—INFO-PUNT— Week 43


Vraag over Frankrijk? Drop ‘m hier.
Met ’n béétje geluk krijg je serieus antwoord.
Met véél geluk krijg je een grappig antwoord.

Onderwerpen:
1: met een goedkope Franse auto in Nederland rijden?
2: beter bereik met een Franse GSM-sim?
3: waar vind ik een echt hurktoilet?
4: alternatief voor le-plein-malin, benzineprijzen-vergelijksite?
5: verbod dubbelassige zigeunercaravans op campings?
6: techniek… stroom opwekken met een watermolen.

82 reacties op “—INFO-PUNT— Week 43

  1. Stel, ik heb een adres in Frankrijk. Ik koop een auto in Frankrijk, geen wegenbelasting en de dieseluitvoering van het model dat ik wil hebben is daar goedkoper, de verzekering trouwens ook. Hoe lang mag ik met een Frans kenteken dan in Nederland rondrijden? Is het genoeg om iedere 3 maanden even in Frankrijk te zijn?

  2. Wij hebben altijd een erg slecht GSM bereik in het dorp waar wij part-time resideren (omgeving Saint-Honoré-les-Bains, Morvan), wij maken gebruik van een Nederlandse pre-paid sim. Heb eens ergens, op een vergelijkbaar forum, gelezen dat je met een Franse sim beter bereik hebt. Heeft iemand hier wellicht dezelfde ervaring of is ’t onzin?

  3. @Henk: een vergelijkbaar forum? Dát bestaat niet!
    Maar afgezien daarvan lijkt me de SIM-kaart weinig uitmaken. Bereik is bereik. Jammer dat onze vaste gast Aat er niet is. Dat is zo’n technisch type, die had het vast geweten. Dit onderwerp bijft een week in de lijst staan. Dan open ik een nieuw INFO-PUNT. Dus kom maar af en toe kijken of er een slimmer iemand dan ik reageert.
    @RobertS Hoe kunnen ze in NL controleren hoe vaak jij heen en weer rijdt? Mag je als inwoner van Nederland überhaupt met een Frans kenteken bijven rijden? Ze kunnen op deCarte Grise zien op welke datum de auto op jouw naam geschreven is. Als dat langer dan 3 maanden geleden is, en jij bent nog ingeschreven als inwoner van Nederland, heb je dan niet sowieso een probleem?

  4. @RobertS: Ik ben eens gaan kijken bij rdw.nl, maar zo te lezen mag je als Nederlands ingezetene helemaal geen auto met een buitenlands kenteken in eigendom hebben. Je moet het direct invoeren en alsnog BPM betalen. Kijk maar eens hier. Is ook logisch, want anders koopt iedereen in FR en rijden er duizenden Franse auto’s in NL rond. Waarbij iedereen dan natuurlijk zegt elke drie maanden naar FR te gaan.

  5. @henk: volgens mij zit in dat sim-kaartje alleen maar soort toegangscode en heeft dat ding niets met het bereik te maken. Wat verschil zou kunnen maken is het type toestel, wellicht dat de een een wat betere zender/ontvanger heeft, maar die zit geheid niet in dat sim-kaartje. Anyway, zowel met een frans als met een nederlands sim-kaartje kom je binnen bij een Franse provider op het franse netwerk. heb je problemen met het bereik, kijk dan eens of je handmatig een franse provider in kunt stellen. over het algemeen heb je meer mogelijkheden, mogelijk lukt het bij een andere provider wel.
    Wat wel mogelijk is, is dat je met een franse sim-kaart voordeliger uit bent dan met een nederlandse, daarover durf ik geen zinnig woord te zeggen. wellicht dat http://www.bellen.com daar uitsluitsel over geeft.

  6. Over bellen gesproken: op http://www.huisinfrankrijkforum.nl staat ergens een stukje over verschillende belcompanies. Ga daar maar ’s kijken. Laatst werd ik ook gebeld door een bedrijf dat GSM-abo’s verkoopt die hetzelfde nummer in twee landen beschikbaar maken. Bel je dus in NL én in FR tegen lokaal tarief op je GSM. Vooral interessant voor mensen die veel heen en weer reizen. Welk bedrijf? Vergeten. Google zoeken met dual-sim of zo?

