—INFO-PUNT— Week 45


Vraag over Frankrijk? Drop ‘m hier.
Eén dwaas kan meer vragen
dan duizend wijzen kunnen beantwoorden.
Maar laat dat je vooral niet weerhouden!

Overigens, als je iets wilt weten over een bepaald onderwerp, probeer dan eerst eens op trefwoord te zoeken bij het kalendertje in de linker kolom. Het is verbazingwekkend wat er allemaal al op de site staat!
1: GSM-dekking?
2: recept kikkerbilletjes (cuises de grenouilles)
3: hoe gebruik je een bidet?
4: kent iemand de zwart geld-oplichttruuk in de huizenmarkt?
5: Vertaler gezocht van en naar Frans, Nederlands en Engels
6: (waar) moet ik me inschrijven in Frankrijk?

61 reacties op “—INFO-PUNT— Week 45

 1. Deze tip van RobertS even verhuisd uit het INFO-PUNT van vorige week:
  Er was een tijdje geleden een discussie over welke GSM provider te nemen in Frankrijk. Op deze pagina een overzicht van alle providers in Frankrijk en de dekking. Ook de rest van de wereld is hier te vinden.

 2. Voor 4 personen :
  1 kg kikkerbillen
  1 fles witte wijn
  2 sjalotten
  1 glas Ricard
  Perper-zout
  bloem – boter
  0,75 cl room
  Wentel de kikkerbillen in de bloem – lichtjes laten kleuren in de boter – de wijn toevoegen – de sjalotten bijdoen – op smaak brengen met peper en zout – laten gaar sudderen – de room en de ricard bijvoegen en laten opwarmen tot de saus de gewenste dikte heeft.
  Naar wens kan er ook een beetje look bijgevoegd worden.
  Of kijk anders hier

 3. kikkerbilletjes peper en zouten, door de bloem halen, in hete olie bakken, knoflook met peterselie erop smeren (naar smaak), als je het vlees van de botjes kunt schuiven zijn ze precies goed, olie met koflook als jus gebruiken.
  simpel en erg lekker, bon appetit

 4. Ik heb ergens een plaatje van kikkers, die in een rolstoel een restaurant uitrijden. Zoek me gek..

 5. doe maar niet, want dan heb ik het weer gedaan. ik vind eendepaté ook al zo lekker

 6. Je mag mij wakker maken voor ganzenlever, Ferry. Van die lekkere vette, die smelt op je tong.

 7. Gelijk heb je, Henk, ik kan er niet van balen, hihi.
  Magret de canard is ook niet te versmaden. En zo’n mal zuiglammetje. Die dis ik op met Pasen. De kinderen snuiven verrukt de geur op en ik doe vervolgens: Mèhèhè. En dan is alles voor mijn man en mij!

 8. Ik heb met Pasen eens een cabri (?) gegeten: een jong geitje. Best lekker. Smaakt een beetje naar Golden Retriever-pup, maar dan iets, hoe zal ik het zeggen, hooiiger. Wat minder Chappy.

 9. Het gaat van kwaad tot erger.
  @Dineke: Had je niet moeten verbeteren, dat ‘mal’ stond daar heel goed.
  @Krek: Dat zijn de ergste, de bekeerlingen die zich ontpoppen als bloeddorstige carnivoren.

 10. Kan ik dit laten zien of ga ik dan te ver?
  Bij deze dan mijn verontschuldigingen….Heb een k..dag. De resultaten terug van de toets en ongeveer 70% heeft het VERPRUTST!!!
  En Nee!!! Dat zegt nix over mij, maar alles over (het nivo van de) leerlingen. Heb ze werkelijk praktisch alles VOORGEZEGD. Maken ze er gebruik van? NEEEE: hun denkramen zijn te klein.
  Toekomst? Weeelke t……-zucht-

 11. Nieuwe vraag, die ons al lange tijd bezig houdt: het bidet.
  Eigenlijk een aantal vragen over het bidet. Ten eerste: hoe wordt het ding nou eigenlijk gebruikt? Ga je er op zitten als op een WC of andersom? Of is dat geheel naar eigen inzicht danwel al naar gelang de te wassen onderdelen?
  Ten tweede: gebruiken Fransen die dingen nou ook echt regelmatig? En hoe belangrijk vinden ze ze?
  We zijn enige tijd geleden een huis wezen bezichtigen dat al gebruikt werd als ChdH. Tot onze stomme verbazing had elke slaapkamer een eigen wastafel en een bidet, maar geen WC, geen bad en geen douche. Daarvoor moest je in de gezamenlijke badkamer zijn. Vreemd, vonden wij. En vandaar de tweede vraag.

