Beter saai dan sorry

Wie in Frankrijk gaat wonen en daar een provider kiest, zal met zijn nieuwe mailadres bij Free, Neuf of Orange steeds vaker het doelwit worden van spam, virussen en hoaxes (nep-viruswaarschuwingen). En dan zijn die nog vaak in het Frans ook! Het gebeurt me regelmatig dat ik een mailtje krijg van een Franse kennis (of van collega-immigranten) die mij en zijn hele adresboek meent te moeten waarschuwen voor een virus dat mijn harde schijf gaat wissen als ik niet snel een onderdeeltje weggooi uit een of andere vage directory. Nou heb ik een Mac, en dus bestaat die directory bij mij helemaal niet, laat staan dat onderdeeltje, maar het blijft ergerlijk. Ook al omdat het zo naief is. Net als die irritante kettingmailtjes, waarin mensen het wagen te zeggen: “Dertig dagen nadat ik dit mailtje aan tien van mijn vrienden verstuurde, won ik 3 miljoen in de loterij.” Dat is zoiets als iemand een brief schrijven met als PS: “Sorry dat ik je verjaardag vergat. Om het goed te maken had ik bij deze brief nog een boekenbon willen bijsluite, maar helaas had ik de envelop al dichtgelikt.”
Enfin, waar was ik. Oh ja, les virus et les canulars (hoax). Een volgende keer als je zo’n nepwaarschuwing krijgt om vooral geen mailtjes te openen die beginnen met “A postcard for you”, maak dan niet meteen al je contacten ongelukkig door die onzin door te mailen. Surf éérst langs Secuser. Daar staan alle onzinwaarschuwingen vermeld. Verder vind je er nuttig nieuws over ontwikkelingen rond internet security en diverse links naar sites waar je je eigen privé-beveiliging kunt testen. Zo ontdekte ik laatst dat ik een deurtje in mijn firewall – ooit opgengezet om onderhoud mogelijk te maken – was vergeten te sluiten. Onbevoegden konden zo naar binnen wandelen, en hadden dan ook mijn computer gebruikt als tussenstation om een phishing-mailing te versturen. Was abuse@orange.fr ineens boos op me! Heel vervelend, want voor je het weet sta je op een zwarte lijst en accepteert niemand je mail meer! Of, erger, gooit je provider je er uit! Kortom, af en toe langs Secuser. Het is enorm saai, maar toch ook wel een beetje nuttig.

Reacties zijn gesloten.