Energiebalans verplicht bij huizenverkoop

Nou dat weer. Als je je huis wilde verkopen moest je al sinds jaar en dag verplichte onderzoeken laten doen naar de aanwezigheid van loodhoudende verf, asbest en (in het zuiden) termieten. En ook moet je je septic tank leeg (of in ieder geval schoon) opleveren. Maar de regering wil nóg meer doen om de kopers te beschermen tegen een kat in de zak. Daarom werd vorig jaar een onderzoek naar de staat van de elektrische installatie verplicht gesteld. En om nu ook nog te garanderen dat precies duidelijk is hoeveel energie een huis verstookt, komt daar een extra verplicht onderzoek bij, naar de energiebalans.

Met ingang van 1 januari 2011 moeten alle huizenadvertenties voorzien zijn van vermelding van het energielabel. Advertenties van particulieren in de krant mogen volstaan met de simpele tekstuele vermelding, maar makelaars en internetsites moeten een echt labeltje afdrukken, waarbij ook het formaat is vastgelegd.

Wat een gedoe. Dit betekent onder meer dat ik alle adverteerders van Immogo moet manen hun advertentie te voorzien van een label. Maar als die mensen nou niet weten in welke klasse hun huis valt? Hoe kom je daar achter? Er zijn wel wat sites die je helpen rekenen, maar die worden in de lucht gehouden door gespecialiseerde bedrijven voor ‘diagnostique energetique’ die natuurlijk gewoon je mailadres willen scoren.

Het is om moedeloos van te worden. En je kunt er niet omheen, want er staat 37.500 euro boete en twee jaar gevangenisstraf op het nalaten van een vermelding. Bovendien mag de koper achteraf de verkoop annuleren als de energieaanduiding ontbrak of verkeerd was ingevuld.

Zal ik maar gewoon iedereen adviseren voorlopig maar te kiezen voor een label met de slechtst mogelijke ranking? Dan staat er iets bij en ze kunnen je nooit voor de voeten werpen dat je de zaken te rooskleurig hebt voorgesteld.

Reacties zijn gesloten.