  7. @Henk, Nederlandse GSM providers hebben z.g.n. roaming contracten met providers in het buitenland. Mijn provider in Nederland, Vodafon, heeft bijv. geen contract met Orange in Frankrijk. Laat dat nu net de provider zijn die bij ons goed te ontvangen is!. De GSM van mijn vrouw is van KPN. Die hebben wel een contract met Orange. Die doet het dus wel. Het hangt dus erg van de locatie af waar je bent . Van de meeste providers kun je op hun site een kaart vinden van de dekking die zij bieden. Kijk daar eens naar. Van degene die een goede dekking geven bij jou in de buurt moet je dus een sim kaart kopen.
    @Krek, dank, heb mijn vraag ondertussen aan de RWD voorgelegd. Als je 6 maanden in Frankrijk woont en 6 maanden in Nederland, moet je dan een Nederlandse of een Franse auto kopen? 🙂
    Ben benieuwd naar het antwoord.

  8. Tsjonge wat een drukte hier én wat een hoge informatiedichtheid. Ik weet dat ’t niet persé met de sim te maken heeft hoe je bereik is en dat er meerdere providers zijn in FR. Tijdens onze rit van de grens naar onze plek zie ik voortdurend andere providers langskomen. Maar toch, het spreekwoordelijk chauvinisme van de Fransen in aanmerking genomen, had ik toch het vermoeden dat …..
    Wat ik al vermoedde: onzin dus.
    Ik heb overigens al zes jaar een motorfiets in FR staan die ik alleen met héééél mooi weer onder het stof vandaan haal om de Morvan onveilig te maken – ik rijd heel normaal. Dat zal ook wel niet mogen van de Socialen in Nederland.

  9. @Henk: Ik ben het Peter eens. Het Sim kaartje doet er niet toe maar wel het toestel en bij welke provider je aangesloten bent. Maar met die toestellen is het niet alleen dat de een gevoeliger is dan de ander. Er is nog een ander fenomeen. Je hebt toestellen die op 900Mhz band werken en toestellen op 1800Mhz band. De meeste nieuwe toestellen kunnen beide frequenties ontvangen. De zogenaamde dualband toestellen. De 900Mhz band is het eerste ontwikkeld en een steunzender in deze band heeft een bereik tot +/- 3 kilometers. Een steunzender van de 1800Mhz band komt niet verder dan 1,5km. Dat wil zeggen dat een provider die gebruik maakt van de 1800Mhz band 4 keer meer steunzenders nodig heeft. dan een provider in de 900Mhz band om even dekkend te zijn. Dat betekent dus veel meer infrastructuur, meer kosten. In de “lege” gebieden (lees platteland in Frankrijk) zullen providers dus niet snel overstappen op 1800Mhz. Het kan dus zijn dat jouw provider een roaming contract met een buitenlandse provider heeft gesloten die alleen op de 1800Mhz band werkt terwijl er eigenlijk alleen dekking is in de 900Mhz band. Dat is gewoon pech hebben. Op je toestel heb je trouwns vaak de mogelijkheid om uit meerdere providers te kiezen. Moet je even rtfmmen hoe je dat doen moet.

  10. Ik wist het wel! Goeie ouwe Aat weet altijd raad! Niet voor niets staat hij hier bekend onder de koosnaam ‘Le genie’.
    @Henk: je bedoelt waarschijnlijk de Groenen. En ik denk sowieso dat die liever zien dat jij op een lekkere schone motor rijdt dan in een dieseldampen uitstotende SUV. Al hebben de hardliners natuurlijk nóg liever dat je gewoon in Nederland blijft mopperen en klagen over élke soort gemotoriseerd toerisme. Net als zij. Waarbij ze vergeten dat zuurpruimen bij de mensheid véél meer schade aanrichten dan vrolijke Fransen.

  11. Nou snap ik ‘t, dat ape(n?)staartje!
    @Aat/Robert: Ik geef me over. Ik heb een dualband (LG) en doe ’t met Telfort en kan dus kiezen uit – uit m’n hoofd, dus onder voorbehoud – FRF en Bouyge ofzo!?
    De dichtsbijzijnde mast is volgens mij in een dorp 16 km verderop, ik heb dus pech.
    @krek: de uitdrukking ‘Socialen’ heb ik uit een boek van Gerard van Westerloo ‘Niet spreken met de bestuurder’. Socialen is voor mij de verzamelnaam voor lieden die leven volgens het principe: “ik niet, dan jij ook niet”.
    Wij zijn nu bijna zeven jaar part-time Morvandais en hebben ervaren dat men elkaar met rust laat en zich niet, zoals in NL gebruikelijk, overal tegenaan bemoeit en overal een mening over meent te moeten hebben. Leven en laten leven en je niet teveel aantrekken van wat l’Etat nu weer verzonnen heeft.
    Heerlijk, de ruimte in FR is niet alleen fysiek.

