De halve maan aan het kruis?

Waar gaat het eigenlijk over Té?
Ja, waar gaat het eigenlijk over?
Het gaat vandaag over vrij-heid Van Me-nings-ui-ting!
Ooooh, met Moslims zeker?
Ja. Mét Moslims. En Christenen. En Van Gogh.
Ooooooh, leuk!
———-
Het vrije woord is een groot goed. Het vervelende is alleen dat als je denkt te moeten ‘shockeren’ om je boodschap over te krijgen, sommige groepen daar misbruik van kunnen maken. Volgens mij had Submission weinig ophef veroorzaakt als er niet een groep was geweest die per se ophef wil. Van Gogh heeft de fanatieke Moslims op een presenteerblaadje een stok aangereikt waarmee Christenhonden geslagen kunnen worden.
Het is in een multiculurele samenleving heel moeilijk in te schatten wanneer en waarmee je iemand aan het lachen maakt, kwetst of dodelijk verwondt. Als ik iemand een Mongool noem, vindt de een dit een volkomen acceptabel scheldwoord, terwijl het een ander (misschien iemand met een Down-syndroom in de familie) veel pijn kan doen. Datzelfde geldt voor scheldwoorden als hond, mietje, kutnoordafrikaan, makelaar, professor, verkoper, macho, boer, geus, tandenbeul, handelaar, frik of rooie. Ik merk het zelf ook regelmatig. Probeer ik mensen in een luchtig stukje een beetje bloemrijk op hun tekortkomingen te wijzen, worden ze meteen agressief! Maar goed, ik dwaal af.
In de film Submission waren de koraanteksten op een naakt vrouwenlichaamin onze ogen een onschuldige stijlfiguur. Hirshi Ali heeft echter geweten dat dat voor de minder verlichte moslims een schokkend beeld oplevert, dat vanuit hun achtergrond niet te verteren is. Godslastering komt in sommige gemeenten nog keihard aan. Voor de dader is geen genade (in de bijbelse zin van het woord, helaas in dit geval letterlijk genomen door een fanatiekeling).
Het Christendom heeft na Erasmus en Luther eeuwen nodig gehad om zich aan het dogmatisch denken van de Inquisitie te ontworstelen (zo’n200 jaar geleden werden er nog heksen verbrand!). Al die tijd is het Islamisme min of meer stil blijven staan. Dat kun je de huidige generatie moslims niet kwaliijk nemen en je kunt ook niet verwachten dat ze hun geloof met alle wetmatigheden die daar bij horen meteen afzweren, louter en alleen omdat ze bij ons zijn komen wonen.
Het lijkt me in ieder geval geen goede zaak om een shokertherapie toe te passen, zoals Van Gogh dat deed (ik hoop bewust, anders heeft Hirshi Ali nog wat meer uit te leggen). Iedereen die scheldt met een beroep op vrije meningsuiting moet bij zichzelf te rade gaan wat je bereikt met je ferme taal. Je krijgt misschien bijval van mensen die net zo dom zijn als jij, maar de samenleving wordt er niet beter van.
Als je wilt dat je gasten zich aanpassen, dan zul je ze toch op zijn minst als gasten moeten blijven behandelen. Als je ze tot vijand bestempelt, loop je het risico dat ze zich als zodanig gaan gedragen.
Op dit moment is denk ik belangrijk dat we de dialoog op gang houden en vooral verstandig en genuanceerd blijven argumenteren en overtuigen. Met het nabauwen van polariserende kreten is niemand gediend.

90 reacties op “De halve maan aan het kruis?

 1. Dineke verder mag van mij iedereen meedoen, er is een plaats voor iedereen. Wel met wederzijds respect. Niet bij mij de auto komen stelen omdat ik er wel één heb en die ander niet. Wij hebben ook jaren moeten werken om iets te hebben.

 2. Wat Moslim voorstanders/HuisMiepen maar al te graag willen verhullen is dat Moslims onze mede landgenoten te weten Joden/Homo’s het liefst de nek omdraaien om het populair te zeggen.
  Ook is het storend dat je aan het einde van het jaar struikelt over de stichting RADAR/Anna Frank groepjes die d’r subsidie voor het komend jaar veilig willen stellen.

 3. Nou word ik echt boos. Ga er bijkans van vloeken (mag ik mijn syndroom weer even een kans geven, Krek?)
  Moslim voorstanders/HuisMiepen???????
  Het is overigens Anne Frank, schrijf dan in elk geval de naam correct!

