FRELON!

Dit is een horzel of hoornaar, hier beter bekend als frelon. Een soort megawesp. Mijn vrouw vond er vorig jaar eentje in haar schoen. PRIK! PIJN! Ze heeft een halve week niet kunnen lopen. De dorpsbrandweer is gekomen en heeft met harde hand twee nesten uitgemoord. Naar ik nu hier lees onterecht. Want het zijn heel lieve beestjes en ze doen niets!
Hier nog wat pagina’s over wespen.

20 reacties op “FRELON!

  1. Toen het casco van ons houten huis net stond, in de zomer van 2002, zaten er tientallen frelons binnen, blijkbaar op zoek naar ‘constructiehout’. Vers gezaagd naaldhout, lekker geurend naar hars, wat wil je. Ongelukkig genoeg voor die beesten is de hele constructie behandeld met insecticide, dus ze lagen massaal te kreperen onder de schuifpuien en vensterdeuren. Een nest hebben we die zomer niet gezien, het jaar daarna wel eentje in aanbouw in een halfopen tuinhuisje, in een daar rondslingerend vogelhuisje. Ik kwam daar iets doen, trok en sjorde aan wat rotzooi, en om me heen begon het luid te zoemen. Ik heb me toen schielijk teruggetrokken en van een afstand geconstateerd dat er hornaars bezig waren dat nestkastje in en uit te vliegen. Ik heb toen toch, tja, bij de plaatselijke kluswinkel zo’n superbus instant-kill insecticide gehaald waarme je op zeven meter afstand in een grote klap een wespennest kunt uitroeien, en daarmee ’s avonds dat beginnende nest vermoord. In de loop van de paar jaar dat we hier nu wonen zijn er zo een stuk of, pakweg, vijf wespen- en hornaarnesten gesneuveld (meest wespen). Als ze zich niet ophouden in of aan ons huis, tuinhuis of pal naast het terras vind ik het prima, maar te dicht bij onze habitat zie ik ze liever niet. Zit er eens een hornaar binnen en kan ik hem naar buiten werken dan doe ik dat; wordt-ie te nerveus, dan is het toch van wham! met een vliegenmepper. Zelf ben ik niet allergisch voor steken van zulke insecten, maar mijn zwager wel, die moet steeds een injectieset met epinephrine bij zich hebben omdat-ie acuut kan opzwellen en erin kan blijven. Je zult maar een bezoeker hebben die zo reageert op een steek.
    Gezien het feitr dat de moordwapens tegen wespennesten gewoon in de Franse kluswinkels staan, met levensgroot erop ‘Frelons’, lijkt het me sterk dat je net als in Duitsland beboet zou kunnen worden als je een hinderlijk nest uitroeit.
    En een volwassen nest frelons eet net zo veel insecten als drie of vier paar mezen; Da’s mooi, maar die mezen vind ik toch veel aardiger en daar hebben we er hier veel van.
    In Frankrijk loopt men hier en daar wat te veel achter waar het de natuurbescherming betreft (zie de sterke jachtlobby en de achterblijvende bescherming van bedreigde diersoorten), maar ik he wel eens de indruk dat ze in Duitsland, het land van Ruhrgebied, de open bruinkoolmijnen en ongelimiteerd hard rijden op de Autobahn, soms juist doorslaan met het knuffelen van beestjes. 50.000 euro boete voor het opruimen van een groot nest frenons op een plek die je het leven in je eigen hus onmogelijk kan maken gaat me wat te ver.

  2. Ter voorkoming van misverstanden: Een hoornaar is een soort wesp, die kennelijk zowel in Nederland als in Frankrijk ook wel eens voor horzel uitgemaakt wordt. Zelf denk ik bij horzel aan die zwarte steekvliegen (frans: le taon), die op je gaan zitten, even wachten en dan pas prikken (als je oplet, is de tussentijd genoeg om ze met de platte hand dood te meppen).

  3. Dat dacht ik nou ook, Peter!!
    In Groningen noemen wij dat blinde mug Ze steken heel gemeen. Vaak drijven ze bijv. op het water in een zwembad en voel je niet dat ze op je zitten. Tot je gestoken wordt, natuurlijk…

  4. Gelukkig hebben we hier geen ‘killer bees’…
    Maar als ik een beetje doorlees op die pagina die Krek zo mooi vond (dank, Krek, weer een toevoeging aan mijn groeiende verzameling sites over alles wat steekt en bijt), dan zorgt een slimme imker ervoor dat-ie een nest frelons in de buurt van een verzameling bijenkasten heeft, want de frelons decimeren een enge parasiet die de honingraten aantast. In ruil daarvoor happen ze dagelijks ook een paar bijen, maar daarvan worden er blijkbaar genoeg nieuwe aangemaakt.
    Ik zou zelf toch niet zo snel zo’n dikke frelon gezellig op mijn neus laten zitten. ‘Kijk eens, wat een aardige hoornaar, even lachen voor de foto…’ Want als-ie steekt wanneer je hem zenuwachtig maakt, hoe stuur je hem dan weer weg als-ie die neus wel een lekker plekje vindt?

  5. Bij horzel dacht ik ook aan de daas. Maar mijn F-N woordenboek zegt Frelon = hornaar of horzel. Die taon noemen wij hier ‘tán’ naar het geluid dat ze maken als ze zich tegen de schuifpui te pletter vliegen.