 12. was dat huis vroeger niet “une maison close”. Grapje hoor !
  Een bidet, ja nog steeds in gebruik, alhoewel steeds minder.
  Stel na een avondje lekker ……. toch prettig om je daarna even lekker te wassen.

 13. @Ronaldus: leuke link, maar het beantwoordt mijn vragen niet echt. Hoe moet je er nou op en vinden die Fransen een bidet écht belangrijk? Volgens mijn boek ‘Het gedroomde paradijs’ zijn Fransen de goorste Europeanen dus waarom die bidetten? Of zijn ze juist door de bidetten de grootste goorderikken omdat ze daardoor minder douchen onder het motto: de essentiële onderdelen zijn schoon, fuck the rest?

 14. @hanneke, als ik de pagina waarna Ronaldus naar verwijst, is bidet bedoeld voor reiniging na de stoelgang. dan is wijdbeens boven bidet staan wellicht de meest praktische oplossing om zonder gekledder… Krijg je alleen wel o-benen van.

 15. Volgens mij is zo’n bidet vooral bedoeld om na het coïtaal samenzijn de restjes geronnen sperma uit vagina en schaamhaar te spoelen. Waarbij je het water vooral niet te warm moet maken, omdat daardoor de coagulatie van het eiwit juist toeneemt. Wat dat betreft was de opmerking van Coco dat die oude chambre d’hôtes misschien een voormalig ‘hotel de passe’ was nog helemaal zo gek nog niet.
  Daarnaast kan een bidet natuurlijk gebruikt worden na het poepen, voor de extra diepe reiniging.
  Hoe het precies werkt, kun je waarschijnlijk het beste proefondervindelijk vast stellen. Bij de eerstvolgende gelegenheid, dat beloof ik, krijgen jullie bericht.

 16. Kejje die Franse mop?
  Over ‘un noir’ dans le désert”. Hij dwaalt er heel lang rond zonder eten en drinken. Opeens ziet hij ‘un lézarde’ Hij denkt: Ha! eten! En net wanneer hij zijn tanden in het beestje wil zetten, bedenkt hij zich en zet het weer op de grond. De lézarde nu, blijkt een geest te zijn. Hij geeft ‘le noir’ ‘trois voeux’.
  Die denkt even na en zegt:
  ‘Premièrement; je veux de l’eau; deuxièmement: je veux être blanc et troisièmement: je veux voir beaucoup de fesses de femmes!!!’
  Wat denk je dat er gebeurde?

 17. Ik heb een vraag. Mijn huis staat te koop op verschillende site, ook Franse. Soms krijg ik mailtjes van geïnteresseerden, met een 06-nummer er in. Als je ze dan belt, dan lijkt het eerst of ze je huis willen kopen. Ze bellen dan niet voor zichzelf, maar voor een buitenlandse investeringsmaatschappij. Ze zijn bereid de vraagprijs te betalen, voor een snelle afhandeling. En als je dan doorvraagt, blijkt dat ze een deel zwart willen doen. Zelf zeg ik dan meteen stellig: “Doe ik niet aan mee.” Dan hangen ze heel snel op. Het gaat hier duidelijk op oplichters. Maar hoe doen ze het?
  Maken ze je eerst lekker en vragen ze je – net als bij die mail-scams met Afrikaanse koningen met te veel zwart geld – om eerst wat geld over te maken teneinde de transactie mogelijk te maken? Kopen ze echt je huis voor een laag wit bedrag en krijg je het zwarte geld gewoon nooit, waarop zij je huis met winst doorverkopen?
  Mijn vraag: “Heeft iemand hier ervaring mee?”

 18. Ik heb een reputatie op te houden, wat het vertellen van bakken betreft. Maar ‘in person’ gaat het beter! Je mist gelaatsuitdrukking en intonatie!!

 19. Mijn advies: gewoon nooit mee in zee gaan.
  Ik krijg zeker 2x per week een mail met of het verzoek geld over te maken naar Freetown of Nigeria omdat de weduwe van Kunta Kinte op zwart zaad zit en de tegoeden zijn bevroren of de mededeling dat ik snel mijn rekeningnummer moet opsturen want ik ben winnaar geworden van de hoofdprijs!!! Yèèèèhhh!!!!!

 20. Ik heb geen idee, maar ik kan me niet voorstellen dat die mensen te goeder trouw zijn en de rest van het bedrag je dan zwart geven..waarom zouden ze?

 21. Ja, nee, ik weet ook wel dat het oplichters zijn. Maar ik zou graag willen weten hoe ze het precies doen. Dus wellicht dat er iemand is die er eens ingetrapt is, dat die hier uit de doeken kan doen….?

 22. En jij denkt serieus, dat zo’n Paalman dat ‘en plein public’ gaat toegeven?

 23. Paalman heeft hier toch niets mee te maken? Dat is de MBA van Ter Steege. Dat is een ander logje. Ik hoop overigens wel dat daar nog een reactie van Paalman op komt. Zou dit misverstand graag uit de weg ruimen. Het kan toch niet zo zijn dat iemand met een heus MBA achter zijn naam zich verlaagt tot ordinaire geld-uit-de-zak-klopperij (want dat is het als je advertentieruimte verkoopt en je liegt over de oplage).

 24. was ironisch bedoeld, ofcourse.
  Welke literator schreef ook alweer over Paalman?

 25. Je bent vermoed ik in de war met een figuur van een van mijn favoriete schrijvers Elschot: Laarmans, de kwade genius in Lijmen/Het Been.

 26. Vertaler gezocht.
  Ik zoek iemand die stukken tekst voor mij wil vertalen. Het gaat om huizenbeschrijvingen die meestal aangeleverd worden in het Nederlands of Frans (en heel soms in Engels of Duits) en die gepubliceerd worden in het Engels, Nederlands en Frans. Ik zoek dus iemand die alle kanten op kan vertalen binnen dit natuurlijk beperkte onderwerp. Kijk op Immogo bij de verschillende daarop gepubliceerde huizen voor een indruk van de variatie in tekstlengte en de inhoud. Het zijn twee à drie teksten per week. Soms is ook enige redactie nodig. Voor de goede orde: het hoeft niet gratis.

 27. Vraag van ene Monique:
  Hallo allemaal, geen idee of hier nu goed zit of niet, maar ik heb een vraag en misschien kan iemand helpen. Ik ga me binnenkort vestigen in Frankrijk en heb me geprobeerd in te schrijven op het plaatselijke gemeentehuis. Uiteraard werd ik daar doorgestuurd en moet ik een carte de sejour aan vragen. Ik weet dat je die niet meer kan krijgen omdat we allemaal inwoners van de EU zijn. Heeft iemand een tip, advies of wat dan ook, over waar ik nu heen kan gaan om me in te laten schrijven in Frankrijk?
  Volgens mij kun je op je gemeentehuis nog gewoon een carte de sejour aanvragen. Ik heb er zelf zo ook een gerkegen. Verder laat je je daar natuurlijk inschrijven als inwoner van je stad/dorp. Vergeet niet je in Nederland zo veel mogelijk uit te schrijven. Ik kreeg per ongeluk nog een jaar lang Kinderbijslag in NL. Moest ik allemaal terugbetalen. Omgekeerd kreeg ik in FR met terugwerkende kracht… enfin, ik drijf af. Iemand een antwoord op de vraag van Monique?

 28. Een carte de sejour heb je sinds vorig jaar november niet meer nodig. Je kunt hem nog wel aanvragen, want je hebt hem wel nodig als je in frankrijk wil werken, maar dan moet je naar de prefectuur. Daar zijn ze dan niet blij met je, (tenminste hier bij ons waren ze niet blij) maar je krijgt wel zo’n kaart. Het duurt wel 3 maanden voordat je er een hebt, want je moet door een hele papierwinkel heen.
  Maar de gemeente moet je wel inschrijven, ook zonder carte de sejour. De gemeente hier houdt een schriftje bij en daar staat iedereen in geschreven, echt heel schattig, want het is een Mickey Mouse-schrift …. vond ik zo leuk…
  Je moet trouwens wel een papiertje laten zien waarop staat dat je officieel bent uitgeschreven uit NL.

 29. Het hoeft niet altijd mis te gaan het is een gevoel en laat ze eerst het geld geven alvorens naar de notaris te gaan en stel geen voorlopig koopcontract op.Ik weet van mensen dat hele huizen contant betaald worden.Laatst hier een belg die al het geld in een plastic tas bij zich had.
  leuker kunnen we het niet maken makkelijker wel 😉

 30. Ach ja, het pak van Sjaalman. Het is lang geleden dat ik samenwoonde met een Moeltaatoeli-fan. Verdrongen, denk ik.

 31. wat is de vertaling van die mop
  ( … )
  Over ‘un noir’ dans le désert”. Hij dwaalt er heel lang rond zonder eten en drinken. Opeens ziet hij ‘un lézarde’ Hij denkt: Ha! eten! En net wanneer hij zijn tanden in het beestje wil zetten, bedenkt hij zich en zet het weer op de grond. De lézarde nu, blijkt een geest te zijn. Hij geeft ‘le noir’ ‘trois voeux’.
  Die denkt even na en zegt:
  ‘Premièrement; je veux de l’eau; deuxièmement: je veux être blanc et troisièmement: je veux voir beaucoup de fesses de femmes!!!’
  please vertaal, danku !!!