 4. Gut Ted, valt me mee dat jij op de barricaden klimt om de rechten van de homo’s te beschermen. Maar zegt nou niet dat alle Moslims tegen homo’s en joden zijn. Het is nog geen 20 jaar geleden dat potenrammen een populaire sport was onder Nederlandse ferme knapen die met een steigerpijp het park in trokken. Terwijl ook nu nog zat christenen zijn dat homofilie met veel bidden te genezen is.
  Bovendien zijn niet alle moslims tegen joden. Net zoals niet alle christenen vóór homo’s en vrouwenrechten zijn. Ik kan me herinneren dat de laatste keer dat de joden écht een knauw kregen, dat zeker niet op conto van de moslims geschreven kan worden. Hoewel er ook nog steeds typetjes rond lopen die dat hele holocaust-gedoe maar overtrokken vinden en die Anne Frank-groepjes hun subsidie liefst zouden ontnemen.
  Het grappige is ook, dat ik maar steeds geen inhoudelijke oplossingen van je lees. Ik pleit voor de nuance, voor dialoog. We zullen het toch met elkaar moeten doen. Jij komt alleen maar met kreten. Wat moet er volgens jou dan gebeuren?

 5. Waarom is het eigenlijk dat Moslima’s in Frankrijk geen hoofddoekje op school mogen dragen.?. Zou dat met de strijd tegen de onderdrukking van Moslim vrouwen te maken hebben.?.
  Waarom heeft de Franse minister van tele-communicatie Jean-Pierre Raffarin, een arabiese Moslim zender van het Franse netwerk gehaald.?. Zou dat met het verspreiden van Jodenhaat te maken hebben.?.

 6. Lachen, doorgeschoten tolerantie:
  In het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes is 27 november een meisje geboren dat de naam Jihad heeft gekregen. De ambtenaar van de burgerlijke stand heeft de naam, die ook wel heilige oorlog betekent, zonder problemen aanvaard.
  JiHaat-je kom je buiten spelen.?.

 7. Moslima’s mogen geen hoofddoekje dragen omdat er een schewiding tussen kerk en staat is. Ook andere tekenen van geloofsovertuiging, zoals de crucifix en de keppel, zijn verboden. Oorsprong van de nieuwe regel was natuurlijk dat het lastig lesgeven is aan iemand van iwe je het gezicht niet kunt zien.
  De zender wordt van het net gehaald wegens het verspreiden van jodenhaat. Zielig voor dat meisje.
  Maar dit zijn weer allemaal kreten waarmee je je gelijk wenst aan te tonen. Oplossingen wil ik horen!

 8. Helemaal gelijk Krek. De meeste mensen blijven steken in opmerkingen als Ted, en oplossingen komen niet verder dan alle Joden/Homo’s/Turken/Moslims/Marokanen het land uit. Ik ken schatten van Marokanen die moslim zijn. Fanatiekelingen, of het nu katholieken of moslims zijn, hebben altijd een bord voor hun kop, oogkleppen op. Aan de ander kant moeten we onze ogen niet sluiten voor het oprukkend extremisme die ideale volgelingen vinden onder kansarme jongeren. Krek for President!!!!

 9. 1. Ik kan me herinneren dat ik fanatiek schreef met een jongen uit Afula, Israel. We waren 15 en we schreven over van alles en nog wat. Opeens vroeg hij me wat ik van Joden vond. Ik antwoordde, misschien heel naief: hoezo? Wat is er mis met Joden? Nooit meer wat van ‘m gehoord.
  2. Een van onze beste vrienden, Mous, is moslim. Hij gaat altijd mee, wanneer we uit eten gaan (behalve tijdens de ramadan) komt ook altijd mee-eten, ik zorg dat er dan geen varkensvlees op het menu staat. Het gaat vanzelf
  3. Een andere vriend, moslim, is met een katholieke getrouwd. Gaat fantastico samen, kindje heet Noureddin, maar wordt met beider normen en waarden opgevoed. Overigens is dit een ex-cursist van mij van de inburgering.
  4. We hadden kennissen die tegen onze moslim-vriend zeiden: “kom je ook op ons feestje? Er komt ook al een homo.” Bij deze kennissen komen we niet meer.

 10. @RobertS: Hebben we deze discussie niet al eens gevoerd? Ik kan prima lezen, de ideeën van mensen begrijpen en mijn gedachten formuleren, maar kan niet goed luisteren in een mondeling debat. Alleen al daarom ben ik niet geschikt voor de politiek (en al helemaal niet als ik er terug voor naar NL moet). Al vind ik ook dat je de macht nooit moet geven aan iemand die hem wil hebben. Mensen die het van hun haar (of een gebrek daaraan) en populaire kreten moeten hebben, zijn mij een gruwel.

