53 reacties op “Chez Roger & Françoise, mei 2012

 1. We kunnen hier natuurlijk ook alvast verder praten. Dan verhuist Erik onze nieuwste commentaren gewoon mee.

 2. Kees zegt: Sober. Jammer dat er een kolom verdwenen is en nog jammerder dat, als je naar een artikel gaat, zelfs de enige rechterkolom verdwijnt. Dat maakt ’t allemaal wat leeg en minder navigatievriendelijk.
  En dat blok “geef een reactie” is allemachtig groot…

 3. Waarop ik weer: Dat van die kolom zullen we aanpassen, analoog aan http://blog.krek.nl Is het opgevallen dat alle mooie random kopfoto’s gebleven zijn?

  Of het ‘geef een reactie’ kleiner kan, dat weet ik eigenlijk niet.

 4. Overigens zijn al die categorieën in de rechter kolom nodig om de oorspronkelijke URL’s te redden. Op deze manier zorgt Erik dat als iemand ons googled, dat hij dan inderdaad op het aangegeven adres de juiste informatie vindt.

  Nou lijkt het er op dat we die categorieën later kunnen verwijderen en dat je dan tóch de juiste pagina krijgt. Dat moet dan alleen handmatig gedaan worden. 1200 artikelen…

 5. Ja, en de registreer- en inloglinks verdwijnen zo wel erg naar de bodem van de pagina, maar ik heb ’t gevonden.
  Dankzij de kopfoto’s voelen we ons natuurlijk meteen thuis… zeker als die een hurktoilet-met-sporen laten zien…

 6. De conversie is in ieder geval beter dan de failure van web-log.nl naar WordPress.
  De vraag is of je blij kunt zijn met deze verminking van HeF, zonder auteurs van de logjes en zonder reacties. Misschien moeten we het oude HeF maar helemaal vergeten en een nieuwe start maken. Wat vind je zelf eigenlijk Krek ?

 7. Ik vind het erg jammer dat de reacties verdwenen zijn, maar daar is niet veel aan te doen. Erik studeert nog op een manier om ze alsnog toe te voegen, maar dat is lastig omdat er iets wezenlijks anders is in de indeleng van WP en het oude HEF.

  Ik heb Erik trouwens ook het archief van het web-log-HEF gestuurd, kijken of we daar ook iets mee kunnen. Als je een conversieprogramma maakt om web-log archief naar WP te verhuizen en je vraag 100 euro per omzetting loop je helemaal binnen volgens mij.

 8. Overigens hoef ik de reacties van elke deelnemer maar één keer goed te keuren. Heb je eenmaal een reactie geplaatst, dan gaat dat de volgende keren zonder mijn tussenkomst.

 9. Ik vind persoonlijk deze reactiedraad ook wel erg volumineus. Dat mag wel wat minder ruimte kosten allemaal. Je scrollt je gek.

 10. De lay-out wordt een stuk beter als je het thema K2 van WordPress gebruikt.
  Dat thema heeft Elz ook.

  • K2 is inderdaad een theme met een aantal leuke mogelijkheden en out of the box een wat compactere layout. Maar het is dan weer niet responsive.
   Ik vind twentytwelve ook nogal grof qua typografie en layout. Dat is allemaal aanpasbaar via css.

 11. Heel fijn dat jullie zo goed meedenken. Misschien is het handig om te weten in welk stadium dit project zich bevindt. Ik heb net de inhoud van HEF geconverteerd naar WordPress. Dit betreft de berichten.
  De conversie van de comments heeft meer voeten in aarde. De benodigde investering is vooralsnog niet gepland.

  Eenmaal in WordPress is in principe alles mogelijk. Ik kan het blog er nagenoeg exact zo laten uitzien als het oude HEF blog. Zijbalken kunnen worden toegevoegd, ook in de single view van een bericht. WordPress is ‘slechts’ de motor van dit nieuwe vehikel; de carrosserie moet nog worden gebouwd en kan er precies zo gaan uitzien als gewenst, een en ander wel afhankelijk van wat mijn opdrachtgever met mij afspreekt. Maar in principe is alles mogelijk. Ik ben gespecialiseerd in het bouwen van custom WordPress themes. Dat betreft zowel de buitenkant als de functionaliteit binnen het cms.

