvoorbeeld wel van haringsalade (zure haring), al maken zij die erg zoet. Zoiets als die rommel van de IKEA. Of voor ieder een lekker vers zalmmootje met grof zeezout en ene paar nog knapperige haricots verts. Maar ook rolletjes van chair de sauccisse (kruidig gehakt) met spek gebakken. Of vijgen met spek gebakken doen het ook goed. Mijn vrouw doet vaak ook gemarineerde kipfilet op een satehprikkertje gegrild. De sateh-saus kun je er eventueel naast serveren.
  Zijn ze dan nog niet vertrokken, dan kun je altijd nog wat speciale Hollandse kaasjes laten proeven, zoals brandnetel en kruidnagel. Plus natuurlijk brood met een goede paté de campagne. En een mooie korenwijn. Zo moet je de avond toch wel doorkomen, dunkt me.
  Sterker, ik wil ook uitgenodigd worden!

 16. Nu we het er toch over hebben, Als we door onze buren worden uitgenodigd voor het eten. Wat neem je dan mee?? Tenminste we willen niet met lege handen binnenkomen. Of is dat dat toch een typisch Hollandse gedachte.

 17. inderdaad, altijd goed. Maar jenever vinden ze ook interessant. Niet lekker, maar wel interessant. Tulpebollen, ook goed, is het het seizoen voor. Twee jaar geleden bracht ik hele kisten van bij de Praxis mee voor een prijs waarvoor je hier nog geen zakje van 10 koopt. Maak je goede sier mee bij de buurvrouw. 😉

 18. Dan doen al die Fransen hier het zeker fout! Hoewel die ook wel eens een flesje uit eigen stook meenemen.
  Wat ook aardig is, is een zelfgebakken taart, voor bij het dessert. Of de al eerder genoemde bijzondere Hollandse kaasjes (ook dessert) met kruiden.

 19. TA-TI-TA-TI!
  NU ALS DE BRANDWEER STEMMEN!
  Frankrijktoplist is opnieuw begonnen met tellen. Als we snel zijn, krijgen we vanavond HeF even aan kop. De bovenste heeft twee stemmen, wij eentje. Dat moet toch kunnen, of niet? Overigens ben ik zelf uit eten. Wie maakt even een screenshotje als het lukt?
  Tot later!

 20. Gelukt! Het zou mooi zijn als dat ook een keertje halverwege lukt, met 50 stemmen of zo. Maar goed. Een gegeven paard niet in de bek kijken.

 21. @ Krek, valt mee snelheid van levering, ik had minstens een week verwacht. Ik hoop dat het te beluisteren is.
  Ik zit nu 7 x via mijn web-log op HenF en ik blijf tellen.

 22. Het is héél mooi, Ronaldus. Dit brengt me weer terug naar mijn studententijd (Frans, jawel).
  Overigens ligt mijn server er even uit. Al mijn sites offline, behalve deze. Dus even geen plaatjes. Later weer goed, hoop ik.

 23. Ik lees ff alles weer door, stem voor de goede orde en we staan op 1!!!!!!!!
  Champagne voor de hele zaak!
  O… ik ben alleen met 2 onbekenden!
  Lamazittu dan….

 24. Ik was daarnet ook even inconnue. had ingelogd met mozilla, daarin werkte wie kennelijk niet. Werk nu weer met firefox en ben weer helemaal me zelf…

 25. Ja, je dant dat dat raar is, maar ik zag het vandaag gebeuren. Ik was bij de bank en zeg tegen die man: mijn huis staat op immogo.com. Gaat hij naar google en tikt daar immogo.com in! Ik zie http://www.immogo.com ook heel vaak in de zoekopdrachten langs komen… Dan zet je dat toch meteen in de adresregel? Of ben ik nou gek?
  Overigens kon hij de site niet bekijken, want op de begane grond zijn de computers zo ingesteld dat ze geen plaatjes van sites weergeven!
  Boven, bij de chef, kan het wel. Sneu is dat!

 26. @krek; Er zijn een heleboel mensen die geen barst van dat hele internet, of computers in het algemeen snappen. Het is ook wel logisch want die krengen zijn ook veel te ingewikkeld voor de meeste mensen.

 27. Hee!! weer helemaal alleen, Roger nergens te bekennen, dan neem ik stiekem wat uit mijn eigen fles Pieter Jol Beerenburg.

 28. Die stookketel is trouwens helemaal het einde, ik heb heel wat kersen staan en dat gaat helemaal lukken volgend jaar.
  Je eigen kersen eaux de vie.

 29. Boerenkool met worst, griemeelpudding, een fles jenever, een kistje tulpebollen en krek’s recept. Dat vind ik toch een beetje magere oogst.

 30. ‘t ging ook alleen maar om het idee, kun je er mee aankomen of niet. Ik zelf heb ooit in een restaurant een dergelijk buffet voorgeschoteld gekregen. En ik vond het wel grappig.

 31. De laatste keer dat ik bij mijn huisje was had ik voor de buurvrouwen (allebei weduwe) wat regionale producten meegenomen. Ik was naar de plaatselijk kazende boer gegaan en heb voor beide een stukje overjarige boerenkaas, een beker eigen gebrouwen bitterkoekjes vanillevla en een pak zuurkool meegenomen (zuurkool uit onze plaatselijke fabriek). Ze zeiden dat ze het geweldig vonden en deden heel enthousiast. Of ze dat ook nog waren toen ze de kaas geproefd hadden, weet ik niet, maar naar mij toe bleven ze in ieder geval vriendelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *