Profiteren van de ‘Loi Anti-Gaspillage’

Too good to go intro logoSinds 2016 is de Loi Garot van kracht, waarmee de regering wil strijden tegen de verspilling van voedsel (gaspillage alimentaire). De twee belangrijkste maatregelen in deze wet zijn de volgende:

loi anti-gaspillage alimentaire

• de verplichting voor levensmiddelenwinkels van meer dan 400m2 (zeg maar supermarkten) om met associations (zeg maar de voedselbank of épicerie solidaire) afspraken te maken over het overnemen van onverkochte maar nog eetbare levensmiddelen.
• het verbod voor verkopers van levensmiddelen om nog eetbare levensmiddelen onbruikbaar te maken. Dit betekent bijvoorbeeld dat de Aldi of de Lidl geen fles bleekwater meer mag leeggieten over de weggegooide koekjes in de vuilcontainer, om te voorkomen dat daklozen er mee aan de haal gaan. Want dat gebeurde.

Too Good To Go tegen voedselverspilling

Nu bestaat er al een tijdje een Europees actieve app met de naam Too good to go. Bedrijven die levensmiddelen verkopen – supermarkten, maar ook bakkers, slagers, kaaswinkels, snackbars en zelfs restaurants – kunnen via deze app hun onverkochte verse levensmiddelen alsnog in de uitverkoop doen. Op de valreep, dat wil zeggen op de uiterste verkoopdatum, en vaak ook de uiterste consumptiedatum. Deze verkoop geschiedt dan online en in de vorm van een soort ‘goodybag’, een tas vol spullen die over waren. En natuurlijk tegen een sterk lagere prijs, bijvoorbeeld 30% van de originele verkoopwaarde.

 Wat je krijgt is wat je krijgt

Als consument kun je online in je eigen regio kijken welke bedrijven een aanbieding hebben. Het aanbod is meestal een vaste prijs voor een zak vol spullen. Ze gaan bijna nooit in detail, al kun je natuurlijk wel een beetje voorspellen dat een bakker vooral deegwaren over zal hebben. Dat kan brood zijn, maar ook een taartje, of sandwiches. Bij supermarkten is het aanbod veel breder. Bij het schrijven van dit stuk tussen Kerst en Oud en Nieuw 2020 scoorden wij bij de Carrefour bijvoorbeeld voor €3,99 een zak vol met een combinatie van cakejes, terrines en niet erg lekkere kant-en-klaar-maaltijden (zoals een zurige langue de bœuf met augurk en een melige lasagne). Maar ook een barquette vol prima bœuf Bourguignon, een bakje bio bietjessalade en een bio appel-bananencompôte. Dit alles ter waarde van zo’n €12 euro tegen de prijs van €3,99.

Typisch Hollands?

Geen idee waar Too Good to Go bedacht is, maar het zou me niet verbazen als het een Nederlands concept is. Us ben zûnig, niewaar? Het klinkt een beetje sneu, om voor een paar euro bij de supermarkt de kliekjes te gaan scoren. Maar je kunt ook denken dat je met deze actie zorgt dat prima voedsel niet in de kieperton terecht komt. Door zo veel mogelijk consumptiegoederen ook daadwerkelijk te consumeren verlaag je de CO2-uitstoot. Dus je bespaart geld én je doet iets voor het milieu. Niks om je voor te schamen. En voor de winkels is het ook fijn, want nu verdienen ze uiteindelijk tóch nog wat met hun restjes, die ze anders zouden moeten weggeven of weggooien en overgieten met dure ammoniak.

Vooral in de grote steden

Helaas heb je op het platteland, of à la campagne, niet veel aan Too Good To Go. Het zijn vooral winkels in de grote steden die meedoen. Bij ons in Tournus (5800 inwoners) alleen de Carrefour. En bij jou in de buurt? Ik zou zeggen, upload de app via een van de links hieronder, en vul je locatie in, dan weet je het.

Apple App Store
Google Play

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen!

 

 

Reacties zijn gesloten.