—INFO-PUNT— Week 02/03


Vraag over Frankrijk? Formuleer hem goed. Drop ‘m hier.

1: vakantiehuisjeruil (week 30/31/32)
2: welke schrijfstijl en toon in een officiële brief?

63 reacties op “—INFO-PUNT— Week 02/03

 1. Oproep van Jaap:
  Wij zouden deze zomer ons mobilhome op 3250 m2 eigen grond in de Dordogne voor een weekje (week 30,31 of 32) willen ruilen tegen een mobilhome of huisje aan de kust (Vendee of Zuid-Fr) Wie durft?

 2. En de vraag van Ronaldus in de herhaling:
  Een vraag over de manier waarop je Franse instanties schriftelijk benadert. Ik wil een verzekeraar vragen om een specificatie van een schade uitkering.
  Doe je dat kort en bondig, zoals wij dat in Nederland doen. Of koel en zakelijk, of een uitgebreid relaas met bloemrijke taal. Onderdanig of een dominante stijl.
  Maakt niet uit gewoon schrijven in de stijl zoals je dat hier zou doen? Kortom, zijn er andere spelregels dan in Nederland als je een bank, verzekeraar of burgermeester aanschrijft?

 3. Vroeger kon ik nooit voorbij boekwinkels komen. Sinds we een pied-à-terre in de Morvan hebben heb ik dat met Brico’s en winkels waar ze landbouwmachines verkopen, alleen de hoge prijzen behoeden me voor… Vooral die landbouwmachines zijn zo – onbedoeld – mooi en er wordt niet bezuinigd op kleur.
  Vorige week kwam ik deze tegen, wat een beauty en die kleur. Heb alleen geen idee wat ik ermee zou kunnen doen, aan de bovenkant zitten wielen dus je moet er op z’n minst mee kunnen rijden. Heeft iemand een idee wat dit ding nog meer kan?

 4. dit is een typische “rakel”
  bedoeld om hooi dat ligt te drogen op te rakelen, de wielen links en rechts kunnen neergelaten worden om zo in 1 gang een meter of 6 te kunnen rakelen. dat die wielen beweegbaar zijn komt door de meestal smalle weggetjes op het Franse boerenland. Verhalen over ongelukken met deze machines als die wielen weer eens naar beneden vallen worden vaak opgerakelt

 5. @Krek: Wil je svp die link weghalen, ik ga ook niet in jouw kasten snuffelen en in je smoelenboek wil ik niet figureren. Dankjewel.
  @Ferry: Je bent een kenner, maar ken je deze ook?

 6. @ronaldus: formeler dan formeel. ons amicale gedoe houdt men daar in brieven sowieso niet van, laat staan in brieven aan officiële instanties

 7. @Henk: jij zet zelf je kast voor iedereen open met deze link. Kan ik er wat aan doen dat jullie nog een oude directory-structuur hebben?
  Helaas kan ik de link niet verwijderen zonder het hele stukje te schrappen.
  Nou, omdat jij het bent. Er stond:
  Gut, Henk, geinig te zien wat jij in je vrije tijd doet. Bowlen, wandelen bij Holten. Alleen ben ik nou wel erg nieuwsgierig welke van de collega’s jij bent. Ik vond alleen een piepkein roodgeel pixelplaatje van je.
  en ik heb het gewist.

 8. @Henk, prachtig he, al die landbouwmachines, bij ons zit er 1 naast de DHZ zaak, ik kan kwijlend naar al die machines gaan staan kijken ook al heb ik meestal geen idee waar ze voor zijn, ze zijn gewoon mooi…….

 9. @Krek: Dank je ook voor je ‘waarschuwing’. Ik ging er vanuit dat als er geen openbare link is naar die map en de ‘indexeer-botjes’ van de zoekmachines geen toegang krijgen die map onder ‘ons’ blijft, fout dus.
  Ik ga ze zo snel mogelijk verplaatsen naar m’n privé-site, daar is niks te halen.

