Je hebt mensen die echt álles zelf kunnen bouwen. Wat ze voor hun geestesoog zien, kan hun handen maken. Persoonlijk behoor ik niet tot deze gezegende groep en moet ik mij dus verlaten op de diensten van manueel meer getalenteerde vakmensen. Dat was al zo in Nederland, en na mijn verhuizing naar Frankrijk veranderde daar niets aan. Ik ben en blijf afhankelijk van wél handige derden. En is het inhuren van een timmerman of loodgieter in Frankrijk nu heel anders? Ja en nee. Met een klein tiental verbouwingen achter de rug bespreek ik als man van de onhandige praktijk samen met Marit alle haken en ogen aan het (ver)bouwen van een huis in Frankrijk in onderstaande podcast:
Ter illustratie een video van de grote Franse idool Claude (Cloclo) François, die hier heel vrolijk zingt dat hij graag een hamer zou hebben om lekker te gaan bouwen, maar die absoluut geen begenadigd doe-het-zelver was. In tegendeel. Hij ging drijfnat in zijn bad staan om een peertje te verwisselen en kwam door elektrocutie ohm het leven. Een gebeurtenis die indertijd nog behoorlijk wat ‘buzz’ opleverde, trouwens!
Vragen? Stel ze vooral in de reacties hieronder. Wij zijn beginners en we staan open voor jullie suggesties, kritiek en ideeën.
——sponsors—–
MP-Bourgogne
Immogo
Parkengo
Beste Gregor en Marit. Jullie vroegen je af of de coördinatie van werkzaamheden in NL ook zo lastig is. Nou die vraag kan ik met een volmondig ‘Ja’ beantwoorden.
Een mbt bouwvergunningen. Op het moment dat je iets aan het aanzicht van je woning verandert moet je in ieder geval ‘une demande préalable de travaux’ aanvragen. En als je dossier in orde is, heeft de gemeente één maand om je te berichten. Doen ze dat niet, dan heb je automatisch toestemming.
Nuttige toevoeging, Robert, dank je wel.