Chez Roger et Françoise’s eigen Edvin Zandvliet heeft weer een recept ingeleverd, met een mooi verhaal er bij:
Deze benaming werd uit de Gasconse keuken overgenomen. Het is afgeleid van het Gascons ” Garburo ” dat afkomstig zou zijn van ” Garbe ” of ” Gerbe “, wat dan bundel of bosje betekent. Het is een dikke soep , specialiteit van Béarne, die met een vork en lepel gegeten wordt. In het Nederlands spreekt men van garve. Je hebt een boeket of bundel van verschillende groenten nodig om deze soort soep te bereiden. Vooral werden er koolsoorten in gebruikt maar ook veel andere groenten. Spek, varkensvlees en worst zijn noodzakelijk om een goede garbure te krijgen.
Werd vroeger steeds met een korst of met brood in de soep opgediend. In de huidige versie is een garbure een pureesoep van een bepaalde groente waar de broodcroutons de meelklont vervangen hebben. Nog dit aangaande de typische Garbure à la Bearnaise. De mensen uit de Bearne-streek hebben de gewoonte eerst groenten en brood op te eten, waarna ze het kookvocht met een scheut rode wijn aanlengen wat hen de CHABROT geeft.
6 personen
Ingredienten:
400 gram casselerib
200 gram knoflooksalami in dikke plakken
1 grote ui
1 flinke winterwortel
2 grote aardappelen
1 grote steel prei
250 gram champignons
250 gram sperziebonen
2 eetlepels olijfolie
150 gram ontbijtspek in reepjes of blokjes
2 tot 3 teentjes knoflook
2 theelepels gemengde gedroogde Provencaalse kruiden
1 fles rode wijn
3 vleesbouillontabletten
1 pot of blik witte bonen (800 gram)
1 blikje gepelde tomaten in blokjes
250 gram gesneden savooiekool
zout en versgemalen peper
Voorbereiden:
Snijd de casselerib en de salami in niet te kleine blokjes. Snipper de ui grof, snijd de winterwortel en de aardappelen in blikjes, de prei in ringen, de champignons in plakjes en halveer de afgehaalde sperzieboontjes.
Bereiden:
Verhit de olie in een grote soeppan en bak het spek licht uit. Laat de casselerib, de worst, de ui, de geperste knoflook, de wortel, de aardappel, de champignons, de sperzieboontjes en de kruiden kort meefruiten. Blus af met de wijn, vul aan met 1 liter water en verkruimel er de bouillontabletten bij. Schep goed om, breng aan de kook, draai het vuur laag en laat met het deksel schuin op de pan ca. 20 minuten stoven. Voeg de witte bonen, de tomaat, de savooiekool en de prei toe en laat nogmaals ca. 10 minuten stoven. Breng op smaak met wat zout en peper. Serveer met stokbrood en kruidenboter .
Eet dit als je in het najaar een lange wandeling hebt gemaakt.
Smakelijk!
De receptenverzameling is hier.
sorry ik zag toch nog een spelfoutje
snijd de wortel en aardappel in BLOKJES
want als je dat in blikjes doet wordt het wel erg moeilijk
😀 🙂 😛