Chez Roger et Françoise – 25 augustus


Strikt gesproken is het nog geen 25 augustus als ik dit typ. Maar morgenochtend komt er iemand naar ons huis kijken, dus dan ben ik anderszijds beschaftigd.
René kwam gisterenavond met een aardig thema. Franse Films. Fransen zelf, vooral cultureel angehaugte dames van rond de vijftig, kunnen er uren over lullen. Zelf was ik er vroeger ook verzot op. Meer nog op praten over films, dan op films zelf. Ik kan me juweeltjes herinneren als Pleure pas la bouche pleine, Le genou de Claire en mijn favoriet Les Valseuses met Gérard Depardieu, Patrick Dewaere (later nog zelfmoord gepleegd) en die heerlijke Miou Miou. Amélie Poulain vond ik ook erg om te lachen. Van de week keek ik samen met Hiromi, mijn épouse, naar Être et Avoir, de film van het jaar 2002 en door iedereen de hemel in geprezen. SAAI!, Gewoon een draderige docu over een schooltje, precies hetzelfde schooltje als waar mijn kinderen op zitten.
Misschien uiterst vertederend voor mensen uit Parijs en Amsterdam, maar voor ons gewoon precies zoals het hier is. Boeren die worstelen met de opleiding van met hun domme, lelijke kinderen en een gedreven maar tot mislukken gedoemde leraar, die de boel een beetje op niveau tracht te brengen. Tja. Ik ben halverwege maar gaan emailen.
Wat vinden jullie leuke Franse films?
Het woord is vandaag
La Bouffe: het eten, de maaltijd.
Dit is argot, natuurlijk, dus moet je eigenlijk vertalen als vreten of zelfs bikkesement.
Beroemd woord in Nederland, omdat iedereen de film La Grande Bouffe kent, helaas door veel filmliefhebbers steevast uitgesproken als La grand beuf en dat betekent eerder ‘het grote rundvlees’. Dus leer dat nou eens, het is BOEFF!

41 reacties op “Chez Roger et Françoise – 25 augustus

 1. hehe, eindelijk iemand die être et avoir ook zo dodelijk saai vond!
  Mooie Franse film? C’est quoi la vie?. Een met zeer veel humor gemaakt drama over het leven van een jonge boer op het Franse platteland, die voor de keus staat het bedrijf van zijn ouders door te zetten op een eigen, ander leven op te bouwen. (En nog een heleboel meer). Hele mooie beelden ook!Hier is een beschrijving en recensie, en hier nog een.
  Nog een film over het Franse platteland, maar dit maal bezien vanuit het perspectief van een 30 jarige Parisienne die ‘het roer om’ gooit en boerin wil worden: une hirondelle a fait le printemps. Het leek me een leuk verhaal, maar ik vond het een ontzettende prutfilm!
  Ook heel mooi (en heel erg bizar!), is La cité des enfants perdu. Van dezelfde maker als Amélie Poulain.
  o ja, heel leuk is ook Chacun cherche son chat!!
  En een redelijk recente film: Les choristes. Niet heel spannend of bijzonder, maar wel een lekkere Franse ‘feel good’ movie (met heel mooi camera werk!).
  goed, ik hou al op 🙂

 2. Krek., bij mogelijk gebrek aan een woord moet de titel van de film ‘une hirondelle a fait le printemps’ moet je toch kunnen inspireren tot een gezegde voor morgenochtend in het café…?

 3. Ja, maar volgens mij hebben we al een keer een onderwerp over hirondelles (zwaluwen) gehad. En dat printemps frans is voor zomer weet toch ook al iedereen?

 4. Ik moet bekennen dat ik qua films (en boeken) van het uiterst platvloerse soort ben. Waar menigeen denkt dat ik het hoog-culturele gebeuren op zoek, is niets minder waar. De meeste Franse literatuur heb ik op de middelbare school met veel moeite doorgeworsteld: La Peste, le symphonie pastorale zijn zo wat titels die me te binnen schieten. Dus heb ik me voor het opkrikken van mijn Frans i.v.m. de emigratie maar gestort op de keukenmeidenromans van de Franse boeketreeks enzo.
  Maar goed. Ook met de films is het bij mij dus ver zoeken naar enige diepzinnigheid in mijn voorkeuren. Ik vind bijv. Les aventures de rabbi Jacob erg leuk, maar vond de drie kleuren dermate verschrikkelijk dat ik het na 1 kleur voor gezien hield. Ook La Dentellière bijv. kon mij niet bekoren. Daarna heb ik het maar niet meer geprobeerd, waarschijnlijk ten onrechte. Ik zal (straks, na de emigrette) eens bij de videotheek het een en ander gaan proberen. Hier hebben ze toch bijna geen Franse films in de videotheek, dus het moet nog even wachten. Tot die tijd doe ik het met pulp zoals Harry Potter, Shrek en meer van dat soort oppervlakkig maar heerlijk vermaak.
  Goh, ik heb een droge keel gekregen van al dat geklep. Roger, 2 Perrier alsjeblieft.