  12. @RobertS: Bedankt voor de tip. Heb even gekeken bij Orange, we zitten inderdaad midden in het wit.

  13. @Henk je kan nog even bij een andere aanbieder kijken. Er zijn er nog een paar, weet niet meer welke. Bij je eigen provider kun je ziet met wie ze een kontrakt in Frankrijk hebben. Maar in heuvelachtig terrein is de dekking meestal minder.

  14. Verhuizen ? of misschein een andere telefoon ik dacht dat je met je ned. toestel uit meerdere providers kan kiezen alleen bel je duurder dan die waarmee contracten zijn afgesloten.Als je een Fransman/vrouw ziet bellen vraag even aan haar welke provider ze heeft.

  15. Over bellen gesproken: is er iemand die ervaring heeft met het volgende bedrijf? : http://www.telesoldes.com/ Bellen voor 1ct/minuut is pas mal. (gevonden op huisinfrankrijk). Graag jullie ervaringen (andere aanbieders ook welkom uiteraard).
    Overigens, bellen via 1649 werkt goed (NL – FR 1 ct)

  16. Hoi, Marlies, ik bel via telerabais. Eerst 0811653131 bellen en dan betaal je lokaal tarief naar Nederland en (in ons geval) Japan. Ik zie op mijn rekening van France Telecom inderdaad geen internationale gesprekken meer verschijnen, dus het lijkt te werken. Zie ook de site telerabais.com (gok ik zomaar). Er staat in ieder geval een linkje op ons linkoverzicht, onder HANDIG.

  17. Bedankt voor de tip. Als er geen internationale gesprekken staan genoteerd, zal het wel kloppen. Fijn om rustig naar Nederland te kunnen bellen zonder de telefoonrekening in het achterhoofd te hebben.

  18. totaal andere vraag: op het prikbord van mijn site vraagt iemand waar je een hurktoilet zou kunnen kopen. iemand enig idee?

  19. Daar moeten er toch legio van uit campings en zo komen. Is er niet een groothandel voor sanitair voor collectivités?

  20. Bij een bouwmarkt van de keten Gedimat kan je ze in ieder geval bestellen. Ik begrijp dat iemand dat in z’n slaapkamer wil hebben. Bij Gedimat kan je ook meerpersoons urinoirs bestellen, misschien ook een idee voor de slaapkamer…
    Gedimat geeft trouwens elk jaar een aantal gratis gidsen uit met menuiserie, cuisines, carrelage, enz. met prijzen. Handig!

  21. Even gegoogled en gesurfd voor je:
    Jacob Delafon
    Fabricant d’appareils sanitaires
    60, rue de Turenne
    Hôtel du Grand-Veneur
    75139 Paris Cedex 03 – France
    Tél : 01.40.27.53.00 – Fax : 01.40.27.98.61
    Weet niet of ze ook een site hebben.
    Leverancier van onder andere Sièges Turques.
    Dat jij dat niet wist, Peter!
    (PS: en dit surfwerk levert binnenkort weer een interessant bouw-logje op, natuurlijk).

  22. Die meerpersoonsurinoirs klinken ook heel interessant, ik ga ook maar eens bij Gedimat kijken. Er zit er hier 1 vlakbij…..

  23. Dit betekent dus tevens dat de hier verder nog onbekende JanN bij zijn eerste en enige reactie meteen een erg nuttige tip geeft. Een bijdrage/effectiviteitscoëfficiënt van 100. Bravo, JanN! Neem in het café wat te drinken van me. Zeg maar tegen Roger dat hij het op mijn rekening zet (gaat bruto/bruto van de huur af, dus ik kan het makkelijk doen).

  24. googelen op delafon levert wel heel stylish sanitair van delafon op, maar ik kom daar zo snel geen hurktoiletten tegen.
    sièges turques kende ik inderdaad nog niet, maar ook gedimat gebruikt m. lijkt me marketingtaal: turkse zetels voor dingen die toch eerder aangeduid worden als chiottes turques (turkse latrines).

  25. Ja op die site staan alleen modelbadkamers. Ik vond ook hun hurkse/turkse bakken op http://www.batiproduits.com. Dan naar plomberie en doorklikken. Op pagina 4/6 bij de wc’s en zo. Trouwens ook heel veel mooi spul voor in de badkamer op die site. Is voor professionals, maar ter inspiratie en om de loodgieter te instruëren. Voor gites bijvoorbeeld, kranen die vanzelf aan gaan, plees die vanzelf doorspoelen en urinoirs in alle soorten en maten.
    Maar die site wilde ik eigenlijk bewaren voor een logje. Ach, wat maakt het ook uit, ik plaats het later gewoon toch een keer. Wie leest deze rubriek nou helemaal?

