Ik spin, zei de rups

Zo leerzaam is Immogo. Ik was de beschrijving van een mooie 11e eeuwse provencaalse ‘mas’ aan het vertalen en stuitte op het woord ‘magnanerie’: een ruimte in het huis, zo bleek uit de context. Maar wat voor ruimte? Op het net ontdekte ik dat het hier gaat om ‘la culture de soie’, ofwel de zijderupsenteelt. Joh! Nooit geweten dat in Frankrijk zijde geproduceerd werd. Ik dacht dat de zogenaamde ‘zijderoute’ meer met handelsstromen te maken had. En dat alle zijde uit het Verre Oosten kwam. Meer over de magnanerie vond ik op de site van het Ardèchoise dorp Lagorce, dat ook een klein museum huisvest. Zo blijkt dus dat ik via Immogo ongemerkt óók aan ‘la culture de soi’ doe, want ik heb mezelf weer een beetje verder ontwikkeld.
Overigens… nieuwsgierig naar dat huis? Dat staat hier.

Reacties zijn gesloten.