  Wat je nu ziet is een nauwelijks aangepast standaardtheme (twentytwelve), waaraan nog van alles moet en kan gebeuren. Daarbij spelen enkele overwegingen mee:

  – modernisering
  De overstap naar het moderne cms dat WordPress is, biedt de kans te moderniseren. Daarbij kun je denken aan:

  – responsive webdesign: steeds meer websites / blogs worden gelezen op smartphones, tablets en andere apparaten met betrekkelijk kleine schermresoluties. Daarnaast hebben desktops en laptops de laatste jaren grotere schermen gekregen. Responsive webdesign is een techniek die ervoor zorgt dat de weergave van de website zich aanpast aan de schermbreedte waarop hij wordt bekeken. Op smallere schermen worden bijvoorbeeld zijbalken naar onderen verplaatst, verschaalt de header-afbeelding, etc. Het thema waar de blog nu eventjes in is ondergebracht (twentytwelve) is een responsive thema. Wanneer ik op dit thema ga verder bouwen, zal ik zorgen dat de responsive eigenschappen blijven behouden. Onderzoek laat zien dat al meer dan de helft van de pageviews van websites afkomstig is van smartphones. Ander onderzoek toont een groeiende weerstand van bezoekers tegen websites die zich niet aanpassen aan de schermbreedte van hun smartphone. Heel vaak belanden bezoekers via een dieplink – bijvoorbeeld vanuit een social medium – op een webpagina en willen ze daar een blog of artikel lezen. Het moeten scrollen tot de contentkolom in beeld is, waarbij je moet uitkijken niet per ongeluk een reclamelink te raken, wekt in toenemende mate weerstand. Bezoekers klikken veel sneller weg van sites die niet responsive zijn gebouwd.

  – een reactiesysteem met ondersteuning van gravatar: De avatars van reageerders die een account hebben bij gravatar.com verschijnen automatisch bij de reacties. Dit is een ingebouwde functie van WordPress. Past m.i. in deze tijd van jezelf laten zien in social media timelines.

  – Verbeterde SEO: voor dit blog misschien niet zo relevant als voor meer commerciële blogs, maar toch prettig. WordPress biedt out of the box al ingebouwde voorzieningen om snel en goed gevonden en in beeld gebracht te worden in zoekmachines. Door toevoeging van een van de beste SEO-plugins op de markt en nog enkele aanpassingen achter de schermen kan dit effect nog aanzienlijk worden versterkt.

  – onnoemelijk veel uitbreidingsmogelijkheden: WordPress is een modulair systeem, waarbij door middel van plugins, widgets, custom post types, extra voorzieningen aan de admin-kant en custom theming alles op en aan gebouwd kan worden wat maar nodig, handig of leuk wordt gevonden.

  – betere connectie met/naar social media: bijvoorbeeld door het inbouwen van share-knopjes naar de populaire social media, zodat bezoekers niet alleen kunnen reageren maar ook ‘liken’, tweeten, linkedinnen of googleplussen.

  – wat verder ter tafel komt.*

  * Het is heel aanlokkelijk om nu te zeggen: “roept u maar” of “u vraagt, wij draaien”, maar ik moet erbij zeggen dat mijn inbreng hier wordt bepaald door de afspraken die ik maak met Gregor.

  Erik de Vries
  http://wpwebbouw.nl

 12. Heb nog niet alles na kunnen lezen, het weer was eindelijk goed. Nee, niet goed, gewoon ‘minder slecht’. Voorheen zeiden we dan “het is maar 16 graden op Hemelvaartdag!!” Nu zeggen we: “het is wel 16 graden op Hemelvaartsdag!!” Enfin, 7 jaar geleden droegen we ook dikke truien

 13. Nou, ik wilt ook best ‘Roept u maar’ roepen, maar aangezien alle verzoeken zich uiteindelijk vertalen in ontwikkeltijd (en dus kosten) begin ik dan wel met een paypal-knop 😉

 14. De grap van WordPress is dat je werkelijk ongeveer alles kunt aanpassen, dus aantal kolommen, font, fontgrootte, achtergrondkleur en wat en in welke volgorde je dat allemaal in de zijbalken laat zien. Ook de reacties. Echt een fluitje van een cent.

  Zover was ik ook al met mijn testhef.