  26. beetje wrak die site. onder mozilla kan ik helemaal niet naar plomberie (mijn sessie zou verlopen zijn), onder explorer laadt ie de plomberie maar tot de eerste vijf links, en lijkt dan te blijven hangen, onder firefox doet ie t dan plots weer wel en blijken die vijf ook de enige te zijn

  27. @krek ik lees m in iig actief en niet zo sikkeneurig doen krek 🙂

  28. Ik heb met Safari nergens last van. Koop een Apple!
    Tsk! Waar moet dat heen met het leger. Kunnen die mannen niet eens meer een latrine graven? Moet er een Sanitec Gigogne aan te pas komen? Wat volgens mij ook nog eens cigogne (kraamvogel) moet zijn, maar ze zijn kennelijk te stom om hun eigen moerstaal te leren daar bij Sanitec. Alsof je godverdomme een Jeneverfabriek De Olievaar noemt!
    Wacht, ff checken…
    Mijn fout! Het woord Gigogne bestaat en betekent iets anders. Maar ik blijf er bij dat ze gewoon een gat moeten graven. Hurken doe je tóch!

  29. Bij mij crasht het nooit. Komt waarschijnlijk doordat jullie ook Windows hebben draaien in het netwerk. Of er is te weinig geheugen geïnstalleerd uit een verkeerd soort zuinigheid. Bovendien kun je bij een eventuele vastloper in OSX het operating system herstarten en gewoon je andere openstaande programma’s laten draaien, zodat je nooit wat kwijt bent.
    Ander voordeel: een uitstekend werkende geïntegreerde firewall en geen virussen. Als Windowsgebruikers de zoveelste patch nodig hebben, komen ze bij mij vragen of ik hem op kan halen voor ze. Want hun machine zet zichzelf steeds uit.
    Ik ben al ruim 15 jaar online, heb geen antivirusprogramma’s en heb nog nooit 1 minuutje werk hoeven missen als gevolg van digitaal vandalisme (even afgezien van bovenstaande situatie dan).
    Afkloppen maar.

  30. draait inderdaad ook windows in hetzelfde netwerk… teksten moeten soms uit windows naar de mac gehaald, soms ook uit een redactioneel systeem dat vanuit een geheel eigen machinetaal/os naar windows geport is

  31. Maar we belanden volgens mij in een discussie die eerder bij ReF thuishoort.
    andere vraag dan maar: ik maakte tot voor kort dankbaar gebruik van le-plein-malin, een site waar je prijzen van benzine en diesel in Frankrijk kon vergelijken. weggebruikers gaven de prijzen van de stations door. die site is verdwenen. weet iemand een alternatief?

  32. Heere Heeresma! Van de hak op de tak. Wat is de relatie tussen ‘een Frans kenteken in NL’, ‘een Franse Sim in je mobiel’, ‘hurktoiletten’ en de ‘Mac’??
    Toch schokkend een Mac-gelovige die een weblog host voor meer dan 90% géén Mac-gelovigen.
    Is dit altruïsme of zendingswerk?

  33. Eindelijk is het dan zover, ik heb zojuist mijn eerste Apple gekocht. Tweedehands dat wel, maar het begin is er. Eindelijk een hippe Imac. 🙂

  34. DE Mac-discussie hoort hier inderdaad niet, maar ik heb het op een Mac geleerd (1987 en sinds 1990 online), dus ben niet onverdeeld objectief. Sinds 1 jaar hebben we ook een Windowsding in huis, zodat mijn zoontje kan wennen aan het azerty toetsenbord en al die handige Windows-dingen. Voor mij een relevatie. Als je de computer wilt uitzetten, moet je op Start klikken!

  35. Da’s een flauwe, van dat Start. Een floppy naar de prulle(n?)bak moeten slepen om ‘m eruit te krijgen ook.
    Het gaat uiteindelijk om de software niet om de hardware, vive la Adobe’s PDF.

  36. Je mág ook een code intikken om je floppy uit te werpen, hoor, als je per se wilt. Maar het is waar dat software een reden kan zijn om géén mac of windows te kopen. Soms is het onhandig dat je iets niet kan op een Mac, ook qua hardware is er beduidend minder keuze. En de prijzen zijn vaak hoger. Maar daar heb je dan wel vaak iets fraais voor. DE nieuwe iMac G5 is ook weer een goed voorbeeld van verniewend denken. Een rechtopstaande laptop op een voetje, met het scherm aan de buitenkant en draadloos toesenbord. Hoewel ik ook erg blij ben met mijn bureaulamp-bolletje hoor!