 5. Ik kreeg net een mailtje van Jan en Cor:
  hallo ik ben cor en wij hebben een huis in de dodogne het oplaatse heet lauluri we zijn er 13 weken per jaar en we vinden het wel leuk om mee te praten over frankrijk
  groetjes jan en cor we horen van jullie
  Ik heb cor maar geadviseerd hier eerst even rond te klikken om zich vervolgens in het café voor te stellen. Als je meeleest, Cor, wel een beetje op de tikfouten en de interpunctie letten!
  Shit, is dat toilet nou al weer bezet. Wie is dat toch?

 6. Nee hoor Ferry, wel een beetje opletten jongen :-), ik was vanmorgen al weer vroeg van de partij! Maar ja, ik werd dan ook vanmorgen wakker in een chaise longue op het terras hier voor de bar…
  Ik moet daar gisteren even zijn gaan zitten en in slaap gevallen zijn! En een of andere onverlaat heeft het gore lef gehad een gat in mijn broek te knippen terwijl ik daar lag te slapen! Hoe kom ik toch aan die knallende koppijn??
  Krek toch, zomaar kroegpubliek om de tuin leiden!! Of wilde je even kijken of we toch wel helder bleven hier met zijn allen?

 7. waar ik op doelde was het gezegde un hirondelle ne fait pas l’été: één zwaluw maakt nog geen zomer…

 8. Oh, die. Ik dacht dat je het over Jan en Cor had. Maar het blijft amusant dat wij Nederlanders zeggen “één zwaluw maakt nog geen zomer”, terwijl in Frankrijk één zwaluw kennelijk nog geen lente maakt. Nu maakt in Nederland één zwaluw ook nog lang geen lente, natuurlijk, maar je ziet hiermee duidelijk dat de zwaluwen in de lente al in Frankrijk zijn, terwijl wij in Nederland nog een paar maandjes op ze moeten wachten. Dat zijn van die wonderlijke weetjes die mij – en ik denk ook jou, Anne-Lise – mateloos kunnen verwonderen en amuseren. Terwijl de rest van het café zo te zien na deze verhandeling in slaap gesukkeld is. HE! WAKKER WORDEN ALLEMAAL! Geteisem heeft geen respect.

 9. snap ik er nou geen snars meer van of heb jij een beetje te diep in je koffiekopje gekeken?
  printemps is lente en été is zomer!!
  Dus zowel in NL als in FR maakt die ene zwaluw nog geen ZOMER!
  🙂

 10. Tja, ben gister iets lang doorgegaan met draad en naald…..en de cointreau smaakte me ook erg goed8)
  @Hanneke, geeft niks ik ben ook maar gewoon platvloers, ik vind Taxi 1,2 en3 erg leuke films volgende week donderdag avond komen ze op canal+ hier alledrie achter elkaar, begint om 9 uur.
  Zo en nu ga ik pannenkoeken bakken voor de jeugd, er lopen er hier nu 6 rond, allemaal gezelli een vriendje dus moeder achter het fornuis, wens me maar sterkte, tegen het eind van de middag ben ik waarschijnlijk compleet ingestort…Dus Roger, zorg maar dat je een goeie koude seize voor me koud hebt staan zo tegen een uurtje of 6:)

 11. shit (ik bedoel merde),
  nou ben ik er toch nog een soort van ingestonken!!
  Haha!

 12. Ja maar… die film heet toch: ]Une hirondelle à fait le printemps? Dus ging ik er van uit dat de uitdrukking in het frans is: Une hirondelle fait pas le printemps. Of zeggen ze hier ook Une hirondelle fait pas l’été? Zo ja, dan wist ik dat niet en sta ik me hier volslagen belachelijk te maken met mijn verhandeling over zwaluwen, zomer, lente en de klimatologische invloed op het taalgebruik. Et puis merdre!
  Wacht ik zoek het op in mijn woordenaire.
  (…)
  Há, gelukkig: De uitdrukking verandert inderdaad. Lente in Frankrijk, zomer in Nederland. Weer wat geleerd!

