Chez Roger et Françoise – 25 november


Klik logo voor smoelenboek.

Gisterenavond vergeleek iemand Jacques Brel met Huub van der Lubbe. Schande! Als ik het me niet vergis, is dat die aanstellerige zanger van De Dijk, die interessantdoener, die poseur, die nepartiest die een gezicht trekt alsof hij ontzettend in de muziek op gaat en intussen in gedachten zijn centen telt. Shaffy? Een man met passie die Brel had willen zijn, maar die muziekaal toch een streepje te kort kwam. Ik denk niet dat er op dit moment een Brel in NL rond loopt. Niet dat die Brel zo’n lieverdje was, zeker voor zijn gezin. Maar die had (heeft!) in ieder geval de gave om je bij je kloten (of – indien vrouw – eierstokken) te grijpen met zijn liedjes. Een van de weinigen die niet vervelen. Ook niet na tachtig keer.
Ooit had ik een bijna mystieke ervaring met Brel. 1979. Mijn vriendinnetje en ik hadden ruzie. In haar meidenkamertje. We hadden besloten dat het maar beter was om een eind te maken aan de relatie want we pasten duidelijk niet bij alkaar. We waren klaar om vol wrok te gaan slapen toen er in de geladen stilte een fluittoon klonk. Een weemoedige fluittoon. Ik zei: “Hé, dat lijkt wel…” Tussen onze bedden lag een eenvoudige casettespeler. Die stond uit. Ik drukte op play en exact dezelfde fluittoon weerklonk. Het was het begin van “Ne me quittte pas.”
Moi, je t’offrirai des perles de pluie, venu du pays, ou il ne pleut pas.
En dan dat “Laat me de schaduw van je hand zijn. Van je hond zijn. Maar verlaat me niet.” Dat is toch om te wenen, zo mooi.
Maar goed, dat is persoonlijk. Als ik een Brel van de lage landen moet kiezen, dan ga ik blind voor Herman van Veen. Die is weliswaar stinkend rijk geworden van het gedrocht Alfred Jodocus Kwak, en soms ondraaglijk verdraagzaam links moralistisch. Maar wel de meest authentieke Brel-vertaler en -vertolker die we rijk zijn.

144 reacties op “Chez Roger et Françoise – 25 november

 1. Goedemorgen, nederland is vanochtend gehuld in een dikke pak mist!!! Op de A2 staat een vrachtwagen in de brand.
  En we hebben een nieuwe televisie! Die van mijn opa en oma, ze zijn de hele week bezig het huis van mijn opa leeg te halen (het is een huurhuis, dus er moet redelijk opgeschoten worden) en wij hebben zijn televisie gekregen, met nog wat andere dingen… Raar hoor om in het huis te komen van iemand die overleden is. Al die spullen stonden overal, er liepen allemaal familieleden, alsof het rommelmarkt was ofzo…
  nou ja, het is zo goed als achter de rug… Roger, mag ik een kopje thee van je?

 2. nog even over die turbo taal, ik zit vaak een spel te spelen op internet, waar ook een soort chatprogramma bijzit. Vaak zit ik op een franse server en daar hebben de ook die turbotaal, ik zal eens kijken of ik eens een paar dingentjes kan onthouden als ik het weer lees, erg grappig.
  Goed voor mijn frans, want je weet pas wat er staat als je het hardop leest..

 3. Brel was de grootste. Wat een artiest, wat een man. De boel de boel laten, en zijn passies najagen. Ietwat als Gainsbourg, maar muzikaal veel beter.
  Maar beste Krek, hoe kun je die arme Brel in hemelsnaam (- mag dat woord nog gebruikt worden in Nederland na de recente discussies ?) vergelijken met het andere eind van het spectrum, the absolute pits, de man die alles maar dan ook alles gejat heeft – herman van veen. Beeeeh.
  Gejat van Brel, gejat van Leonard Cohen, gejat van Sinatra.
  Dankzij de uitvinding van de afstandsbediening kan ik de radio onmiddellijk wegzappen als deze kweler -of beter heler- op het toestel komt. Niets heeft hij zelf bedacht of gemaakt.
  Vd Lubbe heeft nog iets authentieks, al is het niet veel.
  Echte authenticiteit tref je bij enkele relicten uit de 60-er jaren aan. Shaffy, Armand, Lennart Nijgh, en vooral Wally Tax.
  Helaas allemaal muzikaal slechts een minuscule fractie van Brel, maar reuzen vergeleken bij van veen.

 4. Herman van Veen heeft een prachtige stem en weet mij – gejat of niet – mee te voeren in zijn liedjes. En zijn lach is waanzinnig charmant.
  Maar Brel.. Brel is passie, is lijden…
  Het komt er bij hem uit als kunst bij een kunstenaar: geemotioneerd en niet-gecalculeerd. Zijn talent wais tegelijk een last op zijn schouders als een uitlaatklep.
  (Gainsbourg daarentegen hoort in dit rijtje niet thuis – te veel eer.)

 5. @Monique: Willem en jij roepen steeds dat dit zo’n flutsite is, met alleen maar geleuter. Ga dan niet ineens gezellig meeleuteren. Hypocriet. Ik heb je bijdragen daarom gewist. Dus niet omdat er iets in stond dat me niet beviel. Dan kan ik beter die van John wissen ;). Nee, gewoon omdat je hier niet welkom bent.

 6. oke, ik ga even een stukje tekst hier zetten die ik vanochtend naar iemand van Centerparcs gestuurd heb, wat vinden jullie ervan? Een stukje brutaliteit, maar misschien wel DE manier om iemand een klein beetje te overtuigen??
  Delft, 25 november 2004
  Geachte mevrouw ….,
  Na jarenlang als vrachtwagenchauffeur en administratief medewerkster te hebben gewerkt, zijn mijn vriend en ik tot de conclusie gekomen dat onze harten liggen bij de recreatie-, toeristensector. Nu hebben wij op jullie internetsite gekeken en gezien dat jullie allerlei opleidingen en trainingen hebben, wij zijn daar zeker in geinteresseerd.
  Wij hebben nog niet de ervaring van het werken in de sector (buiten een seizoen om in een ‘attractie’park, de Keukenhof), maar wij zijn er van overtuigd dat wij de aangewezen personen zijn die het de klanten en de werkgever naar de zin kan maken.
  Wij zijn beiden zeer klant- en servicegericht, behulpzaam, altijd vriendelijk. We vinden het uitdagend en motiverend om ervoor te zorgen dat de klant krijgt wat hij verwacht.
  Op het moment wonen wij in Delft, maar wij zijn zeer zeker bereid om te verhuizen als we uitzicht hebben op een vaste baan bij jullie.
  Graag wilden wij weten wat wij voor jullie kunnen betekenen en wat jullie voor ons kunnen betekenen, misschien door middel van een persoonlijk gesprek?

 7. @jolanda: ik zou in een sollicitatiebrief nooit ‘jullie’, altijd ‘u’ schrijven
  @coco (vervolg van gisteravond): wat is er vreselijk aan Marseille (voor zo ver je tenminste niet uberhaupt een hekel aan grote steden hebt?). heb er wat geslenterd en zoals iedereen de Notre Dame de la Garde bekeken, vond het niet onaardig.

 8. hmmm, er verdwijnen allemaal berichtjes….
  lunchpauze, ik ga een lekker broodje met kaas en chorizo kopen, hmmmmmmm lekkah!!!

 9. verdorie, er zijn nu 7 incomptabilitees!!!! (?) hahaha
  en niemand die me komt vergezellen in het cafe…
  Zo gaat het natuurlijk niet goed met je business, Roger!!

 10. Even aan mijn ‘verslaving’ toegeven op school: nog steeds geen internet thuis!!
  Goddank al mijn cijfers op tijd in kunnen voeren. Vanmiddag opent de moeder van alle sporters een nieuwe afdeling bij ons op school, dus ik moet even wat tijd doden tot de tijd van de officiele openingen (16 u.)
  Een Nederlands equivalent van Brel?Ede Staal

 11. Zou goed kunnen, Dineke. Ik ben een hele luie fan. Luisteren volstaat voor mij. De meeste Brel-teksten gezongen door Herman van Veen zijn denk ik vertaald door Wilmink. Maar ook dat weet ik niet zeker.

 12. @ Jolanda als je echt interesse hebt je woont dacht ik in de achterhoek ? of heb ik het mis. Mijn broer doet wat op zo’n park in Braamt (palestra) Als je mij ff je emailadres toe mailt mail ik het zijn en kan je je brief aan hem mailen ik zal hem dan informeren dat het er aan komt misschien helpt het.

 13. @frankb: volgens mij schrijft ze dat ze in delft woont, maar er zijn slechtere plekken om naar toe te verhuizen dan de achterhoek

 14. Delft is ook mooi maar idd de achterhoek is bijna het mooiste stukje nederland

 15. @FrankB: eerder maakte je reclame voor je investeringsmogelijkheden. 6% zonder en 46% met risico? Ben je belegger? Day Trader? Ik ben natuurlijk razend nieuwsgierig.

 16. Denis, vraagje voor jou in het infopunt
  Roger, doe mij maar een pastis. MET water en ijs graag, is goed voor mijn zere keel.

 17. Vermogensbeheerder voor nederlanders in Frankrijk met een gemid. van 46 % op jaar bassis werk meestal met drie maand contracten 10 % gegarandeerd, als je echt info wilt mail mij je tel nr en leg het uit hoe het werkt voor mij zelf doe ik dit nu 9 jaar en voor anderen 3 jaar.Bedragen vanaf 5000

 18. Ik ben van niemand mega-fan ( ok: Richard Bona wellicht). Ik ben het niet helemaal met Krek eens dat je nooit genoeg van Brel krijgt; in mijn studententijd heb ik hem zoveel gehoord/gedraaid dat ik er echt een paar jaar bah van was. Pas de laatste tijd draai ik hem weer eens. Zelfde met Ferre. (Heb geen accenten op mijn laptop)
  Volgens mij was het Lennaert Nijgh en niet Wilmink die de teksten voor van Veen vertaalde. Maar ik kan me vergissen.
  Allemaal de groeten van Erica T. Ze gaf weer een schitterende show weg.

 19. Waar van veen zijn Brel teksten vandaan haalt, dat weet ik niet, en hoef ik ook niet te weten. De vertaler van Brel in het NL was Ernst van Altena, vorig jaar overleden.
  @Frankb, rendement van 46% ? Da’s niet slecht ? Is het legaal ? Ik geloof dat je bij de meeste banken minder krijgt.

 20. Is helemaal legaal ik kan ook geen zwart geld gebruiken alle transacties lopen via de bank. Dus John heb je veel zwart ga lekker op vakantie of koop een mooie fiets. 🙂

 21. En wat te denken van La List – die heeft ook Brel gezongen:
  “Van heel weinig kun je leven
  al haast van de wind
  van de sneeuw of van de regen
  of wat je maar vind
  Maar een leven zonder liefde
  dat zal toch echt niet gaan
  nee, nee, nee, nee, dat zal toch echt niet gaan
  Liefde is het zout der aarde
  zonder liefde ben je niets
  heeft geluk geen enkele waarde
  en betekent leven niets, nee niets, nee niets, nee niets”
  verder weet ik niet meer

 22. Heb je ooit “De Poolse Bruid” gezien?
  De muziek daarin was van Ede Staal.
  Ik denk wel dat je het dialect moet spreken of op zijn minst begrijpen om hem echt te kunnen waarderen

 23. Tja, mijn indruk is dat hoe zuidelijker je komt hoe warmer en emotioneler mensen zijn. Je zal dus nooit een Brel gelijke boven de Nederlande rivieren tegenkomen. In het zuiden leven ze denk ik intenser, ik kan nog steeds niet precies bepalen op welk momen/punt het verschil zit. Maar het is wel zo. Waarom zuo je die muur schilderen als je ook een avond met je geliefde door kunt brengen? Zoiets dus.

 24. Als de ongeschilderde muren de maatstaf zijn, dan zitten wij goed in ons huisje in de Bresse!!

 25. Nou ja, zo heel veel zuidelijker is België nou ook weer niet, dat je de mensen daar meteen een stuk emotioneler kunt noemen. Wel heb je gelijk dat als je een Portugees de Fado hoort zingen het een stuk intiemer klinkt dan wanneer René Froger of Marco Borsato het doen. Maar dat kan natuurlijk ook komen doordat ik het niet versta. ‘Kourasjong’ klinkt toch een stuk lekkerder dan ‘schat’.

 26. Ik heb toch over het algemeen de indruk dat de kwaliteit van het leven in het zuiden hoger is dan in het noorden. Ik heb in ons dorp huizen gezien waar, stond het in Nederland, de eigenaar gillend was gaan verbouwen. Daar echter niet, geniet van de dag en de rest komt wel. Zoiets dus, het is natuurlijk geen wet maar het het leeft wel lekker. Ander voorbeeld. Als de zuster van onze buurvrouw op bezoek komt parkeert ze haar auto in de tiun van de buren onder een boom. Er is niet zoiets als een oprijlaan of en carpark. Gewoon over het gras in de tuin. In Nederland kan dat niet, alles heeft een plaats, emotie maar ook je auto. Geen land voor Brel dus.

 27. Met schaamrood op de kaken moet ik bekennen dat ik daar rondom ons boerderijtje ook mee bezig ben: plaatsje voor de vuilnisemmer, plaatsje voor de klompen/laarzen, plaats voor een terrasje, plaats voor een bankje in de avondzon.
  Was in ons geval ook echt nodig, want het gras rondom de boerderij kwam tot aan de deur!
  Als het geregend had en je deed de deur open, dan stond je met de eerste pas in een slootje onder het dak. Er was n.l. geen afwatering.

 28. 1. Er kakelt weer een kip zonder kop mee.
  2. waar komt het idee vandaan dat mensen uit zuidelijker streken emotioneler zouden zijn dan die uit noordelijker streken? ik vind dat nogal generaliserend.

 29. @Krek: er is momenteel een nieuw ster aan het fado-firmament: Nienke Laverman. Ze zingt fado’s in het Fries. En moooooiiiii! (ik versta geen Fries, maar ik versta wel emotie)

 30. @Dineke als ik hier de spanjaarden zie als ze het ergens niet mee eens zijn, het lijkt iig of ze de grootste ruzie hebben.
  Dat ken ik van de noordelingen niet dat heftige

 31. pfff! Je kent de Groningers niet!
  Niet gelezen over die zwarte piet die een automobilist het ziekenhuis insloeg? Juist: in Finsterwolde (of all places)

 32. @FrankB: dat is een éénrichtingsverbinding, alleen download. Dus dan moet je daarnaast nog een up-verbinding hebben: de isdn. Andere mogelijkheden zijn bi-directionele satelliet. Maar dat is weer erg duur. Hebben we trouwns een keer een logje over gedaan. Zie ook de satelliet-links in de link-lijst.

 33. kan je van de isdn dan niet bijde lijnen gebruiken voor up kan je niet bellen maar wel snel

 34. Ik heb jaren met Spanjaarden gewerkt. Bij ieder discussie denkt ej meteen dat ze slaande ruzie hebben. Is dus niet zo. IS gewoon zuidelijk temperament. Dat komt je in het koele kikkerlandeje wat Holland heet niet tehen.

 35. Kan, maar dan ben ik dus niet bereikbaar, per telefoon. Het is zelfs mogelijk gewoon dubbele ISDN te nemen. Of ISDN met daarnaast een gewone telefoon. Maar ik denk dat ik mijn ziel nog maar even in lijdzaamheid bezit, want volgend jaar komt ADSL ook in onze kleine gaatjes. Dat wordt dus zo’n beetje het eerste dat in ons nieuwe huis geïnstalleerd zal worden. Ga ik er vast zitten werken ;).

 36. Avond allemaal, oef wat een discussie vandaag, moet er maar eens een vrolijke noot aan toevoegen. Zal er over nadenken en kom later terug. Kom net van tafel ! Een heerlijk wijntje ‘Mas Barcarin’ Eén uit het zuiden.

 37. @Coco: en ik heb niks in huis :(. Qua wijn dan. Dit weekend hebben we een repas van de cantine scolaire en ik sta achter de bar. Ik probeer een beetje te minderen, maar dat gaat die avond niet lukken, want een mateloos populaire vent als ik krijgt natuurlijk de hele tijd drankjes aangeboden. Tja, en die neem ik dan natuurlijk aan, want alle winst gaat naar de school. Je moet er wat voor over hebben, nietwaar? 😉

 38. @FrankB: Ach ja, dat hebben we hier niet, natuurlijk. Sta ik daar metaforisch aan de kant van de oprit in zo’n groene doos te schreeuwen. Je moet het dan maar overdrachtelijk opvatten, Frank.

 39. @Monique: als je wat te mekken hebt, dan naar het Twistpunt. Daar kun je zeggen wat je wilt en worden je reacties niet gewist.

 40. Dit in het kader van de vrijheid van meningsuiting.
  Overigens staat het eenieder vrij een eigen weblog te beginnen bij web-log.nl. Het is gratis en erg makkelijk. Zelfs ik kon het.

 41. Ging het net nog over Brel, nat gras en het zuidelijke temperament, na enige tijd elders verbleven te hebben gaat het nu kennelijk over iets heel anders.
  Of valt dat onder de oefening: “hoe ontwikkel ik zelf een zuiders temperament”?

 42. Jeanne, we willen nog weleen svan de hak op de tak springen, er is echter wel 1 rode draad DIT CAFÉ

 43. Jeanne zuidelijk temperament heb je of niet. Ontwikkelen doe je het niet, zelfs niet na 28 jaar.

 44. Sluit ik mij bij aan. Doe maar een Amaretto. Dan gooi ik nog even een blokje hout op de haard. Krijg je warme wangen van!

 45. Ik doe verwoede pogingen ongewenst elementen van HeF te weren, Jeanne, met name ook om jou mijn grove taal en mijn onheuse bejeging van vervelende bezoekers te besparen. Daarom verzoek ik hen zich te vervoegen bij het speciaal daartoe in het leven geroepen TWIST-PUNT. Vrijheid van emningsuiting is een groot goed. Iedereen mag op dit weblog zeggen wat hij of zij wil. Maar ik vind dat ik wel het recht heb om mensen die mij beledigden en irriteren te weigeren. Zij kunnen zich hierover vrijelijk beklagen in het TWIST-PUNT.

 46. Ik praat trouwens ook met mijn handen en voeten en zo nu en dan fel en geemotioneerd. En heb ook duidelijke trekken in mijn gezicht. En heb (oorspronkelijk) donker haar. Heb hier altijd de Spaanse invasie voor verantwoordelijk gehouden.

 47. @Ferry: nee hoor, die zijn inmiddels via andere kanalen geregeld. Maar je bent natuurlijk wel van harte welkom als je een keer langs wilt komen. Je bent in de buurt, begrijp ik?
  Vrijheid van emningsuiting? Alleen belangrijk als je een emning hébt natuurlijk!

 48. Jeanne zoek eens uit of je voorouders misschien Spaans of Hugenoten waren. Ze zijn dan wel uit Frankrijk vertrokken maar komen nu in massa’s weer terug.

 49. -mijn toetsenbord doet gek-
  Coco: zou heel goed kunnen. Het komt vermoedelijk van mijn oma´s kant – die lijn is nog niet nagetrokken.

 50. Krek ik denk dat het beter is om haar gewoon te negeren, en haar berichtjes te wissen.
  Zij lacht zich rot na ieder berichtje van jou kant.

 51. @Coco: Dat is precies wat ik van plan ben. Ik ben van harte bereid te discussiëren. Maar niet op een plek waar anderen er last van hebben. Hoewel discussie op een of andere manier altijd tot hogere bezoekcijfers leidt. Het lijkt wel een soort ramptourisme. Dat toevallige voorbijgangers langer blijven hangen in de hoop bloed te zien vloeien. Move on folks, the show is over.

 52. Word je toch gek van! Elke avond. Gelukkig doen ze het niet allemaal goed. Dus het dunt wel weer uit…

 53. En voetballen bah, denk er eens over na, al die gekken die achter een balletje aanhollen en nog niet in staat zijn om die bal in het doel te schieten.

 54. Het ergste aan voetballen is nog dat het zoveel geld kost.
  Was het vroeger ´brood en spelen´, tegenwoordig moet er zoveel geld bij om de uitwassen van het spelletje te beheersen of te herstellen!

 55. Een goedenavond allemaal.
  Doe nog maar wat te drinken, lees ik de gebeurtenissen van vandaag nog even na.

 56. dan maar ff een topic:
  kadootjes met Sinterklaas of met de Kerst?
  wij doen het, nu de kids wat groter zijn, met de Kerst

 57. Doe mij dan ook maar een glaasje rode wijn. En zet er een flink glas Bokma light naast, want ik heb een nare ammoniaksmaak in mijn mond.

 58. Onze kinderen zijn groot, maar wij blijven aan Sint doen.
  Ik ga even de schoenen vullen!

 59. @Ferry: dat me eiguh pc ut niet doet (ik word helemaal gestoord van dat scrollen met deze laptop: langzaaaaaaaaaam)

 60. 46%……!!! Is toch de moeite om even terug te lezen.
  Hoe doe je dat FrankB, een e.o.a. hefboomconstructie wauw.
  Kan ik eindelijk stoppen met werken 🙂

 61. hm. Ik word net op mijn nummer gezet door mijn zoon: niet de laptop maar ik ben de schuldige; ik kan er niet mee omgaan. Het zal wel. Zijn boodschap: LINUX rulezzzzzzzz

 62. @Ronaldus: dat is mét risico. Zonder risico is het minder.
  Wij hebben dit jaar Sniklaas bij een nieuwe Nederlandse kennis, met twee hele mooie kinderen in dezelfde leeftijd als die van ons. Gemengd bloed, dan krijg je dat. Dus dan gaan we ook met een heel stelletje zitten doen alsof. Ach, toch wel leuk. Mijn dochter is zó blij dat ze kan schreifen. Ze heeft al minstens twintig verlanglijstjes gemaakt. Waar telkens hetzelfde opstaat, overigens. Une poupée qui marche. En een glazen bol. Hé! Ook toevallig!

 63. @Monique: 😛
  @Krek: ik kan ff niet in mijn beheerdinges, anders zou ik deze non-valeur wel wissen

 64. @Ferry, ik heb al eens leergeld betaald :(, voorlopig brand ik m’n vingers niet meer. Maar 10% gegarandeerd is ook niet mis.

 65. @Krek, met kleine kinderen is sinterklaas één van de leukste
  kinderfeesten, en de verlanglijstjes in de schoen, geweldig…
  ik heb er een stel bewaard en in een boek geplakt.

 66. Din, niet opgelet.. heb m’n aandacht ook ergens anders
  Ronaldus pas op met “gegarandeerd

 67. Leuk Ronaldus, mijn moeder koestert nog steeds onze rijmsels van ruim 40 jaar geleden.

 68. Ik heb verleden jaar de perfecte investering gevonden,
  minstens 15% per jaar en onbetaalbaar veel plezier!

 69. Volgens de laatste cijfers gelezen bij..??.. zoek ik ff op,is er de komende jaren een waardevermeerdering van 10 tot 15%
  voorspeld. Moet jij toch weten als internet makelaar Krek.

 70. Niet gaan schelden, Ronaldus!
  Ik dacht dat het 5 à 10% was.
  Nou alleen mijn bank nog overtuigen dat het dús de moeite is mij een lening te verstrekken tegen 4%.

 71. voor de leken..
  Hefboomwerking. Term die zowel bij afgeleide financiële producten (derivaten) als bij bedrijven wordt gebruikt. Bij een derivaat is sprake van een hefboomeffect omdat dit product uit zijn aard heftiger in koers beweegt dan de koers van het onderliggende product. de procentuele stijging of daling van de koers van een derivaat is veelal stukken groter dan de procentuele stijging of daling van het onderliggende product. bij een drijf wordt gesproken van het hefboomeffect als de rentabiliteit op het eigen vermogen van het bedrijf stijgt omdat het bedrijf vreemd vermogen heeft aangetrokken
  duidelijk?

 72. jeetje, 7 onbekenden in de kroeg (ja, 1 ervan ben ik, W.I.E. herkent me nu niet)

 73. @Ferry, yep. Weet je wat echt spectaculair kan zijn, aandelen van goudmijnen. Piekt eens in de 20 jaar maar dan heb je ook wel wat. Factor 100 is dan geen uitzondering……

 74. @Ferry: Gaaaaaap!
  Ik kreeg net trouwens een mailtje van Nederlandse buren in Frankrijk waarvan ik het bestaan niet vermoedde. Hadden mijn persoonlijke site gevonden. Geinig is dat, dat je zomaar bericht krijgt van landgenoten. Die komen overigens voorlopig maar een keer per maand hier naar toe. Zo ken ik er meer, die telkens heen en weer rijden. Ik zou dat niet kunnen. Twee keer per jaar vind ik al veel.

 75. @Ferry, ik heb ergens een een heel interessante verhandeling over goud/zilver/platina en een verwachtingspatroon omtrent de grote tekorten die zullen gaan ontstaan over enkele jaren. Denk oa aan de ontwikkelingen in China. Mede daarom zou een aandeel in een zilver of goudmijn wel eens goud kunnen zijn. Als ik het vind en je hebt interesse…

 76. zit ik alleen met een onbekende. anyway, heb vanavond gehoord dat ik mijn francofilie van geen vreemde heb. ’n voorvader schijnt uit zwammerdam (of all places) schijnt destijds al Willem ’t Haantje genoemd te zijn vanwege zijn fransgezindheid (hetgeen in die tijd geen aanbeveling geweest schijnt te zijn, maar dat terzijde).