Overheidsinfo op z’n djeunz

De overheid, Sarkozy en zijn marionetten, probeert van alles om maar een beetje in de smaak van het gepeupel te vallen. De jongeren horen daar ook bij en dus heeft men een speciale jongerensite ontwikkeld (voor zo’n twee miljoen euro) om de jongeren te helpen in hun zoektocht naar hun ik in onze samenleving: Waka. Een soort wiki voor ado’s.

In plaats van te surfen naar een subsite op gouv.fr, surf je nu naar skyrock.com. Tja, daar ga je meteen raar van praten. Want, waar de “officiële” overheidsjongerensite nog gewoon Frans bezigt, is dat op Waka ver zoek. “Travail” wordt “job” of “taf” en het “collège” wordt “bahut”. Leuk voor juffen Frans om de leerling “djeunz” bij te brengen, maar dat is m.i. niet zonder risico.

Op de forums zijn sommige jongeren gepikeerd dat ze getutoyeerd worden, en als je daar een vraag stelt is de kans groot dat je nooit antwoord krijgt. Het lijkt de overheid wel.

Afijn, Waka is een poging van de Franse overheid om jongeren toe te spreken. Die gaan van deze site zeker geen beter Frans spreken, maar wellicht dat ze een beetje op weg geholpen worden in het ontdekken van het echte leven. Daarvoor dient de “orienteur”, maar die kan ook zomaar iemand met een master 2 aanbevelen om maar schoonmaker te worden in een bejaardentehuis… Het beste is nog om de “ressources” te raadplegen: daar word je al gauw naar andere – serieuze – sites weggeleid.

Oh ja, dat Waka toch echt een overheidssite is, is slechts te zien aan dat plaatje rechtsboven op de thuispagina: “Une initiative des Pouvoirs publics…”. Dat “pouvoirs” met een hoofdletter P geschreven wordt, zegt al genoeg.

Reacties zijn gesloten.