Snel rijk worden van andersmans werk (deel 2)

Ik geef het toe, ik ben stikjaloers. Jaloers op een man als Gertjan Verhage van frankrijkalsvakantieland, hongarijealsvakantieland, vakantielandnederland en nog een serie van dergelijke sites. Waarom ben ik jaloers? Dat zal ik uitleggen. Gertjan Verhage loopt namelijk als een trein binnen met die sites, en dankt dit aan zijn compleet gebrek aan beschaving. Dat is vreemd, want we spreken hier toch over de voorzitter van de Historische Kring van Gemeente Loenen, voorwaar een beschaafd gezelschap. Maar Verhage is allesbehalve beschaafd. Gertjan Verhage is een plagiator: een tekstendief.
Eerder al heb ik op Hollandais en France laten zien dat de sites van Verhage, of van zijn bedrijf Verasec, vol staan met van Wikipedia en uit andere bronnen gestolen teksten. Op klachten van Wikipedia hierover in 2005 heeft hij direct beloofd de teksten te verwijderen. Ze staan er nog. Toen ik hem eerder dit jaar wees op het gestolen tekstwerk, beloofde Verhage opnieuw direct al zijn sites door te lopen en alles wat ‘door zijn redacteuren’ gekopieerd was te verwijderen. En nog steeds staan er vele, vele gejatte teksten op zijn diverse sites. Kennelijk is meneer Verhage iemand van mooie praatjes en denkt hij verder: “Bekijk het maar. Wie doet me wat?”

Daarom ben ik dus jaloers op GJ Verhage. Ik wou namelijk dat ik net zo weinig scrupules had als hij. Dat ik even gluiperig en gewetenloos was. Maar nee, ik behoor tot de sukkels die gewoon al hun teksten zelf verzinnen, of erger nog: kopen! Natuurlijk probeer ik ook geld te verdienen met advertenties op mijn sites. Maar al mijn teksten, alle trefwoorden, alle content is door mijzelf hoogstpersoonlijk bedacht en woord voor woord uitgeschreven. Of uit vrije wil aangeleverd door degenen die een bijdrage leveren aan Hollandais en France, zoals Dineke en sommige stamgasten. Of vertaald door iemand die ik daarvoor heb betaald. Met geld. Mensen als Verhage vinden mij waarschijnlijk maar een sufferd. Een watje. Ze hebben gelijk. Ik kan niet zo zijn als hij. Maar ik kan hem wel zijn fatsoensmasker afrukken en laten zien wat (en hoe) hij uitvreet.

Hier wat voorbeelden (screenshots) van teksten die volgens Google zowel op een Verasec-site staan als elders.

Frankrijk1
Frankrijk2
Nederland1
Nederland2
Oostenrijk1
Oostenrijk2
Roemenië
Slowakije1
Slowakije2
Tsjechië

Overigens kan het best eens gebeuren dat iemand teksten van Verhage gestolen heeft en niet andersom. Wat natuurlijk tot hetzelfde Google-resultaat leidt. Maar de meesten mensen kijken wel uit, want Verhages sites staan vol waarschuwingen dat dieven van ‘zijn’ teksten – desnoods met hulp van justitie – tot aan de poorten van de hel achtervolgd zullen worden. Sterker, als je Googled op ‘Gertjan Verhage’, staat zo’n ‘copyright-tekst’ bovenaan! Dat is toch te griezelig voor woorden.
Iets verderop in de resultaten vond ik overigens deze pagina. Om de zijn websiteadres in de kolommen van Bol te krijgen geeft Verhagen een recensie van een Hongarijeboek geschreven. Geschreven? Gejat! Letterlijk precies dezelfde recensie staat er namelijk boven, van NBD|Biblion. En gek, toen was ik ineens niet jaloers meer. Want hij mag dan binnenlopen als een trein, die man spoort niet.

Reacties zijn gesloten.