Hoera! een echte vraag.

Ff een serieuze vraag tussendoor
Ons huisje is van ongeveer 1600 en van echt metselen hadden ze toen nog niet gehoord, dat was stenen stapelen en met aarde zand en klei een soort van mortel maken en dat er dan tussen kledderen. Dat gaat een paar honderd jaar goed maar op een gegeven moment valt die zooi tussen de stenen vandaan. Niets aan de hand want van stapelen hadden die Fransen wel kaas gegeten maar mooi is het niet.
Wie kent de juiste verhouding van de mortel en werkwijze om de muren opnieuw te voegen zodat we pas over een generatie of vier opnieuw aan deze klus hoeven te beginnen.

15 reacties op “Hoera! een echte vraag.

  1. Ha Ferry,
    Ik heb getracht op jullie site wat meer te zien van de muren, maar dat is toch moeilijk. Vandaar nog ’n paar vragen…
    Allereerst is het handig om te weten wat je precies wilt gaan doen: alleen enkele plekken bijwerken, of de gehele muren doen.
    Gaat het alleen om de binennkant of de buitenkant, of beiden?
    Dan nog:
    Ik neem aan dat het om natuursteen gaat (i.t.t. baksteen)?
    Heeft de muur een crepi-laag aan de buitenzijde of is het ‘pierres apparantes’?
    Spervuur 🙂
    maar zo is’t makkelijker om duidelijk advies te geven denk ik!

  2. oké, daar gaat’ie
    het zijn natuurstenen / pierres apparantes
    het gaat om de binnenmuren
    niet een paar plekken maar helemaal
    een goeie foto van de muren heb ik niet (die maak ik wel in oktober)
    8)

  3. Er daagt iets ergens in de verte van mijn hoofd, ik heb daar een jaar of 2 geleden iets over gelezen in de maison traveaux, en die moet ik nog ergens hebben, ga wel even zoeken, maar kan niet garanderen, dat ik hem vind, want als ie ergens in een doos (tussen de 200 andere dozen) zit dan is het onbegonnen werk, maar goed….ik kijk wel even…….
    Maarre weten ze dat niet bij de Brico in debuurt, er zullen toch wel meer mensen zijn met hetzelfde probleem…..

  4. @Ferry: op het frankrijkforum moet je intypen bij zoeken: “cement”, dan krijg je wat reactie’s over het voegen van muren en het kleuren. Het gaat wel over buitenmuren, maar zonder spouw is er toch geen verschil tussen een binnen en een buitenmuur. Misschien heb je er wat aan……

  5. Ferry, ik heb me rotgezocht, maar niks gevonden, zit waarschijnlijk nog in een doos……ergens in de opslag…

  6. Een ‘normaal’ mengsel voor mortel is 1 deel cement op 3 delen zand. Voor oude huizen kan je echter beter met kalk-mortel werken dan met cement, want dit mengsel is wat elastischer, waardoor er niet zo snel weer scheuren komen enzo. De verhouding blijft dan hetzelfde, 1 deel kalk op 3 delen zand.
    Door de kleur zand die je gebruikt kan je de kleur van je mortel (en dus het uiteindelijke effect) bepalen. Verder kan je voor de kleur nog okerpigmenten (okerzand) aan het mengsel toevoegen. Een basis specie van cement en ‘gewoon’ zand is namelijk heel grijs, en met kalk krijg je een veel ‘ouder’ effect en komt de kleur van het gekozen zand en de eventuele oker beter uit.
    Op elke zak cement of kalk staan overigens de mengverhoudingen ook aangegeven.
    Als je het geheel een beetje een ‘oud’ uiterlijk wilt laten houden is het mooi als je de prut niet te veel om de stenen heen smeert, en vooral als je met een ruwe borstel (zo’n Sorbo ding) de specie een beetje wegborsteld tussen de voegen als het enigszins begint uit te harden (gewoon flink stevig op borstelen)
    Denk er wel aan dat je zo veel mogelijk losse reut al uit de muur haalt. Je kunt beter hebben dat je wat stenen opnieuw moet inmetselen, dan dat je mooir nieuwe voegwerk er met de oude troep en al komt uitzetten!
    Hoop dat je er wat aan hebt!

  7. Hoi Ferry,zoals Anne-Lise al schreef moet je zéér zeker kalk in je mortel verwerken.Dit is voor de elasticiteit! Bij Doras kun je een “mengsel” kopen (Belladone?)waar de kalk al bij de cement zit ,er hoeft alleen nog maar zand en water bij voor een perfecte mortier batârd! Vind je deze kleur te grijs dan moet je witte cement nemen en een zak kalk,de doseringen staan op de zak en met de gele zand krijg je een voeg die past bij jouw stenen! Salut, Ronald

  8. Leuk overigens, dat jullie huis zo oud is! Zitten er nog veel oude elementen in?
    Beroepsmatig heb ik meer ervaring met het afbreken van zulke oude muren dan met het opbouwen ervan. En dat afbreken gaat me nog altijd aan het hart!
    Loirs zijn trouwens ook de ziekte voor dat soort dikke oude muren. Heerlijk nestmateriaal, die zachte oude brokkelmortel! Regelmatig hele gaten in muren gezien die gevuld waren met krantensnippers en wat dies meer zij, notendoppen slakkehuisjes en keuteltjes. Zien er ontzettend leuk en aaibaar uit die loirs, maar het zijn gewoon kleine behaarde sloopkogeltjes!!
    Handje rattenblokjes in het gat en dichtmetselen die handel! (ach!)

  9. mensen, kom op!! Waar is iedereen??
    Ik zit hier in slaap te sukkelen op mijn barkruk, en Roger is ook al niet zo spraakzaam. Aan Francoise heb ik ook nites, want dat gemummel zonde gebit kan ik niet verstaan…

  10. o shit, geloof dat ik me per ongeluk heb laten insluiten in Mr. Bricolage… droomde dat ik in de kroeg zat
    sorry, foutje 😕

  11. Hoi Ferry,
    Buitenmuren voegen: 6/7 delen oker-kleurig zand ( sable jaune),
    2 delen chaud blanc (witte kalk), 1/2 deel ciment blanc (witte ciment).
    Ook geschikt voor binnen.
    Het zand geeft de kleur, gebruik nooit kleurstoffen die verkleuren na een tijdje door weersinvloeden.
    Succes

  12. ja dit heb ik ook gelezen op het frankrijkforum.
    wat is 6/7 ?? is dat 85,7 % van iets, of 6 a 7 delen ??
    beetje onduidelijk