  37. Wat is dit nu weer voor mac/pc hetze ik gebruik zowel een mac als een pc beide zijn uiterst betrouwbaar. Als je maar een klein beetje weet wat je doet dus qua virussen en spyware.

  38. @krek: azerty/qwerty heeft volgens mij weinig met mac/win te maken.
    En het is volkomen logisch dat je naar start gaat om je pc uit te zetten, want je begint dan met het uitzetten van het ding. (da’s een hele procedure, inmiddels heb ik AF1 om het met één muisklik te doen, maar dan met je een beetje pech alles kwijt waar je mee bezig bent)

  39. @peter: nee, maar mijn kinderen wisten op hun 3e al al de weg op de Mac, maar inmiddels zijn ze 7 en 10, en dus oud genoeg om ook Windows onder de knie kunnen krijgen. De harde waarheid is nu eenmaal dat je het moet kunnen, omdat ze op school niet anders hebben. Overigens de helft van de tijd plat, omdat ze via het lerarennetwerk steeds virussen binnen krijgen. Ze hebben daarom de kinder-machines uit het netwerk gehaald.
    Ik probeer ze nu te overtuigen een E-mac te kopen als internet-ingang, zodat ze van virussen gevrijwaard blijven. Zendingswerk, inderdaad.

  40. tja, als onze kids pc-veiligheid op school moeten leren… ben bang dat school meer van de kids kan leren. mail binnen halen op een linux-server en daar eerst scannen lijkt me de oplossing.
    overigens schelen mac en windows niet zo veel. De toets appeltje doet nagenoeg hetzelfde als de toets windows

  41. Er is een erg groot verschil tussen Windows en de Mac, niet zozeer aan de buitenkant maar meer aan de binnenkant. Onder de motorkap dus. Apple gebruikt BSD Unix als drijvende kracht achter zijn systeem. Windows vindt iedere paar jaar opnieuw het wiel uit. Daar is niks op tegen, alleen door de leeftijd van Unix is dit beter ontwikkeld dan Windows. En dus stabieler. Mijn nieuwe laptop met XP crasch ongeveer iedere 3 dagen. En ik gebruik alleen maar standaard software.

  42. Als die laptop iedere drie dagen crasht is er echt iets mis mee, ik zou er mee terug gaan. Heb zelf tijden last gehad van crashend xp, bleek uiteindelijk mijn ide-controller kapot te zijn. Nieuw mobootje er in, sindsdien draait het als een zonnetje.

  43. Vraag van Hanneke:
    Voor onze toekomstige broodwinning zullen we nogal vaak op reis gaan met een forse caravan en een grote bus (formaat Mercedesbus, zoiets). Gezien het laadvermogen zouden we de voorkeur geven aan een dubbelasser, maar we hebben horen verluiden dat we dan wellicht problemen kunnen verwachten op Franse campings. Die mogen namelijk niet discrimineren, maar willen wel graag zigeuners buiten de deur houden. Die reizen vaak met grote bus en dubbelassige caravan (we hebben het zelf kunnen constateren, afgelopen weekend), vandaar een volstrekt niet-discriminerend verbod op 2-assers op vele campings. Klopt dit verhaal van een vaak voorkomend verbod op 2-assers op campings?

  44. Ja! Ik spreek niet uit persoonlijke ervaring, maar weet dat dit gebeurt. En idd om ‘nomades’ te weren. De meeste dubbelassige caravans (de zg. petalo-bakken) die ik op campings heb gezien waren van Nederlandse overwinteraars.
    Misschien wanneer je de campingbaas persoonlijk benadert en het duidelijk is wat voor vlees hij in de kuip heeft?

  45. In ieder geval dank voor het antwoord. Maarre…. als ik een zigeuner was zou ik me toch wel hevig gediscrimineerd voelen als er een dubbelasser mét bus mét Frans kenteken op de camping stond en ik mocht er niet in omdat ‘er nou eenmaal geen 2-assers worden toegelaten’!
    Heeft iemand ook enig idee hoe vaak deze maatregel voorkomt, trouwens? Is dat op vrijwel iedere camping of slechts incidenteel?

  46. Ik heb incidenteel wel eens bordjes zien staan dat nomades niet toegestaan werden, nooit dat dubbel-assers verboden werden. En als jij als Nederlandse gewoon 1 rok aantrekt in plaats van tien over elkaar, zien ze je vast niet voor zigeunerin aan.
    Heb overigens een keer op een camping gestaan waar stel zigeuners neerstreek. geen probleem, behalve dan dat de toiletten na verloop van tijd erg versmeerden.

