Misschien wel de beroemdste wijnnaam ter wereld: Chardonnay. Of eigenlijk is het de naam van een druif, afgeleid van het dorp Chardonnay, in de Saône-et-Loire, tussen Tournus en Lugny. Het is geen beschermde merknaam, want met die chardonnay-druif kun je overal ter wereld Chardonnay produceren. En dat gebeurt ook. Je hebt Chardonnay uit Chardonnay, maar ook uit andere delen van Frankrijk, uit Californië, Chili, Australië, Zuid-Afrika… Chardonnay wordt in alle werelddelen verbouwd en tot wijn verwerkt.
De amper 200 inwoners van Chardonnay, les Charneurons, zijn zich nauwelijks bewust van de enorme faam van hun dorpsnaam. Ze staan er niet bij stil dat veel liefhebbers van de wijn Chardonnay het dorp als een soort bedevaartsoord zien. Wie dat wél door hadden, waren Nick en Rebecca Harman. Britten met een vakantiehuis in de buurt, die graag permanent in Frankrijk wilden neerstrijken. Toen de leegstaande Bar-Tabac van Chardonnay te koop kwam, zagen ze direct de toeristische potentie. Ze kochten het mét de licentie en verbouwden het tot een modern café, restaurant en chambres d’hôtes: Le Chardon (de distel). Nu ontvangen ze elk jaar tientallen bedevaartgangers die op zoek zijn naar de bron van hún wijn.
Wij aten er gisteren een kennismakingsdinertje met wat nieuwe vrienden. Le Chardon biedt typische ‘cuisine familiale’. Geen culinaire hoogstandjes maar eenvoudige kost, en heel best betaalbaar. Inclusief drankjes vooraf, twee gangen, en fles Chardonnay, dessert en koffie waren we met zijn vieren €106,- kwijt. Dit in een grote zaal met houtkachel en de twee huishonden.
Aan de tafel bij de bar zat dochter Sophie Harman met haar vrienden Victor en Hugo (sic!) een menu met spareribs uit te testen. Aan één wand lijsten vol Chardonnay-etiketten uit de hele wereld. Verder veel posters met autosport-thema’s, want Nick was in zijn vorige leven National Sales Director bij Chrysler UK. Heel apart allemaal.
Mocht je eens in Chardonnay komen, strijk neer op het terras van Le Chardon en drink daar een lekkere fruitige Chardonnay. Want daar, aan de bron, smaakt hij nét iets lekkerder.
Wat grappig ik wist niet dat Chardonnay een plaatsje was!
Wat grappig om de link naar HeF te maken. Had ik ook moeten doen.
Die link heb ik zelf aangepast, -paul, omdat ik niet hou van mensen die hier alleen een keertje langs komen om eventjes hun url te plempen.
Dat was me wel duidelijk.
‘Hij’ is ook bij mij langs geweest. Heb de link laten staan om te laten zien wat voor een armoede het is.