—INFO-PUNT— Week 45


Vraag over Frankrijk? Drop ‘m hier.
Eén dwaas kan meer vragen
dan duizend wijzen kunnen beantwoorden.
Maar laat dat je vooral niet weerhouden!

Overigens, als je iets wilt weten over een bepaald onderwerp, probeer dan eerst eens op trefwoord te zoeken bij het kalendertje in de linker kolom. Het is verbazingwekkend wat er allemaal al op de site staat!
1: GSM-dekking?
2: recept kikkerbilletjes (cuises de grenouilles)
3: hoe gebruik je een bidet?
4: kent iemand de zwart geld-oplichttruuk in de huizenmarkt?
5: Vertaler gezocht van en naar Frans, Nederlands en Engels
6: (waar) moet ik me inschrijven in Frankrijk?

61 reacties op “—INFO-PUNT— Week 45

 1. Vertaler gezocht.
  Ik zoek iemand die stukken tekst voor mij wil vertalen. Het gaat om huizenbeschrijvingen die meestal aangeleverd worden in het Nederlands of Frans (en heel soms in Engels of Duits) en die gepubliceerd worden in het Engels, Nederlands en Frans. Ik zoek dus iemand die alle kanten op kan vertalen binnen dit natuurlijk beperkte onderwerp. Kijk op Immogo bij de verschillende daarop gepubliceerde huizen voor een indruk van de variatie in tekstlengte en de inhoud. Het zijn twee à drie teksten per week. Soms is ook enige redactie nodig. Voor de goede orde: het hoeft niet gratis.

 2. Vraag van ene Monique:
  Hallo allemaal, geen idee of hier nu goed zit of niet, maar ik heb een vraag en misschien kan iemand helpen. Ik ga me binnenkort vestigen in Frankrijk en heb me geprobeerd in te schrijven op het plaatselijke gemeentehuis. Uiteraard werd ik daar doorgestuurd en moet ik een carte de sejour aan vragen. Ik weet dat je die niet meer kan krijgen omdat we allemaal inwoners van de EU zijn. Heeft iemand een tip, advies of wat dan ook, over waar ik nu heen kan gaan om me in te laten schrijven in Frankrijk?
  Volgens mij kun je op je gemeentehuis nog gewoon een carte de sejour aanvragen. Ik heb er zelf zo ook een gerkegen. Verder laat je je daar natuurlijk inschrijven als inwoner van je stad/dorp. Vergeet niet je in Nederland zo veel mogelijk uit te schrijven. Ik kreeg per ongeluk nog een jaar lang Kinderbijslag in NL. Moest ik allemaal terugbetalen. Omgekeerd kreeg ik in FR met terugwerkende kracht… enfin, ik drijf af. Iemand een antwoord op de vraag van Monique?

 3. Een carte de sejour heb je sinds vorig jaar november niet meer nodig. Je kunt hem nog wel aanvragen, want je hebt hem wel nodig als je in frankrijk wil werken, maar dan moet je naar de prefectuur. Daar zijn ze dan niet blij met je, (tenminste hier bij ons waren ze niet blij) maar je krijgt wel zo’n kaart. Het duurt wel 3 maanden voordat je er een hebt, want je moet door een hele papierwinkel heen.
  Maar de gemeente moet je wel inschrijven, ook zonder carte de sejour. De gemeente hier houdt een schriftje bij en daar staat iedereen in geschreven, echt heel schattig, want het is een Mickey Mouse-schrift …. vond ik zo leuk…
  Je moet trouwens wel een papiertje laten zien waarop staat dat je officieel bent uitgeschreven uit NL.

 4. Het hoeft niet altijd mis te gaan het is een gevoel en laat ze eerst het geld geven alvorens naar de notaris te gaan en stel geen voorlopig koopcontract op.Ik weet van mensen dat hele huizen contant betaald worden.Laatst hier een belg die al het geld in een plastic tas bij zich had.
  leuker kunnen we het niet maken makkelijker wel 😉

 5. wat is de vertaling van die mop
  ( … )
  Over ‘un noir’ dans le désert”. Hij dwaalt er heel lang rond zonder eten en drinken. Opeens ziet hij ‘un lézarde’ Hij denkt: Ha! eten! En net wanneer hij zijn tanden in het beestje wil zetten, bedenkt hij zich en zet het weer op de grond. De lézarde nu, blijkt een geest te zijn. Hij geeft ‘le noir’ ‘trois voeux’.
  Die denkt even na en zegt:
  ‘Premièrement; je veux de l’eau; deuxièmement: je veux être blanc et troisièmement: je veux voir beaucoup de fesses de femmes!!!’
  please vertaal, danku !!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *