Suis-je folle si je vole?!?

Ik ben niet zo van de vliegvakantie. Met zo’n vliegende bus die naar eau de Digros ruikt en waar –zo heb ik mij laten vertellen- wordt geapplaudisseerd na de landing. Natuurlijk heb ik wel nog wat verre reizen op mijn verlanglijst en zijn die niet te realiseren zonder vliegreis (tenzij ik opeens heel veel tijd en geld zou hebben, dan zou ik gaan varen of treinen).
Nu de afgelopen 20, 30 jaar de vliegvakantie gemeengoed is geworden en in het bereik van elke portemonnee, met bijbehorend file-leed in de lucht en in de vertrekhallen (ik zie op een zomernacht zo 5 vliegtuigen achter elkaar aankomen richting Kaag-baan) neemt de vervuiling hierdoor uiteraard ook hand over hand toe.
Het luchtverkeer veroorzaakt zo’n 4 % van alle CO2-uitstoot. Valt nog best mee, hoor ik je denken. (op een retourtje Parijs- New York is de CO2-uitstoot 2,5 ton per passagier. Bron:
Actioncarbone, hier kun je uitrekenen wat je per vlucht veroorzaakt pp.)
Dus maar thuisblijven?
Dat hoeft niet: je kunt zorgen dat je op andere momenten bewust(er) met energie omgaat.
En dan kom ik bij het woord-van-het-jaar: CO2-neutraal.
Bewuster omgaan met energie betekent dan vaker de fiets pakken, auto delen (heet in het Frans ‘covoiturage ’daar heb ik al eens een logje aan gewaagd, voor kortere afstanden (zeg R’dam-Parijs) de trein te nemen in plaats van het vliegtuig en zo nog wat van die dingen, dus.
Verder kun je een bijdrage storen bij eerder genoemde Action Carbone of bij Co2solidaire. Deze non profit-organisaties financieren allerlei projecten, zoals o.a. schone(re) energie, herplanten van bossen etc. etc.
Nobel!

Reacties zijn gesloten.