Let op oplichters!

Als webmaster van Immogo krijg ik gemiddeld elke week wel een mailbericht van een oplichter. En toen ik bezig was mijn huis te verkopen, werd ik ook vaak door zo’n bende gebeld. Ik ga hier niet vertellen hoe ik kan vaststellen dat er iets niet in de haak is, want Der Feind hört mit. Maar ik wil wél even uitleggen hoe de truc werkt, zodat iedereen die via internet iets te verkopen heeft (het kan naast een huis ook een boot of een auto zijn, of zelfs een stereo-installatie!) weet waar de gevaren loeren.

Het eerste contact
Meneer Jansen heeft een huis te koop en adverteert hiermee op Internet. Hij krijgt een mailtje van ene meneer X, die zegt zeer geïnteresseerd te zijn in het huis. In de mail staat een telefoonnummer van een mobiel. Of meneer Jansen maar even wil bellen?
Aan de telefoon blijkt de interesse van X serieuze vormen aan te nemen. Hij heeft een mooi verhaal over dat hij wil investeren in onroerend goed en dat hij het huis daarom wil kopen. Jansen is verbaasd. Moet X het huis niet eerst even bekijken? X legt uit dat hij een grote hoeveelheid deviezen heeft en daarom op zoek is naar investeringsprojecten. Hij wil het huis gewoon kopen voor de vraagprijs en misschien zelfs iets meer. Als meneer Jansen maar akkoord gaat met een flinke som cash buiten de boeken. Dit geld wordt – als teken van vertrouwen – vooruit betaald. No questions asked.
Nu komt het cruciale moment. Jansen kan nu natuurlijk weten dat er een luchtje aan het geld van X zit. En dat een OG-transactie waarbij een groot deel buiten de boeken blijft niet geheel legaal is. Maar ja, hij wil wel graag verkopen. En als hij daarbij ook nog wat extra kan verdienen… Zodra de hebzucht het wint van het gezond verstand, heeft de oplichter beet. Het slachtoffer heeft toegehapt. De volgende fase kan beginnen.

De ontmoeting
X legt uit dat hij een druk leven heeft en niet naar alle huizen kan gaan kijken waarin hij investeert en nodigt de heer Jansen uit voor een ontmoeting in het buitenland: Milaan, Londen, Brussel, Amsterdam. De reiskosten worden (deels) vergoed en de ontmoeting vindt plaats in een luxe hotel. Jansen is onder de indruk van de rijkdom van X en krijgt steeds meer vertrouwen. Zeker als X hem een tas vol geld laat zien. Meestal Zwitserse francs of dollars. X wil de deal meteen rond maken en heeft al een voorlopig koopcontract of een intentieverklaring bij zich. Hij wil alleen even een gunst vragen. Of meneer Jansen even wat geld wil wisselen voor hem. Hij wil 100.000 Suisse francs kwijt en daar graag euros voor terug. Jansen krijgt een flinke commissie over de transactie. Voor de overdracht moet wel even een nieuwe afspraak gemaakt worden, want zoveel geld heeft Jansen natuurlijk niet bij zich.

De tweede ontmoeting
Het contact gaat vanaf nu telefonisch. Jansen blijkt niet voldoende cash vrij te kunnen maken. Ze spreken af dat hij zo veel mogelijk geld opneemt en dat ze het bedrag daar op afstemmen. Ze spreken opnieuw af in een buitenlands hotel. Daar moet de overdracht plaats vinden en zal ook het koopcontract getekend worden.

Rip Deal
Wat nu gebeurt kan verschillende vormen aannemen. In alle gevallen is het slachtoffer zijn geld kwijt. Soms krijgt hij een koffer vol echt geld te zien, die na de overdracht van zijn centjes stiekem omgeruild wordt voor een koffer vol kranten. Soms ook betreft het een tas vol nepgeld. En in één geval kreeg de ongelukkige verkoper gewoon een pistool tegen zijn hoofd gedrukt en werd hij gedwongen zijn kapitaal af te geven. Vervolgens de auto uitgezet en achtergelaten. In alle gevallen blijft de verkoper met lege handen achter en zijn de bendeleden onvindbaar.

Gewaarschuwd mens…
Ik neem aan dat iedereen die dit gelezen heeft, veilig is voor dit soort praktijken. Het is heel simpel: wijs elke transactie af waarbij de koper niet naar het huis komt kijken. Betaal alleen via de notaris. En ga nooit naar het buitenland met een tas vol cash.

Voor wie heel veel verhalen uit de praktijk wil lezen, is een bezoekje aan de speciale Zwitserse oplichterssite een aanrader.

Reacties zijn gesloten.