 13. En ik dus eigenlijk ook, want ik was toch even bang dat ik iets m=doms had gezegd. En dat gebeurt zo zelden dat dat een zware knauw zou zijn voor mijn eigenwaarde. 😉

 14. oh zut! ík ben dus degene die me hier belachelijk staat te maken! Je hebt gelijk, hij verandert inderdaad!
  Nou, dan ga ik maar weer een tijdje op het toilet zitten…

 15. De kwaliteit van veel franse films is *haast* al reden genoeg om naar dat land te verhuizen ! Het is me een raadsel waarom veel nieuwe films in Nederland niet eens worden uitgebracht.
  De regisseur waar vakmanschap van af straalt is, naar mijn mening, Lelouch. Bijna iedere film is een parel, en de snelheid waarmee hij ze vervaardigt, wel, het lijkt wel of hij ze zo uit zijn mouw schut.
  Pas weer eens “il y a des jours et des lunes “gezien. Absolute klasse.
  Zag ook pas een korte film die hij had gemaakt n.a.v. 9/11.
  Ongelooflijk hoe hij met slechts twee acteurs en een tv een uiterst aangrijpende film weet neer te zetten.

 16. Effe heel wat anders. Ik ben bezig om allerlei officieels bij elkaar te sprokkelen ivm de koop van het huis en daarbij zit o.a. de huwelijksakte. Dat bracht mij op de volgende vraag. Mijn man wilde persé zijn jongensnaam houden toen wij trouwden en dus hebben wij ieder onze eigen achternaam gehouden. Dat levert in Nederland al wat problemen op, zo af en toe, maar hoe zit dat eigenlijk in Frankrijk? Houden vrouwen hun eigen naam of is dat echt heel ongebruikelijk? Volgens mij kennen de Fransen nog niet, zoals hier, de mogelijkheid om iedere gewenste combi voor beide partners te kunnen kiezen, of wel?

 17. Hanneke, maak je niet ongerust, mijn vrouw heet Hiromi Nakai en ik Gregor Hakkenberg van Gaasbeek. Ook wij wilden beiden om uiteenlopende redenen graag onze naam houden. Nooit problemen mee gehad hier.

 18. Dank je Krek voor je bezorgdheid, maar ik ben op zich niet zozeer ongerust als wel benieuwd naar hoe het in Frankrijk werkt. Dat soort dingen vermeldt ons aller Wim namelijk niet!

 19. Het heeft ons altijd veel moeite gekost om hier in Nederland verzekeringen en hypotheken beide namen te krijgen. In Frankrijk staat alles op mijn naam, we zijn de discussie niet eens aangegaan. Ik wens je veel succes 🙂 🙂
  Robert

 20. Bonjour.
  Van literair zo hup naar cultureel, ce n’est pas ennuyeux ici.
  what’s next? Roger voor mij een whisky en geef die culturele bende hier iets verantwoords. Ik heb een beetje achterstallig onderhoud gepleegd aan de site van Sloeber (zie links onder links) met dank aan Edwinvinwijn van Zandvliet voor de foto’s en voor de bijdrage van een nieuwe écrivain nl; Aat de Kwaasteniet. 8)

 21. ben ff de oude berichtjes aan het dorspitten, want je moet een beetje tenir au courant, niet waar? Lees ik dat jullie Annie hebben geplaagd. Heeft iemand weleens naar haar e-mail adres gekeken?
  😉

 22. vanmorgen op BN-radio gehoord dat alcohol goed is voor je geheugen, tenminste een paar glaasjes. Teveel is slecht en épatant genoeg, te weinig is ook niet goed. Roger, nog een whisky want ik nou niet precies gehoord of dat per dag of per uur was, die paar glaasjes. 8)

 23. Jee, als alcohol goed is voor je geheugen geef me dan nu maar die lekkere koude seize voor de dorst en doe er dan gelijk maar een pastis bij….om weer even dat zomergevoel te krijgen, van het weer moeten we het niet hebben:(

 24. @Hanneke, alletwee je eigen naam is helemaal geen probleem, wij hebben ook onze eigen naam en alles staat gewoon op ons beider naam, geen enkel probleem gehad. Of Franse dat zelf ook zo doen, weet ik eigenlijk niet. We zijn soms wel raar aangekeken, maar als we dan zeggen dat die nederlanders nu eenmaal een beetje vreemd zijn is het geen probleem……zoalng je je trouwboekje maar bij je hebt. Toen we de auto op ons beider naam wilden hebben kon dat dus niet omdat we ons trouwboekje niet bij ons hadden..volgende dag terug met het trouwboekje en toen was het geen enkel probleem meer…..8)

