Vraag…

Goedemorgen allemaal,

Ik ben even heel erg brutaal geweest. Ik woon nl. niet in Frankrijk, maar gewoon in Nederland. Ik heb echter een vraag die ik maar niet beantwoord krijg, waarvan ik dacht dat mensen die in Frankrijk zelf wonen die mij wellicht wel kunnen beantwoorden. Mocht ik hiermee ver over schreef gaan, dan laten jullie dat maar weten. Ik meld me dan netjes af en bied bij voorbaat mijn oprechte excuses aan.
Het gaat om het volgende :
Kleine voorgeschiedenis; In 2000 heb ik een man genaamd Lex H. leren kennen. Na een korte romance, toch besloten om gewoon als vrienden verder te gaan. Deze man woont in St. Livrade sur Lot te Frankrijk. In 2001 vroeg hij of ik wilde helpen om een bedrijf op te starten in de im- en export van wijnen. Dit aanbod heb ik afgeslagen (ik vind wijn heerlijk, maar verstand heb ik er niet van).
Enige maanden later benaderde hij mij voor het opzetten van een 2e bedrijf in kerstpakketten (gelinked aan het eerste bedrijf).
Na lang overwegen ben ik gezwicht en zijn we aan de slag gegaan. Ik heb mijn baan opgezegd en ben alles vanuit en voor Nederland gaan opzetten en regelen.

Na enige tijd had ik mijn contract nog niet (daar begon de eerste twijfel). Ik ben naar Frankrijk afgereisd en heb ter plekke voor mijn collega en mij contracten opgesteld, GAK-zaken geregeld, loonadm. geregeld etc. etc..
Vanaf dat moment begonnen vreemde zaken zich op te stapelen. Ik zal jullie niet met de details vermoeien.

Toen de salarisbetalingen maar uitbleven, ben ik samen met mijn toenmalige collega, na een bezoek aan een advocaat, weer afgereisd naar Frankrijk. De zgn. vriend was nl. op geen enkele andere manier meer te bereiken.
En nu waar het om gaat :
Die man heeft destijds, toen wij daar waren, 3 lettre de change uitgeschreven. Hij gaf aan dat het chegues waren die inwisselbaar waren in Nederland.

Eenmaal in Nederland bleek na veel uitzoekwerk, dit niet he tgeval te zijn. In de veronderstelling dat ik weer bedonderd was, heb ik die dingen aan de kant gegooid. Tot ik heel toevallig vorige week iemand sprak die aangaf dat ze in Frankrijk moesten worden ingewisseld. (mijn bank heeft me dat nooit verteld).
Ik heb die dingen altijd bewaard, want het gaat om aanzienlijke bedragen. Nu probeer ik dus uit te zoeken of ze nog inwisselbaar zijn. Ik heb banken in Frankrijk benaderd, maar daar komen we niet uit (mijn frans is erg slecht en de Fransen kunnen blijkbaar niet genoeg Engels om me te begrijpen).
Mijn vraag is nu of jullie weten of dit soort lettres inderdaad inwisslebaar zijn en misscien nog wel belangrijker, of de expantiedatum inmiddels is verstreken. Waar kan ik ze dan inwisselen? Moet dit bij de bank in de plaats waar ze zijn uitgeschreven, of mag dat bijvoorbeeld ook bij een ander filiaal (net over de franse grens bijv)? Ik hoorde nl. dat ze 5 jaar geldig zijn. Hieronder vinden jullie de gegevens.

datum creation :15-06-2001
écheánce : avu, 07-07-2001 en 15-07-2001
banque national de paris bnp
uitgeschreven in :st. livrade sur lot

Als ze 5 jaar gelding zijn dan heb ik er volgens nog 1 die ingewisseld kan worden. Dat is toch een bedrag van ca. € 4000,00 euro en daar rij ik dan wel even heen en weer voor naar Frankrijk 😉

Ik hoop dat iemand van jullie, die bekend zijn met de wetten, regels en gewoontes van Frankrijk, mij meer informatie kunnen verstrekken.

Alvast heel erg bedankt en nogmaals excuus voor het feit dat ik zomaar binnen kom stormen op jullie forum!

Vriendelijke groet
Ellen

Noot redactie: iemand die zich zo netjes aan- en afmeldt kan bij mij op enige sympathie rekenen. Bovendien is dit weer eens een ander soort vraag. Vandaar dat ik haar artikel zonder noemenswaardige redactie (heb alleen de ‘verdachte’ geanonimiseerd) plaats en zelfs heb gepromoveerd tot Info•Punt.
Krek.

Reacties zijn gesloten.