In Franse automagazines eindigen Franse autos steevast in de top bij vergelijkingen van nieuwe modellen. Ik heb in één uitgave over de beste autos van het jaar wel eens een sportieve Renault zien winnen van een BMW roadster én een Porsche. Terwijl een paar paginas daarvoor een Citroen C3 al een Honda en een Toyota vér achter zich liet. Het hemd is nader dan de rok. Veel Fransen zijn ervan overtuigd dat de Franse cultuur de beste is en de Franse taal de mooiste, met het grootste vocabulaire.
Daarom is het ook zo vreemd dat ze bang lijken voor alles wat van buiten komt. Een bekend voorbeeld is de wet tegen gebruik van het Engels in de reclame. Als op een Philips-verpakking de bekende slogan Sense and Simplicity staat, dan staat daar in Frankrijk steevast een sterretje bij. En elders op de pagina, heel klein, de vertaling: Sens et simplicité.
Waarom toch die angst? Als jouw taal echt de mooiste en veelzijdigste is, en het allerbeste vehicel om je in uit te drukken, dan overleeft die toch ook zonder dit soort maatregelen wel? Rieleks!
Un Max de Tubes!
Nu is er weer stront aan de knikker in de muziekwereld. De radiostations zeggen steeds meer moeite te hebben zich aan het quotum Franstalige muziek te houden. Ze moeten namelijk minimaal 40% Franstalige liedjes draaien. Maar, zeggen ze, er worden er steeds minder gemaakt. Steeds meer bekende Franse artiesten gaan in het Engels zingen, en jong Frans zangtalent is niet goed genoeg. Dus wat doen die boefjes? Ze draaien op z’n DeWereldDraaitDoors maar een minuutje van een song, en programmeren veel Franse muziek in daluren, als er toch niemand luistert. Gevolg: platenbazen produceren steeds minder Franse muziek, zodat er nóg minder keuze is.
Bovendien draaien ze steeds dezelfde, want stel je voor je steekt je nek uit met een song van een artiest die niemand kent? Franse populaire radiostations als Virgin en NRJ (un max de tubes*!) zijn berucht om de armoe van het aanbod. Je hoort ook uit het engelstalig repertoire – telkens weer de usual suspects langskomen, tot het je de strot uit komt!
Intussen trekt het internet zich weinig aan van quota. Luisteraars wijken uit naar het Web. Als je geen Franse muziek wilt luisteren en houdt van afwisseling en verrassingen, dan wend je je toch tot Spotify? Of naar een van de vele gratis streaming radiostations, zoals de playlists van Deezer. Of natuurlijk 3FM!
*tubes is Frans voor hits