  47. voor diegenen die geïnteresseerd zijn in de “gens du voyage”, heb ik wat wettelijks gevonden. Het is een enorme lap tekst, maar ff scrollen naar ” Les difficultés de stationnement de nomades”

  48. Komt hier veel voor maar het voordeel is dat elke gemeente je gartis een plaats moet aanbieden als zigeuner 🙂
    Meestal na een gesprek kan je de camping op mits je er neit een gouden tabbert achter hebt hangen of een andere kermisatractie
    Koop een grote camper met een smart achterin en je hebt geen probleem ool niet als die 8 assen heeft.

  49. @Peter: Rok? Wa’s da?
    @Frankb.: een camper is in ons geval niet handig. We hebben de laadruimte van de bus gewoon nodig. Bovendien vinden we het alletwee helemaal niks, zo’n ding.
    Het is me in ieder geval duidelijk dat we wellicht problemen tegen kunnen komen, maar dat er met enig ge-OH wel een draai aan te geven valt. Da’s mooi. Dat ik nou moet afzien van porceleinen herderinnetjes in de caravan om zodoende een stigma te voorkomen, da’s minder. Maar alla. Een kleine opoffering voor het grote goed.

  50. Nieuwe vraag: een kennis van mij heeft een molen en die wil energie gaan opwekken. Hij heeft berekend dat hij daarmee maandelijks 1500 euro van de EDF kan verdienen. Net als in NL kun je overtollige stroom gewoon terugstorten, en hier krijg je er zelfs meer voor dan een ander betaalt. Het is dus zelfs handig om gewoon stroom te blijven kopen en je eigen productie te verkopen. Maar goed, hij is dus op zoek naar een generator die hij kan aansluiten op zijn molenrad om de stroom op te wekken. Dat schijnt nog niet mee te vallen, omdat de de draaisnelheid natuurlijk niet constant is zoals met een dieselaggregaat. Allle info is welkom. Leveranciers, merken, sites. Liefst in het Frans en in Frankrijk. Iets voor Aat?

  51. vraag: Windmolen (het lijkt mij duidelijker als het onderwep iedere keer op de eerste regel geplaatst wordt)
    @Krek.: Tja… Krek nu kan ik wel gaan praten over Ward-Leonard opstellingen maar daar snapt toch geen hond wat van. Ik kan het veel simpeler zeggen! Als je windenergie op wil wekken en terug wil leveren aan het elektriciteitsnet moet je een dergelijke installatie kopen. Beslist niet zelf in elkaar prutsen!!. En wel om de volgende punten:
    1. Veel te gevaarlijk om dat als amateur op te zetten. Grote vermogens en hoge spanningen zijn dodelijk.
    2. Je krijgt het systeem nooit goedgekeurd door de EDF.
    3. Technisch veel te ingewikkeld voor de gemiddelde amateur.
    4. De investering in zelfbouw is meer dan compleet gekocht.
    enz. enz.
    Hoewel ik een groot voorstander ben van windenergie moet ik deze kennis van je toch afraden daar aan te beginnen. Een eiland bedrijf (los van het elektriciteitsnet) met accu’s zou nog wel kunnen als amateur maar juist de koppeling naar het net is de moeilijkheid.
    Wat wel een amateur mogelijkheid voor de kleinere vermogens (

  52. vraag: Windmolen
    Het laatste stukje tekst is weggevallen. Ik had een kleiner dan teken geplaatst blijkbaar kan de weblog software daar niet tegen. Goed we gaan verder:
    kleiner dan 2kW) is een gelijkstroomgenerator koppelen aan je winmolen en daarachter netgekoppelde omvormers. Deze omvormers worden veel gebruikt bij zonnestroom installaties. Info over deze omvormers vindt je bij http://www.mastervolt.nl

  53. vraag : Water(Wind)molen
    Ik zag later pas dat het over een watermolen gaat. Dat bleek ook niet goed uit je stukje Krek.. Alleen in de indez wordt het woord watermolen gebruikt.
    Maar wat ik gezegd heb over windmolens geld ook voor watermolens alleen de bron is anders.

  54. Het gaat inderdaad over een watermolen. daar stikt het hier namelijk van. Het werk is er (schoepenrad en zo). Het gaat dus alleen om de dynamo. Zakmarzaggu. De Edf zal denk ik wel zorgen voor de aansluiting op het net, waarbij er volgens mij gewoon een meter tussen komt die zowel plus als min kan meten.
    Maar jij vindt dus dat mijn kennis er niet aan moet beginnen, óf dat hij het hele zootje aan moet laten leggen? Maar mocht hij het nou toch zelf willen doen (hij is aannemer), wat heeft hij dan nodig? Deze vraag geldt natuurlijk ook bij ‘laten doen’. Dan nog moeten er basiskeuzes gemaakt worden over het soort apparatuur, lijkt me.