 10. @Ronaldus kijk even of je hier wat aan hebt anders zoek ik verder.
  Objet : déclaration de sinistre.
  Apostrophe,
  Un sinistre couvert par l’assurance référencée ci-dessus est survenu ce jour même dans mon habitation. Je vous joins, sur une feuille à part, le compte rendu détaillé des circonstances du sinistre, en attendant que vous m’adressiez le formulaire de déclaration de sinistre et que vous m’indiquiez la procédure à suivre.
  En vous remerciant de votre diligence, je vous prie de croire, Apostrophe, à l’expression de mes meilleures salutations.

 11. Graag gedaan Henk. Dat noemen ze ethisch hacken. Ik ben gewoon altijd nieuwsgierig naar wat er in het mapje daarvóór zit. Op Retecool en Geenstijl is gebleken dat dat tot bijzondere ontdekkingen kan leiden. Voor mij betekent het dat ik nu meer inzicht heb in de persoon Henk Rabbers. Had natuurlijk ook gewoon even kunnen Googlen, maar daar was het nog niet van gekomen. Omgekeerd werkt het ook. Ik zie bij mijn Nedstat-teller van mij andere site dagelijks mensen binnen komen die op mijn eigen naam gezocht hebben. Helaas kan ik dan weer niet zien wie dat waren. Gelukkig heb ik niks te verbergen.

 12. Hier de leuke landbouwmachinesplaatjes op een veilige plek:
  Het eerste plaatje, waarvan het doel al door Ferry is toegelicht.
  Het tweede plaatje, geplaatst na de inbraak van Krek ;-(

 13. 2e plaatje weet ik wel maar ‘k heb geen tijd meer. toelichting van plaatje 2 volgt zsm

 14. Nick is de oudste zoon van die tandarts in een engelse serie… laat ik nou net niet op de naam van die serie kunnen komen… dat is zo’n aha-erlebnis…

 15. @henk, waarom zet je theo van gogh bij je keywords ? hits? of speel je mee met submision2. En trek je met al het landbouwgeweld naar bagdad om een mooie boerin op te halen voor willem ?

 16. @Kraak hacken is als je its moet doen om de deur open te zetten niet als de deur al wagenwijd open staat 😛

 17. @FRankB: henk heeft ook een link naar de Tevreden Roker op zijn site. Hij is dus fan en misschien zelfs kennis van de helaas te vroeg vermoorde filmer/columnist. Zijn band met TvG heeft ws ook te maken met zijn activiteiten in de filmwereld.

 18. @henk valt mee maar als er verboden plaatjes op het net zwerven , is het toch hobby om ze te vinden.Maar ben jij acteur of wat doe je in de filmwereld.

 19. Waarom doet het weblog zo raar grote letters klein letters gele achtergrond witte achtergrond (ik heb nog geen alcohol gehad de laatste vijf minuten)

 20. @FrankB: Was ik nog niet opgekomen, landbouwmachines als wapen (hoewel, Ferry gaf al een voorzet met die naar beneden vallende wielen). Als Theo van Gogh op zo’n ding had rondgereden, ipv een fiets, had ie ’t waarschijnlijk overleefd. Hoewel, als Mohamed Bouyeri zo’n ding had gehad.

 21. Ik had het nog steeds over Mohammed B., maar what the heck, 2 dagen na de moord op Pim wist ook iedereen dat de dader vd Graaf heette.

 22. @FrankB, hartelijk dank, al heb ik nog geen flauw idee wat er precies staat :).

 23. Kun je niet zomaar gebruiken, Ronaldus. Er staat onder andere dat je op een apart vel een uitgebreide beschrijving van de gebeurtenissen bijvoegt. Stuur mij even de kortste brief die je kunt bedenken, dan vertaal ik m voor je en laten we Dineke en de spellingchecker corrigeren.

 24. @henk: maar hoe zo veilig (afgezien van de mogelijkheid dat er mogelijk niets staat dat kwaad kan)? Ik kan nog steeds uit de url de pagina-naam weghalen, en dan krijg ik te zien wat er in die directorie staat. Ga ik nog een stapje hoger, dan kan ik zelfs gewoon jouw genealogie aanklikken, zodat ik nu weet dat jouw stamvader Harm rabbers getrouwd was met Margje Dinges…

 25. Ja, maar dat is dus gewoon de site, Peter. Waar je ook komt als je henkrabbers.nl invoert. Dus niet geheim. Terwijl je op die andere site ook plaatjes kon bekijken (overigens foto’s van onschuldige bedrijfsuitjes) die alleen voor intern gebruik bedoeld waren.