 11. Ik kende een heel aardige Italiaan, die ik heb geholpen zich in NL te vestigen. Die is bij de Scientology ‘kerk’ gegaan. Viel niet meer mee te praten, want álles werd betrokken op het L. Ron Hubbardisme. Alle fanatici het land uit! Alleen… wacht even… dus ook ergens anders het land in.

 12. @Krek, inderdaad, die discussie hebben we al eens meer gehad. HEt valt me alleen altijd op dat mensen die niet in de politiek zitten betere ideen hebben dan politici. Ik ben het met weinig mensen eens, maar ik deel je bovenstaande mening volkomen.

 13. Da’s erg…Tim is er ook eens ingestonken. Heeft zo’n boekje gekocht van erg aandringende meisjes.
  Ik had altijd van die Mormonen in lange regenjassen, die op de trap bleven zitten tot ik mij meldde…-zucht-

 14. Er is niXs meer bij te dragen.
  Het is een onomkeerbaar proces, dan bedoel ik de Islamisering van Europa. Sommige dingen gaan niet ocver Dineke, daar zul je mee moeten leven.
  groet ted

 15. Dit zijn eindeloze discussies die nergens naartoe gaan. Mensen als Ted willen namelijk altijd winnen. En willen winnen is al een fout uitgangspunt in deze discussie.

 16. @Ted: Geen kreten maar oplossingen! Je grijpt steeds een klein – liefst onbeduidend – stukje uit de laatste reactie om daar dan een kreet op los te laten. De herhaaldelijk gestelde vraag beantwoord je niet. Ik stel ‘m nog eens:
  Wat moet er volgens jou dan gebeuren?

 17. Kijk, in Rotterdam is de verhouding scheef gegroeid.
  Bijkans op elke hoek van de straat een moskee.
  Ik ben opgegroeid in Rotterdam, nu Istanboel aan de Maas.
  Ik zie geen oplossing, ja zelf verhuizen, wat de meeste mensen ook doen.

 18. OK. Dat is duidelijk. Lekker roepen dat het niet goed is, andermans oplossingen afbranden, maar zelf niks kunnen toevoegen. Duidelijk waar je staat Ted. Ik zou zeggen: verlaat het (volgens jou) zinkend schip Europa. Maar zoalsng je niks anders kan dan schelden, is het misschien ook handig je niet meer in deze discussie te mengen. Discussiëren betekent namelijk méér dan drammerig je mening herhalen. Wij kennen nu jouw mening:
  Moslims zijn gevaarlijk en extreem
  Er zijn te veel moslims
  Moslims verpesten Nederland.
  Moslims willen ons bekeren of doden
  Moslims slaan hun vrouwen
  Moslims willen de heilige oorlog.
  Je standpunten zijn duidelijk. Verdere voorbeelden om die te bewijzen zijn niet nodig. En je geeft net toe dat je er geen oplossingen of argumenten aan toe te voegen hebt, én dat je niet per se gelijk hoeft te hebben. Prima. Discussie gesloten.

 19. Ted, dat is in Amsterdam ook. Ik ben met je eens dat de verhoudingen scheef zijn gegroeid en dingen niet meer zijn als in je jeugd. Het is echter een gegeven dat je al die mensen niet meer weg gaan maar op uitnodiging van ons hier zijn gekomen. Wij wilde immers het vieze werk niet doen. Daar waren de gast arbeiders voor. Met de grote meerderheid van de buitenlanders, (waarom hoor je nooit geklaag over het grote aantal Engelse bewoners in Amsterdam) is het heel goed samenwonen. Lieve aardige mensen. Het gaat om de uitwassen. Daar moet je tegen optreden.

 20. @Ted: wat verlaat, ook even een protest tegen het gebruik van het denigrerende ‘huismiep’. Je hebt het wel tegen mijn gasten, dus gedraag je alsjeblieft een beetje. Bovendien, als je tegen het vernederen van vrouwen bent, geef dan zelf het goede voorbeeld.

 21. Ted is in het verkeerde gezelschap verzeild geraakt. Maar wees gerust, ik heb mijn meningen ook maandenlang gespuid op een rechts anti-geitennøkersweblog, dus ik weet hoe het is om de dwarse mening te vekondigen. Ted moet alleen nog even positief leren denken, niet in problemen, maar in oplossingen. Want met alleen klagen komt Jan Splinter niet door de winter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *