—INFO-PUNT— Week 51/52


Vraag over Frankrijk? Formuleer hem goed. Drop ‘m hier.

1: hoe werkt het Franse erfrecht?
Alle oude INFO-PUNT-onderwerpen vind je [url=http://www.bresse.nl/faq/infopunten.html]hier[/utl].

11 reacties op “—INFO-PUNT— Week 51/52

  1. Jaaaaa, ik heb een vraag.
    In verband met de aankoop van een huis heb ik me wat verdiept in het Franse erfrecht. Niet voor onszelf, maar om te begrijpen waarom zaken zo moeilijk gaan aan de verkopende kant.
    Voor zover ik het nu begrijp is het zo dat als de helft van een echtpaar overlijdt, hij/zij een kwart erft en de rest wordt onder de kinderen verdeeld. Vanuit Nederlands perspectief is dat vreemd, want de echtgenoot is zowiezo altijd al eigenaar van de helft van de bezittingen (met uitzondering van wellicht verregaande huwelijkse voorwaarden). Hier werkt het zo dat de overblijvende helft onder de partner en evt. kinderen verdeeld wordt. In Frankrijk blijkbaar niet. Door het overlijden van je partner ben je gewoon huppa, jouw deel kwijt. Weet iemand wat de gedachtegang daarachter is?

  2. Is niet helemaal waar, kom net bij de notaris vandaan het erfrecht gaat gewoon via de bloedlijnen jouw helft blijft van jou en ook in Frankrijk kennen ze vruchtgebruik. In een testament kun je drie mogelijkheden met daarin de verdelingen kom je te overlijden mag de overlevende (man of vrouw) één van de drie kiezen welke op dat moment het beste is. Je hoeft niet naar een notaris je kan het ook zelf opschrijven en bewaren. De kosten vallen mee heb 250 betaald voor twee testamenten en inschrijf en bewaarloon.
    De notaris die ik trof heeft uitvoerig de tijd genomen alles uit te leggen. Daarna kwam wel de surprise het testament moest bij de notaris met de hand geschreven worden.

  3. Aha. Ik vond het ook al uitermate vreemd dat je door het overlijden van je partner opeens de zeggenschap en eigendom van je eigen bezit zou kwijtraken. Maar gelukkig werkt het in Frankrijk dus net zo als in Nederland waar het gaat om de helft van de huwelijkse goederen. Ik heb alle boeken erop na geslagen en dit wordt dus gewoon niet duidelijk.
    Met mijn dank voor de uitleg. Man en ik zullen, eenmaal verhuisd, ook naar de notaris moeten. Omdat kinderen bij ons niet aanwezig zijn, lopen we blijkbaar het risico dat bij overlijden van 1 van ons, een deel van de erfenis naar vaders, moeders dan wel broers en zussen gaat. Het is ze van harte gegund (hoewel we eigenlijk hopen alles opgefeest te hebben als Magere Hein langskomt), maar pas nadat wij beiden zijn overleden. En dat vereist blijkbaar een testament. Nog wel handgeschreven ook.

  4. Moet ik ff opzoeken heb het opgeschreven maar bij de notaris krijg je zoveel info dat je pen en papier mee moet nemen. Maar het ging over de verdelin en het vrucht gebruik ik gacht geen gebruik 1/3 of 100 %. Teven kan je dat is een dure oplossing een nieuw “contract” samen opmaken ,als het ware opnieuw trouwen maar dan wat andersMaar dit geeft grote problemen bij een evt. scheiding, de notaris adviseerde ons daar nog even mee te wachten.(wij zijn nog piep)
    Maar ik denk als de kinderen groter zijn en ze komen goed tercht dat ik het huis vast op hun naam zet, met een contract gratis wonen op de langst levende en verder moet je je geld opmaken en lekker leven.

  5. Ja, die verkopen ze. En niet per se duurder dan in Nederland. Maar toch vinden mensen het – weet ik uit ervaring – hartstikke leuk om bollen uit NL te krijgen. En de tijd is er goed voor.

  6. Ik ga in januari de boomgaard snoeien, appels, peren en pruimen. Nooit eerder gedaan, er zijn natuurlijk allemaal mooie boeken over maar dan ben ik weer twee maanden verder. Ik heb ooit begrepen, alles wat omhoog groeit weghalen, en de takken terugsnoeien op 4 ogen vanaf de stam. Maar gaat dat op voor elke fruitboom.