Seconde vie

Ik heb lange tijd getwijfeld of ik het hier zou neerzetten, maar vooruit. De Rubicon over.
In het begin van het schooljaar ben ik met 3 van mijn klassen een ‘second life’ begonnen. Ik miste iets in de methodes, iets speels, iets actueels, iets prikkelends.
Leerlingen boeien is al een vak op zich. Ze te bewegen iets buiten de lesmethode om te doen, is bijna onmogelijk. Ik zocht iets dat ze zou prikkelen met het Frans bezig te zijn, zodanig dat ze er ondertussen ook iets van zouden opsteken, van de taal of van Frankrijk.
Ik denk dat te hebben gevonden.
Allereerst heb ik de verschillende klassen uiteraard gevraagd of ze er voor voelden, iets buiten het geijkte programma te gaan doen. Toen hun reactie positief was, zijn we over een setting na gaan denken. Voor de 4e klassen werd dat een fictief dorp en voor de 5e een appartementencomplex. Vervolgens heb ik kleine kaartjes gemaakt. Daarop 1.een ♀ of een ♂ 2. een leeftijd. 3. een beroep en 4. een karaktereigenschap.
Dat leverde hilarische toestanden op, dat kan ik je verzekeren. En hoewel sommigen in eerste instantie ontevreden waren met hun ‘lot’ zijn er van de 60 leerlingen maar twee geweest die een kaartje hebben geruild.
Toen moest er een naam worden verzonnen, het liefst eentje die bij beroep of karaktereigenschap past. Af en toe heb ik ze hier een handje bij geholpen (het helpt wanneer je de namen hardop uitspreekt; van de afwezige leerlingen heb ik –uiteraard- heel vilein de namen verzonnen. Zo is meneer Justaleur nooit op tijd. En soms zijn ze wel heel erg cryptisch, kijk maar of je er uitkomt.
Ik probeer elke week of om de week een taak te bedenken die bij de setting hoort. En soms misbruik ik het log om iets te verduidelijken wat bij de ‘gewone’ methode hoort. Tot nu toe ben ik heel tevreden: de leerlingen zijn op een ongedwongen wijze met de Franse taal bezig. Zoals je ziet verbeter ik hier en daar wel hun bijdrage en sommige, het begrip niet hinderende foutjes laat ik staan. Ik blijf een frik, natuurlijk.
Ik ben heel erg benieuwd naar jullie mening en hoop dat jullie hier en daar iets Fransch zullen plaatsen om mijn kindjes te plagen.
Dit zijn de logs: vwo4 (let op de woordspeling)
vwo5 en havo4
Waarbij de eerlijkheid me gebiedt te zeggen dat ik het laatste log bijna had verwijderd, want havo 4, hè? Het werkt niet. Ik heb ze een tweede kans gegeven.
L’avenir nous le dira.

Reacties zijn gesloten.