 26. @Kraak: Dank voor je uitleg, had het niet beter gekund.
  @Peter: ‘Dinges’ is Drents voor geheim.

 27. Ook een hekel aan vliegen, weet je hoe dat komt: turbulentie en luchtzakken? Ammehoela, ze spelen gewoon een potje ‘boter, kaas en eieren’. Zie hier.

 28. Oja ff vergeten
  dit is een poging geweest van de Franse Lou Lap om een mobiele wasmachine op de markt te brengen. Dit in navolging op de bekende ‘scharesliep’ van vroeger. Alleen nooit aan gedacht om hier ook een reminrichting op te monteren. Tijdens de testfase ging het bergopwaarts uitstekend maar over de top getilt ging het snel bergafwaarts met deze vinding. na diverse ontmoetingen met bermen, bomen en gevels is deze vinding geeïndig midden in een weiland en is besloten hem daar dan ook maar te laten

 29. Ik heb een nieuwe vraag: Ik ben op zoek naar de franse vertaling van Minoes van Annie M.G. Schmidt, in het frans: Minouche. Ik heb al gezocht op Proxis.be en Amazon.com, maar helaas niet gevonden. Ook bij de Espace Culturel van de Leclerc heb ik hem niet kunnen vinden… wie helpt?

 30. ook al niet bij Actes Sud, daar wil ik ook nog weleens Nederlandse schrijvers vinden.

 31. Marjan, ik heb het volgende gevonden:
  Annie MG Schmidt
  Titre Miaou ou Mlle Minoes
  Maison d’édition, La Courte Echelle
  Référence (code ISBN) 2-89021-705
  In een beetje boekenzaak moeten ze dit voor je kunnen bestellen.

 32. @Ferry: Geweldige toelichting, heb je wel eens overwogen om handelaar in tweede-hands auto’s te worden. Er moeten overigens wel heel veel Lou Laps in Frankrijk huizen, je ziet dit soort mislukte uitvindingen namelijk alom.
  Zijn ze trouwens nog boos op je, na die door jou veroorzaakte Tsunami?

 33. Zag vandaag HP/DE TIJD liggen met een zeer aansprekende cover: “Emigreren? Niet doen”.
  Gekocht en ’t artikel gelezen, ’t ging eigenlijk over remigreren en de ontworteling die dat opleverd. Ze spreken in het artikel zowel met emigratie- als remigratiebegeleiders/bureaus en met remigranten (werden die vroeger niet spijtoptanten genoemd, of is dat Indisch?).
  Je wordt er niet vrolijk van, maar kan het iedereen aanbevelen met plannen om….
  Voor de emigranten onder ons: ze hebben wel een site maar daar vind je alleen maar aankeilers.

 34. Ja, als je slechts citeert, maar als je een artikel integraal overneemt – dus publiceert – moet je toestemming vragen.
  Ik heb – natuurlijk – een scanner, maar….

 35. Ziektekosten boven de 65.
  Ziekenfonds: Kan ik zonder een gezondsheidsverklaring me bij laten verzekeren voor die 30%(70% is Frans Ziekenfonds toch?)Ook de site van Wim bied geen soelaas. Ik ben een groot (COPD) verbruiker en wil in Fr. gaan wonen.Bij wie en hoe?
  Bedankt. Maaike

 36. @Maaike, ik denk dat je daarvoor toch zal moeten informeren bij een verzekeringsmij. bv AXA, Groupama, etc… Ik kan je wel vertellen dat wij voor ons dochtertje van 4 ongeveer 10% meer moeten betalen dan voor de rest van de familie omdat zij aan haar nieren is geopereerd als baby, is nu helemaal goed trouwens, maar werd wel gezien als een risicofactor en dus moeten we iets meer betalen.

 37. Hallo Marjan
  Dank je wel maar ik zou niet weten hoe ik dat vanuit hier (Amsterdam) zou moeten doen.
  Trouwens slapende honden moet je niet wakker maken.
  Maar hebben jullie wel een gezondheidsaverklaring in moeten vullen?
  Groeten.