 15. O, ik had die lange reactie van Erik nog niet gelezen, waarin die feitelijk al hetzelfde zegt maar dan anders.

 16. Ik kan wel reageren, maar mijn eerste reactie is al niet te lezen. Dus laat maar eigenlijk 🙁

 17. Zoals ik al schreef, moet ik de allereerste reactie accepteren. Daarna ben je automatisch ‘lid’ en worden al je volgende reacties vanzelf geplaatst. Ik had nog geen mail-alert ingesteld, en daardoor wat reacties gemist. Overigens is foto’s plaatsen nog niet mogelijk. Daar moeten we ook even naar kijken.

  • Jij krijgt nu alle notificaties.
   Bij mij werkt foto’s plaatsen wel. Wat werkt er niet?

 18. Ik bedoel in de reacties. Kan dat überhaupt bij WP? html-reacties toestaan? Bij het vorige blog kon dat met [img] dergelijke [/img] tekens. Of moet dat hier met dit soort code?

  • Het is wel te regelen in WP maar dan zullen we ook moeten regelen dat die plaatjes niet breder worden dan het commentveld. Het kan ook de laadtijd van een bericht ernstig beïnvloeden als er veel grote plaatjes in de comments worden geplaatst.

    • Ik heb even gekeken wat de mogelijkheden zijn. Plaatjes die te breed zijn worden automatisch versmald, zodat ze binnen de comment-breedte blijven. Het is niet waarschijnlijk dat er hele comment-lijntjes worden volgezet met plaatjes. En je kunt altijd nog instellen hoeveel comments er op één pagina komen. Wordt het aantal comments groter, dan worden ze gepagineerd. Zie instellingen/comments.

     Ik bedoel dus te zeggen: de mogelijkheid om plaatjes in comments te zetten is best leuk. Je kunt de beren zien maar wellicht valt het mee.

  • Ja dat probeerde ik ook te doen, lukt dus niet.
   Ligt misschien aan de instellingen of theme, want op mijn wordpress blog gaat het wel goed.

 19. Het plaatsen van plaatjes in de reacties werkt nu. Gebruik daarvoor de volgende syntax:

  <img src=”http://domein.xx/het_volledige_webadres_van_het_plaatje”>

  • Ik zal straks wel een handleidingpagina maken, waar deze technische zaken worden uitgelegd.

 20. Mooi dat jullie hetzelfde geel hebben. Dat is zo vertrouwd. Sorry voor mijn korzelige 2e reactie. Ongeduld is my middlename

 21. Bij plaatjes gebruik je dus een andere syntax dan voor links? Want mijn link, die ik vers niet had aangepast bij de 1e reactie werkt dus.
  Een preview zou idd wel handig zijn. Of je steekt de stekker erin en typt wat zorgvuldiger…..

 22. Hoe krijg ik achter nog dingen aangepast, zoals foto (bij naam) en site?

 23. Eh, je kunt natuurlijk ook inloggen, dan kun je de site erbij zetten. En die foto? Dacht eerst dat dat automatisch ging wanneer je zelf WP hebt, (die van mij is uit de lucht om duistere redenen), maar dat klopt niet, want dan zou ik bij Elz ook een plaatje moeten zien

 24. Dineke, ik heb je een redacteursrol gegeven. Je kunt als het goed is nu ook artikelen bekijken en redacties modereren, als je ingelogd bent. En dus ook je eigen reacties aanpassen.

  Blauwe namen hebben een link naar een website. Andere niet.

  Bij het oude HEF hadden we ook geen preview. Gewoon goed opletten voor je op de plaatsknop drukt.

 25. Ha die Rem! Na je eerste handmatig ‘toegelaten’ commentaren komen je reacties meteen online. Welkom terug!

 26. Zit je in siesta-tijd, Remski? Ik doe daar noodgedwongen ook aan, gas terug. Manman, wat is het heet hiero. Hollen of stilstaan, Nederland.

 27. Ik had het gelezen krek, dat ik eerst geaccepteerd moest worden, spanning alom 😉
  Siesta is goed Din, het went snel. Vanmorgen om 8 uur al 17 graden in de schaduw, dat beloofd niet veel goeds.
  En nu de impots, zo leuk.

 28. Ik heb net ook alle fiscale papieren gesorteerd. Gelukkig doet de boekhouder de rest.

 29. Het is juni… Tijd om een nieuw café te openen. Dan zal ik die loodzware jukebox wel uit het oude krot wegslepen om weer wat sfeer te maken. Ook al moet er hier nog het een en ander aan het behang gedaan worden…