  6. En mijn Ned-fr woordenboek (Koenen) zegt bij horzel: 1 (bloedzuigend insect) taon m, 156;stre m; 2 (grote wesp) frelon; 3 (kwelgeest) tracassier m
    Mijn frans-franse micro-robert geeft voor frelon grosse guèpe rousse et jauna, à corselet noir

  7. Van het web geplukt op http://www.natuurinformatie.nl:
    Dazen of paardevliegen zijn breed gebouwde, snelle roofvliegen met grote ogen. Vooral de wijfjes zijn bloeddorstig en zuigen bloed bij grote zoogdieren en soms ook bij de mens. Het eiwit uit het opgezogen bloed is nodig om de eitjes te kunnen laten rijpen. De mannetjesdazen eten honing. De larven leven in vochtige grond en zijn rovers of leven van rottende planten. Biologen determineren dazensoorten vaak aan de hand van hun oogkleur. Dazen kunnen, net als muggen, het CO2-gehalte van de lucht bepalen om een prooi te vinden.
    In Nederland leven meer dan 30 soorten dazen, de meest algemene is Haematopota pluvialis. Deze soort, de regendaas, is bekend van het kustgebied, Ameland en Terschelling. Haematopota bigoti en Hybomitra expollicata komen in zilte biotopen voor. De tweede kan hier en daar soms vrij talrijk zijn. Hij is bekend van Goeree, Vlieland en Terschelling.
    Dat lijkt duidelijk: een horzel of daas is een paardenvlieg, en beslist geen wespachtige. De latijnse soortnaam (Haematopota) is ook totaal anders dan die van wespen, bijen of mieren (hymenoptera). Dus is een frelon geen horzel. En zo te zien kun je beter een frelon in de buurt hebben dan een horzel, want de laatste komt gericht op je af omdat-ie je bloed wil drinken, en een frelon steekt je alleen als-ie zich bedreigd voelt. Lief hoor, die frelons. Kun je ze ook leren apporteren?

  8. Wacht even, Schwep: het woord horzel komt in die beschrijving niet voor. Het gaat over de daas. Dat lijkt me dus geen sluitend bewijs dat de horzel altijd een daas moet zijn. Misschien is horzel wel een algemene benaming voor ‘vervelend steekbeest’. Iets dat horzelt, als het ware, waardoor ook de hoornaar horzel genoemd kan worden.

  9. Ik vond ook iets grappigs:
    Taon(t), Tahon, Thaon
    Familienaam uit het Franse taon: horzel, daas. Bijnaam voor een vervelende, lastige kerel.
    1245 Iulain le Tahon – Doornik (TTD).

  10. Om de boel op een rijtje te houden, als ik deze pagina mag geloven, zijn dazen en horzels ook niet hetzelfde. Dazen horen tot de Tabanidae, terwijl echte horzels tot de oestridae behoren. En dan heb je ook nog paarden- koeienhorzels, die tot weer andere families behoren.
    Zo te zien heb ik in het verleden heel wat dazen voor horzels uitgemaakt. Excuses aan beiden…

  11. zal wel aan mij liggen, maar dat beest op die man z’n neus is een kleintje vergeleken bij de monsters die ik af-en-toe rond ons huis zie vliegen.. zal van de zomer wel eens een foto maken..

  12. Frelons zijn geen horzels. Horzels zijn zwart en zijn grote steekvliegen. Frelons zijn grote wespen die wel degelijk gevaarlijk zijn. Bij de apotheek kun je een doosje kopen genaamd ‘Aspi Venin’ waarmee je het gif van frelons en andere insecten en slangen kunt ‘opzuigen’. Heel nuttig

  13. Zover waren we al, Saskia, zoals je gemerkt zou hebben als je de reacties hierboven even gelezen had.
    Het schijnt alleen dat het gevaar van de vervaarlijk uitziende Frelons (een insect waar het Nederlands dus kennelijk geen naam voor heeft) schromelijk overdreven wordt.
    De Aspi Venin behoort hier inderdaad tot de standaarduitrustig. Niet vergeten mee te nemen op dagtripjes. Werkt niet op lastig te bereiken en on-vlakke plekjes, zoals het randje van een teen. Mensen met een allergie doen er goed aan ook antihistamine bij zich te hebben. Zie ook het enge verhaal op de site hierboven (krek. :: 02 mei 2005 00:46)

  14. Mijn vriend en ik waren vorig jaar zomer in Corfu, en daar heb ik zo`n monsterwesp gefilmd, hij zat aan de rand van de zee, een kop van een sardien op te vreten, echt angstaanjagend om te zien, zo groot als ze zijn!!Daarna ben ik op de scooter tijdens het rijden gepakt om het maar zo te zeggen door een ander eng beest, hij was pikzwart en leek op een grote vliegende kever…hij prikte mij in mijn nagelriem van mijn pink,,ik zal het nooit meer vergeten, die brandende pijn…ze zitten ook in Zuid-Frankrijk, ik ben net een week terug uit de Drome, en daar heb je ook de megawesp, maar ook die zwarte dikke kever, het voordeel van dat beest is dat je hem aan hoort komen, want hij zoemt heel erg hard…hij had zijn nest in de buitenmuur van het huis waar we zaten..herkent iemand over wat voor insect ik het heb?? Ik hoop het, want ik ben zo benieuwd..

  15. Op de foto staat geen horzel maar een hoornaar.
    Een horzel is een vlieg waarvan de larven onder de huid van grote zoogdieren parasiteren. Een volwassen horzel heeft geen bewegende monddelen en geen angel; een horzel kan dus niet bijten en niet steken.

  16. ik ben dr allergies voor…die steekvliegen.. mensen krijgen soms al een kring maar bij mij is ut 10x zo erg ik be nu gestoke in me voet en me hele voet is dik.. kan nie lopen

  17. Ik ben zondag getsoken door een horzel/daas. Het ging eerst nog wel maar een paar dagen later kon ik niet meer lopen. Inmiddels ben ik aan de antihystamine en zelfs prednizon (klein kuurtje). Mijn voet is nog dik en mijn enkel is paars blauw aan het woorden. Wat een lullig beestje, zo’n horzal/daas!