 25. Zit al weken tegen Er waren ooit… 7 ‘Hollandais(es)’ aan te kijken. daar moet wat aan te doen zijn. iedereen verplicht morgen 26/08 om 16:00 aanwezig in Chez RF, ik trakteer
  8)

 26. Wij hebben niet eens een trouwboekje, want in USA getrouwd. ook nooit een probleem geweest. Zeg gewoon dat dat niet bestaat in Nederland en iedereen trapt er in.
  @Ferry: zelf kan ik mezelf, hoewel aangemeld, niet meer zien bij WIE. Een bugje, neem ik aan. Kun jij trouwens komend weekend (za/zo/ma) het café openen, want wij gaan een paar daagjes naar Parijs. Mijn zoon wil per se de Eiffeltoren op. En wat doe je dan, als vader…
  Heb trouwens online een hotel geboekt. Als je dat via internet doet krijg je vaak enorme korting.

 27. @Krek; is goed. Mij krijg je dat ding niet op, ben ooit een sop de eerste verdieping geweest Tjeemig de Peemig wat is dat hoog (vertige de hauteur). bij WIE moet je ff opnieuw aanmelden dan werkt het geloof ik weer 8)

 28. Tour montparnasse is volgens mij minder eng…. En ook gaaf! Echt het gevoel dat je on top of the world staat.. (sur le sommet de la terre(?))

 29. “op het dak van de werled’, geloof ik. Maar ik ben een beetje moe, dus functioneer niet optimaal.
  Nou we het over films hebben, ik vond “Etre et avoir” niet saai, maar dat is waarschijnlijk een beroepsdeformatie, omdat ik op heel andere dingen let. Amélie vond ik geweldig. En de ‘literaire’ films (Mme Bovary -ik heb niet voor niets 1 van mijn dochters ‘Emma’ genoemd-/ Camille Claudel / Vatel etc.) vind ik allemaal prachtig. De verfilmingen van de boeken van Pagnol zijn fenomenaal en de laatste leuke film kocht ik op Schiphol toen ik een goede vriend ophaalde: Drôle de Félix.
  ‘Chocolat’ was overigens ook best te pruimen….

 30. ik heb voor de vakantie met mijn franse leerlingen gekeken naar Asterix en Obelix “Cleopatra”. Dat was nou eens echt lachen……….heerlijk. Op vakantie in Bretagne heb ik de film nog eens bekeken met mijn gezin….schateren 😀

 31. Mariella? Waar kom jij ineens vandaan? Alleen URL-spammen zoals die Daisy laatst, of ben je van plan nog ’s vaker langs te komen? Dan graag een korte introductie.
  Geef je les in Frankrijk? En aan welke kinderen dan? Volgens mij ben jij precies die leraar in Etre et avoir. Jullie hebben allebei een baard, behalve jij.
  Maar zodner dollen, welkom bij Chez RF. Wat drink je?

 32. Ja mariella, we zijn hier allemaal heel erg nieuwsgierig……willen echt alles van je weten;)
  @Dineke doe je wel een beetje rustig aan, straks raak je nog overspannen, kom neem een flinke borrel van me, kan best, volgens Ferry is het goed voor je geheugen8)
  En mocht je echt overspannen raken, dan kom je bij mij maar lekker uitrusten voor een paar weken….

 33. @Ferry: “De ziekte van Korsakow is een aandoening waarvan de naam me helaas ontschoten is.” (Krek.)
  @ Dineke: bedankt voor de inspiratie (zie het nieuwe logje).
  @ Allen: ik ga dus naar Parijs met de kinderen. Heeft iemand nog leuke en niet te dure restaurant-tips, of musea waar je met een 7- en een 10-jarige echt naar toe moet?

 34. Even op de valreep (want vlak voor de instort….Marjan: ik kom binnenkort langs, bedankt voor de uitnodiging, als ik maar niet hoef te klussen,……)
  @ René: ik heb ‘anders’ gekeken naar “Etre et avoir” omdat ik nu eenmaal een frik ben en vanuit didactisch en pedagogisch oogpunt is het een interessante documentaire. Dat het als ‘saai’ wordt ervaren heeft er m.i. mee te maken dat men een speelfilm verwacht en een docudrama ziet.
  Heeft iemand hier de megaproductie van Ariane Mnouchkine “Molière” gezien(begin 80’er jaren)? Fantastisch gemaakt, historisch volkomen correct. De sterfscène van Molière op de trap, met zijn ‘troupe’ die de treden steeds opnieuw belopen onder de klanken van Purcell’s Cold Song: onvergetelijk!