Er is ongelooflijk veel op het net te vinden over (moes-)tuinieren.
Ik heb een paar sites verzameld:
De allereerste die ik tegenkwam is direct al heel compleet.
Bij deze vind je een mooi kaartje waarin je Frankrijk verdeeld ziet in verschillende klimaatzones. Altijd handig.
En ten slotte een kalender om in 1 oogopslag te zien wanneer het tijd is om iets te zaaien/poten
Wanneer je geïnteresseerd bent in hoe het er vroeger aan toe ging (bij de happy few, dat wel) dan is de site Le potager du roi een aanrader.
Woordenlijst moestuin
Kijk, die had ik nu net nodig, dank je wel Dineke…
Ik wil graag een moestuin, maar weet dus echt helemaal niks van tuinieren, dus ik ga studeren op tuinieren… zou je hier trouwens ook boerenkool kunnen planten?
Je kunt het toch proberen? Niet geschoten is altijd mis.
Ik ga wel ff kijken of ik iets kan vinden.
Ik ga het ook proberen, vroeg het me alleen af…
Kijk hier eens….
En deze is ook enorm handig!
@marjan: doen! hartstikke leuk. Ik ben vorig jaar in Frankrijk ook gestart met een moestuin en met name de tomatenoogst duurde tot ver in de herfst. Voor de goedkoopte hoef je het trouwens niet te doen (hoorde ik vorige week trouwens ook in het cafe), want als jij aan het kilo-scoren bent, dan liggen ze ook voor 10 cent in winkel. Wel: veel lekkerder, gemakkelijk, leuk en voor mij geldt: rustgevend, bijna spiritueel bezig zijn. (zie je me al zweven boven de boontjes?)
Dat is het nu precies, Petra! Voor mij is het ook geen werk, maar ontspanning. Komt bij dat ik een stadstuin natuurlijk geen enorme lap grond heb te verzorgen.
En je eigen tomaten, zo uit de zon, smaken het allerlekkerst.
Moet je anders deze zien. Dat was ons eerste jaar.
Cornucopia
Ze zijn wel heel groot, ja. Maar dermate ontploft komt de smaak meestal niet ten goede.
Ik wil zo graag een moestuin om de groenten te verbouwen die hier niet te koop zijn. Zoals boerenkool, spitskool, spruitjes (zijn wel te koop maar van slechte kwaliteit).
Ik kwam vanmiddag een oud kookboek tegen waar allerlei groenten in stonden waar ik nog nooit van gehoord had, ook leuk: hoe krijg je rijst gaar in een hooikist!
Voorheen had ik een moestuin van 300 m2 bij ons in de polder. Helaas weg moeten doen ivm Frankrijk. Er gaat niets boven eigen teelt 20 jaar van eigen bodem gegeten.
75 kg aardbeien was heel normaal om over de rest maar te zwijgen. Zo gauw de mogelijkheid daar is zal ik in Frankrijk ook zeker weer het nodige zelf aanplanten.
Ach ja, die goeie ouwe hooikist…Hebbie helemaal niet nodig! Een oude slaapzak kan hetzelfde.
@Dineke: Komt inderdaad op hetzelfde neer maar ik geef de voorkeur aan de kookplaat.
Het lijkt me heel leuk om te doen, maar het moet haast wel goedkoper zijn, ik vind groente en fruit hier in de supermarkt en op de markt erg duur, wel zo’n 2 keer zo duur als in NL.
@Marjan: Een moestuin is veel goedkoper dan groente kopen in de winkel of op de ( dure ) markt, denk maar eens aan doperwten, tuinbonen, die zijn onvoorstelbaar duur, ook in het seizoen. Maar bovenal is het veel lekkerder en het is zo leuk om ’s morgens de tuin in te lopen om uit te zoeken wat te eten.
Monique, we zijn het eng met elkaar eens… tenminste het lijkt me enig om te doen….
Mijn enige obstakel is nog om Willem zo gek te krijgen om de tuin om te spitten! Ik zal hem nog eens lief aankijken! Misschien dat het helpt.
Je kan ook een freesje huren.
Is een goed idee, maar dan moet Willem hem hanteren. Komt wel goed!
zit hier dus even te lezen…. wij kennen inderdad mensen die hier boerenkool hebben staan (in de Gard!). maar ja, die hebben gewoon een vrachtwagen vol hollandse grond hierheen laten brengen (hij heeft/had een transportbedrijf)……. die kalkrijke grond hier, daar doet boerenkool het niet op.
@Monique: dat zeg jij..
oh Willem, wordt je aan het werk gezet?
Wij hebben voor onze grond (vol met stenen en zeer rotsachtig) gewoon een keer iemand laten komen. Daarna kun je het zelf wel bijhouden.
@marjan: boerenkool is heerlijk, maar ook heerlijk als het al gesneden is bij de A.H…. Ik ben meer van de praktische… Spruiten en andere kolen, die niet zo moeilijk te snijden zijn lijken me makkelijker.
Maar Petra: bij Marjan in het dorp is geen Appie.
Dineke: Hartstikke leuk dat je deze log hebt gestart! Ga na de koffie ff flink spitten in je aangegeven websites!
Spitten is een goeie!
@Petra, in Frankrijk is boerenkool als voeding voor mensen een totaal onbekend verschijnsel…
Petra: in elk geval zie je het nergens, noch op het land, noch in de winkels… en àls je het ergens in een moestuin ziet staan moeten het haast wel Hollanders zijn.
Overigens, ik heb wel groene kool maar dat smaakt natuurlijk heel anders, maar je kan er wel veel mee doen, combineren. Ook prei en bette heb ik, staan er nog steeds goed bij, als het onder de sneeuw uitkomt…
Waar ik momenteel van baal, is dat ik het plan had deze vakantie lekker aan de slag te gaan. En nu is de grond bevroren. Grrrr….
Gos Dineke, grond hier niet bevroren, maar ik wil nu weleens flink aan de snoei enzo, maar wacht op het bekende zachte voorjaarsweer in februari! Moestuin moet ook omgespit worden, ligt vol bergen as, zaagsel en koeienstront, maar dan moet ik ook meteen alles wat nu nog groeit tegelijk oogsten… dus dat wordt weer weggeven.
Er groeit hier niks eetbaars meer, Kits. Alhoewel, de bieslook heb ik al wel gebruikt. Voor de rest kan ik de knoppen wl de grond uitkijken.
Nee, ik moet de grond verbeteren, voordat ik e.e.a. kan gaan inrichten. En ik heb niet zo heel veel vierkante meters, want een stadstuin, dus dat wordt keuzes maken.
Nou ik heb bij ons op de markt (Piégut) Boerenkool gezien, maar het was waanzinnig duur……………….
Bij ons begint de rabarber de kop op te steken.