  55. Vraag: Watermolen
    Ik heb me er nog eens in verdiept en ik kan je kennis aanraden eens te gaan kijken bij windmolen fabrikanten. Deze hebben oplossingen voor het variabele toerental en zijn ook gericht op de wat grotere vermogens dan de zonnepaneelboeren. Ik denk dat je kennis ongeveer denkt aan een 25kW generator gezien zijn schatting van de opbrengst van 1500 euro per maand. Dan moet je denken aan een fabrikant van kleine windmolens die dan mee willen denken over het los leveren van generator en omvormers. Ik heb een belgische site gevonden van een bedrijfje dat speciaal oude watermolens in eigen beheer ombouwd. http://www.ecopower.be misschien willen die wat info geven.

  56. Krek mijn vriend was verantwoordelijk voor de elektriciteit hier de EDF en weet alles van stroomopwekken met water heb al verschillende mogelijk heden doorgesproken maar hij zegt dat het een goudmijn is als je in een gebied zit waar de EDF niet genoegstroom kan leveren dan zijn de contracten met de EDF zeer goed het onderhoud van een klein watercentrale is te verwaarlozen de synchronisatie en de beveiligingen gaan automatisch en hooguit onderhoud eens per jaar als je info wilt kan ik ze email adres wel doorgeven ik weet niet of hij er wat mee doet werkt inmiddels voor de GDF .Maar in Nederland had ik een WKK staan en daar heb je veel onderhoud aan maar ook veel rendement.
    Als je meer wilt weten mail mij prive lees de info hoek niet zo vaak.

  57. FrankB: heel goed, maar ik denk dat ik dan beter mijn kennis hier in contact kan brengen met jouw vriend, want ik ben zelf niet erg technisch. Maar eerst dus Nova. Bovendien wil mijn vrouw e-mailen en we zitten nog steeds te kloten met één stekker.
    Later dus. Bedankt mannen!

  58. Ik heb vanmorgen even gevraagd naar de haalbaarhied het is zeer rendabel als:
    je een kleine stuw cq dam hebt en voldoende debiet het hele jaar en nu komt het er een hoge volt lijn in de buurt is 1000 V en dat is meestal het probleem de kosten om de lijn dichterbij te krijgen komen voor rekening van de exploitant
    Maar als je meer wil weten alle technische info waaraan het moet voldoen heeft hij.
    succes ermee
    Frank

  59. Hallo allemaal, geen idee of hier nu goed zit of niet, maar ik heb een vraag en misschien kan iemand helpen. Ik ga me binnenkort vestigen in Frankrijk en heb me geprobeerd in te schrijven op het plaatselijke gemeentehuis. Uiteraard werd ik daar doorgestuurd en moet ik een carte de sejour aan vragen. Ik weet dat je die niet meer kan krijgen omdat we allemaal inwoners van de EU zijn. Heeft iemand een tip, advies of wat dan ook, over waar ik nu heen kan gaan om me in te laten schrijven in Frankrijk?

  60. Autoperikelen.
    Het is al zo vaak aan de orde geweest: je woont (goeddeels) in Frankrijk en je komt nog af en toe noodgedwongen in Nederland, omdat je bijvoorbeeld voor Nederlandse klanten werkt (krek en ondergetekende doen dat bijvoorbeeld als tekstschrijvers). Je hebt een of ander pied a terre in NL, zeg een zolderkamer bij familie, waar je alles bijeen een paar weken per jaar verblijft. Je staat daar om allerlei vigerende redenen ook bij de gemeente ingeschreven. En je hebt je oude Nederlandse auto meegenomen naar Frankrijk. Op zeker moment zet je dat ding over op Frans kenteken, omdat het nogal idioot is om een keer per jaar in NL de APK-keuring te moeten doen en over schades te moeten kibbelen met een Nederlandse verzekeraar – en omdat de ANWB je niet wil dekken/bijstaan ondanks je IRK, etc., etc..
    De vraag is nu: is het ooit iemand overkomen dat-ie in NL is aangehouden door bijvoorbeeld de douane of en zeer dienstklopperige politiebeambte, waarbij er daadwerkelijk gezeurd is over de Frans gekentekende auto? Ik weet dat je ‘in beginsel’ als Nederlands ingezetene niet in NL mag rijden met een buitenlandse auto (huurauto’s daargelaten waarschijnlijk). Maar als je ook, en overwegend, in Frankrijk woont, wat dan?
    Je kunt je in Frankrijk niet bij een gemeente laten inschrijven zoals in NL. Alle instanties aan wie je moet bewijzen dat je een Frans adres hebt, vragen om een rekening van een nutsbedrijf (EDF of France Telecom) op jouw naam zodat blijkt dat je ergens een pand hebt waar stroom en/of telecom aan geleverd wordt. Dat is al. Een verblijfsvergunning hoeven we niet meer te hebben sinds vorig jaar (behalve om een bedrijf te vestigen, maar niet om in Frankrijk te mogen wonen). Dus hoe bewijs je dan aan een Hollandse veldwachter dat je toch echt een Nederfransoos bent?
    Ik heb inmiddels mijn stemkaart, afgegeven door de mairie in mijn dorpje en nadrukkelijk bestempeld, bij mijn papieren gestopt. Uitgaande van de redenering dat je, als je eenmaal als stemgerechtigde bent ingeschreven, meer bent dan een toerist met een incidenteel bewoond vakantiehuis. En mijn tien jaar oude Hollandse bestelbus gaat dezer dagen over op Frans kenteken, want meestal vlieg ik op en neer en voor die ene keer per jaar dat ik er nog mee Nederland binnenkom ga ik heus geen anderhalve euromille aan Hollandse wegenbelasting betalen.
    Wie is ooit opde vingers getikt?

  61. Wie is Fschwep?
    Krek heeft gelijk; het is niet beleefd om in een weblog of forum mee te discussiëren en je niet voor te stellen. Daarom dus even. Om Krek vrij te citeren: wie is Fschwep?
    Heel simpel. Frank Schweppe is, ongevaar zoals Krek zelf, een in Frankrijk terechtgekomen tekstschrijver die nog steeds teksten produceert en redigeert voor Nederlandse klanten, dankzij het internet. En net als Krek lijd ik ook aan een iets te omvangrijke buik (niet dankzij bier, maar doordat ik samenwoon met een rasechte Française die dol is op koken en, als ze zich even verveelt, taarten gaat bakken die ik dan voor driekwart mag/moet opeten. Verder vind ik een flinke homp Cantal, Comté of ander Franse kaas niet te versmaden.).
    Wij wonen in de Auvergne, in een nog steeds niet af zijnd maar wel nieuw gebouwd houten huis dat is vernoemd naar onze blauwe heteluchtballon: Le Ballon Bleu. Heteluchtballon, ja, want ondergetekende is al ruim 20 jaar ballongek en sinds 1986 trots bezitter van een echt ballonpilotenbrevet en van een eigen lichter-dan-lucht vaartuig. Blauw. Wat een van de redenen is dat we ons huis zelf afbouwen, want zo’n ballon kost een sloot euro’s om in de vaart te houden en dan blijft er onvoldoende over om elke plank die getimmerd of geschilderd moet worden, uit te besteden aan een artisan. Dus timmeren, isoleren en schilderen we zelf tot het allemaal af is, over een jaar of drie, vijf of tien.
    Ik ben wat voorzichtig met het plaatsen van een e-mailadres op een website, omdat dat onvermijdelijk leidt tot een tsunami van penisvergrotende middelen aanprijzende spam, en ik zit hier vooralsnog met een inbelverbinding, dus dat kost centimes.
    Maar wie dit leest weet nu dus in lek geval wie Fschwep is.
    Frank. Aangenaam.

  62. Beste Hollandais en France,
    vanaf huisinfrankrijkforum naar dit gezellige en informatieve plekje verwezen vanwege mijn vraag over een watermoleninstallatie. Ik probeer de discussie daarover even te printen. Dat lukt me niet. Wat doe ik niet goed?

  63. Autoperikelen
    Beste francofielen, ik ben nieuw in dit forum, maar bij een paar forumleden wel bekend (bijv. Frank Schweppe).
    De Nederlandse douane controleert wel degelijk. Toen ik weer een keer van NL naar een ander Europees land verhuisd was en bij mijn oude werkplek in een Nederlands havengebied kwam werd ik door de douane staande gehouden. Omdat zij het vreemd vonden dat een buitenlander daar reed. Maar ik kon mijn duits identiteitsbewijs laten zien en alles was OK.
    Volgens mij is het probleem dat NL geen tweede woonplaats kent. Ik mag als Duitser in NL en in Duitsland ingeschreven zijn. Nederlandse ambtenaren snappen daar niets van.
    Frank, zou het niet helpen dat je een Frans rijbewijs hebt?
    Christian v.K.