Plagiaat

Ik weet, het ligt aan mij. Ik kan er niet tegen als mensen hun website willens en wetens bij elkaar jatten. Daarom spreek ik ze er op aan. Is dat slim? Ik denk het niet. Maar ik kan het niet laten. En als ze dan ook nog eens verongelijkt reageren… Hier heb je er weer eentje:

Toontje met de knip- en plakhandjes
Twee weken geleden kreeg ik een mailtje van ene Toon H. van internetbedrijf F., of ik een link wilde plaatsen naar de site van een toeristisch bedrijf in Frankrijk. Ik ging kijken naar de desbetreffende site. Helaas was die spuuglelijk en volgeplempt met van het net geplukte animaties. Duidelijk bij elkaar gesprokkeld. Niet interessant genoeg om te linken. Nieuwsgierig geworden ging ik naar de site van de afzender van het mailtje, een ‘professionele leverancier van internetdiensten’ van Nederlandse afkomst. Zo mogelijk nog lelijker. De Nederlandse teksten waren rommelig geschreven, maar de man bood zijn diensten tevens aan via een paar Franse pagina’s. En dáár kon ik weer geen enkele taalfout in ontdekken. Te goed om waar te zijn. Dus ik googlen. En ja hoor, de Franse versie van Fourtags was van voor tot achter bij elkaar gejat. Gewoon, van een vijftal Franse concurrent-sitebouwers en providers. Ik mailde dus de eigenaar met een verontwaardigd:

Hallo,

Jullie denken toch niet dat ik een link ga plaatsen naar een site gebouwd door iemand die grotendeels gestolen teksten gebruikt om reclame te maken? Sorry, maar je moest je schamen.

Krijg ik snel daarna een mailtje terug:

Sorry Gregor,

Ben maar een maandje in NL en was vergeten hoe het er hier aan toe gaat.

Be gentle to the people on your way up.
You’ll pass them on your way down.

Groeten en veel plezier verder,

Toon H.

Kortom, ík ben de ongelikte Hollander en ík moet me schamen dat ik hém op de vingers tik. Vervolgens ben ik verder gaan googlen, om te ontdekken dat ook de oogtergende sites die die vent voor anderen bouwt (volgens zijn prijslijst kan dat tot wel 2.790,- euro kosten) dikwijls vol staan met gestolen teksten. Soms zelfs inclusief de vormgeving van de oorspronkelijke site! En altijd met onderin de vermelding: Copyright © 2007 F. Toon H.
Sterker, ik ontdek dat hij een speciale pagina over plagiaat heeft, met een verontwaardigde en bevlogen tekst in het Frans over hoe sites geplagieerd kunnen worden en wat je daartegen kunt doen. F. biedt natuurlijk een oplossing tegen dit soort schandelijk plagiaat. Alleen is ook deze tekst… letterlijk gestolen!

UPDATE: Intussen heeft de heer H. eieren voor zijn geld gekozen en besloten een nieuwe site te bouwen, met alleen Nederlandse teksten. Zelfgeschreven en dat lees je. Omdat het doel – een einde aan de plagiaat – bereikt is, heb ik de verwijzingen naar zijn naam en die van zijn site verwijderd. Ik word nog mild op mijn oude dag!

Reacties zijn gesloten.