Verborgen Frankrijk

Wat hebben de Israëliet Jezus en zijn vriendin Maria Magdalena te maken met de Dode Zeerollen en de geheimen van de vele Franse kastelen? Zijn de geheimen van het Midden-Oosten via De Graal terechtgekomen in Frankrijk? Wat heeft Vezelay te maken met De Tempeliers, de Vrijmetselaars en de architectuur van de Notre-Dame? En wat had de grote prediker Bernardus van Clairvaux te maken met de Kruistochten?
Veel, heel erg veel, bijna alles is de conclusie van de twee Nederlandse schrijvers Nathalie van Koot en David Scherpenhuizen. Zij publiceerden vorige week (op vrijdag de dertiende) hun boek “Verborgen Frankrijk’, met als ondertitel ‘Een zoektocht naar geheime geschiedenis’, en als lokkertje ‘Dit boek gaat verder waar de Da Vinci Code ophoudt’.

Verborgen Frankrijk is de weerslag van hun persoonlijke zoektochten naar wat elkaar (ver)bindt tussen religie, sociologie, cultuur en de Franse geschiedenis en kerkenbouw, vanaf het begin van de jaartelling tot en met de Middeleeuwen. Maar het pocketboek van Van Koot en Scherpenhuizen kan voor hetzelfde geld een combinatie worden genoemd van spiritualiteit, persoonlijke beschouwingen en een populaire reisgids langs kastelen en kathedralen. Inclusief zoekopdrachten en puzzeltocht. Bovendien is het 258 pagina’s tellende boekwerkje verfraaid met veel prachtige kleurenfoto’s, gedetailleerde reisbeschrijvingen en persoonlijke anekdotes.

Door een populaire beschrijving van veel bestaande literatuur over de Kruistochten, de Katharen in Zuid-Frankrijk, de ontstaansgeschiedenis van De Tempeliers en hun geleidelijke overgang naar het genootschap van de Vrijmetselarij, wordt een deel van de vroege Franse nationale geschiedenis in een bredere context geplaatst. Uiteraard inclusief Jeanne d’Arc en de ontrafeling van het mysterie van Rennes-le-Chateau.

Waarom wordt de rol van de vrouw in religie en geschiedenis vrijwel altijd verzwegen, of ondergeschikt gemaakt, en hoe ontdek je in tal van beeltenissen, standbeelden en architectuur toch allerlei verwijzingen naar hun invloed? Verborgen Frankrijk opent opnieuw sluimerende ogen en harten.

De keus van Franse edelen vóór of tégen de paus, en wat dat voor gevolgen had voor (bijvoorbeeld) de verhouding tussen Franse departementen en de bouw van beroemde kastelen, worden toegankelijk beschreven zonder in droge theoretische historische uiteenzettingen te vervallen. Ook de beschrijvingen van Carcasonne, Montsegur ( het Massada van de Katharen!) en Aigues-Mortes (Dood Water) en Rouen lezen vlot weg. Vooral de heldere en duidelijke beschrijvingen van allerlei architectonische details van de Notre-Dames in Reims, Troyes, Parijs en Chartres doen beseffen dat je ook met ‘andere ogen’ naar een kathedraal kunt kijken.

Verborgen Frankrijk is onder meer te koop via www.bol.com

Artikel ingezonden door Iede. Bedankt!

Reacties zijn gesloten.