Chez Roger et Françoise – 25 november


Klik logo voor smoelenboek.

Gisterenavond vergeleek iemand Jacques Brel met Huub van der Lubbe. Schande! Als ik het me niet vergis, is dat die aanstellerige zanger van De Dijk, die interessantdoener, die poseur, die nepartiest die een gezicht trekt alsof hij ontzettend in de muziek op gaat en intussen in gedachten zijn centen telt. Shaffy? Een man met passie die Brel had willen zijn, maar die muziekaal toch een streepje te kort kwam. Ik denk niet dat er op dit moment een Brel in NL rond loopt. Niet dat die Brel zo’n lieverdje was, zeker voor zijn gezin. Maar die had (heeft!) in ieder geval de gave om je bij je kloten (of – indien vrouw – eierstokken) te grijpen met zijn liedjes. Een van de weinigen die niet vervelen. Ook niet na tachtig keer.
Ooit had ik een bijna mystieke ervaring met Brel. 1979. Mijn vriendinnetje en ik hadden ruzie. In haar meidenkamertje. We hadden besloten dat het maar beter was om een eind te maken aan de relatie want we pasten duidelijk niet bij alkaar. We waren klaar om vol wrok te gaan slapen toen er in de geladen stilte een fluittoon klonk. Een weemoedige fluittoon. Ik zei: “Hé, dat lijkt wel…” Tussen onze bedden lag een eenvoudige casettespeler. Die stond uit. Ik drukte op play en exact dezelfde fluittoon weerklonk. Het was het begin van “Ne me quittte pas.”
Moi, je t’offrirai des perles de pluie, venu du pays, ou il ne pleut pas.
En dan dat “Laat me de schaduw van je hand zijn. Van je hond zijn. Maar verlaat me niet.” Dat is toch om te wenen, zo mooi.
Maar goed, dat is persoonlijk. Als ik een Brel van de lage landen moet kiezen, dan ga ik blind voor Herman van Veen. Die is weliswaar stinkend rijk geworden van het gedrocht Alfred Jodocus Kwak, en soms ondraaglijk verdraagzaam links moralistisch. Maar wel de meest authentieke Brel-vertaler en -vertolker die we rijk zijn.

144 reacties op “Chez Roger et Françoise – 25 november

 1. hm. Ik word net op mijn nummer gezet door mijn zoon: niet de laptop maar ik ben de schuldige; ik kan er niet mee omgaan. Het zal wel. Zijn boodschap: LINUX rulezzzzzzzz

 2. @Ronaldus: dat is mét risico. Zonder risico is het minder.
  Wij hebben dit jaar Sniklaas bij een nieuwe Nederlandse kennis, met twee hele mooie kinderen in dezelfde leeftijd als die van ons. Gemengd bloed, dan krijg je dat. Dus dan gaan we ook met een heel stelletje zitten doen alsof. Ach, toch wel leuk. Mijn dochter is zó blij dat ze kan schreifen. Ze heeft al minstens twintig verlanglijstjes gemaakt. Waar telkens hetzelfde opstaat, overigens. Une poupée qui marche. En een glazen bol. Hé! Ook toevallig!

 3. @Ferry, ik heb al eens leergeld betaald :(, voorlopig brand ik m’n vingers niet meer. Maar 10% gegarandeerd is ook niet mis.

 4. @Krek, met kleine kinderen is sinterklaas één van de leukste
  kinderfeesten, en de verlanglijstjes in de schoen, geweldig…
  ik heb er een stel bewaard en in een boek geplakt.

 5. Volgens de laatste cijfers gelezen bij..??.. zoek ik ff op,is er de komende jaren een waardevermeerdering van 10 tot 15%
  voorspeld. Moet jij toch weten als internet makelaar Krek.

 6. Niet gaan schelden, Ronaldus!
  Ik dacht dat het 5 à 10% was.
  Nou alleen mijn bank nog overtuigen dat het dús de moeite is mij een lening te verstrekken tegen 4%.

 7. voor de leken..
  Hefboomwerking. Term die zowel bij afgeleide financiële producten (derivaten) als bij bedrijven wordt gebruikt. Bij een derivaat is sprake van een hefboomeffect omdat dit product uit zijn aard heftiger in koers beweegt dan de koers van het onderliggende product. de procentuele stijging of daling van de koers van een derivaat is veelal stukken groter dan de procentuele stijging of daling van het onderliggende product. bij een drijf wordt gesproken van het hefboomeffect als de rentabiliteit op het eigen vermogen van het bedrijf stijgt omdat het bedrijf vreemd vermogen heeft aangetrokken
  duidelijk?

 8. @Ferry, yep. Weet je wat echt spectaculair kan zijn, aandelen van goudmijnen. Piekt eens in de 20 jaar maar dan heb je ook wel wat. Factor 100 is dan geen uitzondering……

 9. @Ferry: Gaaaaaap!
  Ik kreeg net trouwens een mailtje van Nederlandse buren in Frankrijk waarvan ik het bestaan niet vermoedde. Hadden mijn persoonlijke site gevonden. Geinig is dat, dat je zomaar bericht krijgt van landgenoten. Die komen overigens voorlopig maar een keer per maand hier naar toe. Zo ken ik er meer, die telkens heen en weer rijden. Ik zou dat niet kunnen. Twee keer per jaar vind ik al veel.

 10. @Ferry, ik heb ergens een een heel interessante verhandeling over goud/zilver/platina en een verwachtingspatroon omtrent de grote tekorten die zullen gaan ontstaan over enkele jaren. Denk oa aan de ontwikkelingen in China. Mede daarom zou een aandeel in een zilver of goudmijn wel eens goud kunnen zijn. Als ik het vind en je hebt interesse…

 11. zit ik alleen met een onbekende. anyway, heb vanavond gehoord dat ik mijn francofilie van geen vreemde heb. ‘n voorvader schijnt uit zwammerdam (of all places) schijnt destijds al Willem ‘t Haantje genoemd te zijn vanwege zijn fransgezindheid (hetgeen in die tijd geen aanbeveling geweest schijnt te zijn, maar dat terzijde).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *