78 reacties op “Chez Roger et Françoise – 4 september

 1. Tja, bij die ellende durf je zelfs nauwelijks meer blij te zijn over het vrijkomen van die twee Franse journalisten. Als ze al vrijkomen, want na het optimisme duurt het nu toch wel erg lang….
  Maar moppen? Is dit een gepaste tijd voor een paar hele oude molukker-moppen? Sprak na de treinkapingen trouwens ooit een Molukker die wel blij was met die moppen: ,,Nu men grappen over ons gaat maken, horen we er bij.”

 2. Je hebt gelijk, Peter, wat vanacht om 1 uur een goed idee leek, is in het schrille middaglicht weinig kies. Laat maar zitten die moppen. Roger, doe mij nog een sterke koffie.

 3. Ongelooflijk triest wat daar gebeurd is.
  Onze minister van BZ, Ben Bot, zeg maar de schoothond van de schoothond JP van Bush, meende zich wat vervelende opmerkingen over de Russen te moeten veroorloven.
  Schandalige opmerkingen, om bij de ellende van deze arme mensen nog eens wat kritiek te gaan staan geven.
  Ach, zoals hij zelf altijd zegt “ben bot”.
  Wat is de buitenlandse politiek van de Fransen, Irak, gegijzelde journalisten, toch oneindig veel beter dan die van dat incompetente zootje in Den Haag.

 4. Nou ja, erg competent hebben ze het ook niet aangepakt, die Russen. Maar tegen fanatici die er geen been in zien op kinderen te schieten valt ook weinig uit te richten. Bommen in basketbalnetjes. Me dunkt dat dat wel heel ver gaat. Ik weet niet wat Bot gezegd heeft, maar gelukkig horen de betrokkenen dat toch niet. Wie in Rusland is nu geïnteresseerd in de mening van Bot?

 5. Bot had om uitleg gevraagd (sic).
  Zie http://nu.nl/news.jsp?n=397937c=21
  Je hebt gelijk, wie in rusland is geinteresseerd in de mening van Bot, of van Balkenende.
  Wie in NL is eigenlijk geinteresseerd in de mening van die twee ?
  Sorry, moest dat even kwijt. Zat net even de krant te lezen. Balkenende heeft een telefoonlijn geopend over normen en waarden, en wil dat daar ook een serie tv-programmas over gemaakt wordt. Het belangrijkste actiepunt is het afschaffen van het tutoyeren.
  Je mag dus wel iemand besodemieteren, zonder verpleging in een bejaardenhuis plaatsen, zijn opleiding sluiten, naar Irak sturen als kanonnenvlees, maar de grens ligt bij tutoyeren.
  Nou, het is duidelijk.
  Jongens, jullie weten niet half hoe goed je daar zit in Frankrijk ! Zijn er nog boerderijtjes vrij ?

 6. Hier wordt anders ook nog behoorlijk gevousvoyeerd hoor. En ook hier sterven mensen door onachtzaamheid van de staf in slecht geoutilleerde bejaardenhuizen. En de Franse regering heeft ook allerminst schone handen. Wat die allemaal in Afrika hebben uitgevroten (en nog uitvreten!) daar wil je als burger ook niet echt bijhoren. Dus als je daarom uit Nederland weg wilt, dan kun je net zo goed blijven.

 7. Als ik de aanloop van Irak zag,
  de houding van de Villepin en Chirac,
  vergeleken met het loopse teefjesgedrag van Balkenende en HoopScheffer op het witte huis,
  dan schaam ik me diep voor Nederland.
  Denk dat Frankrijk ook met andere problemen wat volwassener en zelfstandiger omgaat.
  Maar, Krek, wat was voor JOU dan de reden om weg te gaan uit Nederland ? En waarom Frankrijk ?
  Je had ook een aardig boederijtje in Drente kunnen kopen.
  Ik zou dat best eens willen weten van de Hollandais en France gangers. Waarom weg ? Waarom Franrijk ? Wat bleken de grootste tegenvallers, wat waren de leukste positieve verrassingen ? Iets voor een nieuw thema.

 8. Sorry, daar moest nog een vraagteken achter…….
  Klinkt anders zo onvriendelijk 😉

 9. Helemaal met je eens Robert, maar is dat een reden om in Frankrijk te gaan wonen? Ik lees veel te vaak naar mijn smaak verhalen van mensen die denken dat ze beter af zijn in Frankrijk omdat ze dan niet meer in Nederland wonen. Als je hier bent, lees je de verhalen over Balkenende ook en je blijft je betrokken voelen, dus de ergernis is er niet minder om. Al verhuis je naar Nepal! Ben je door je afstand beter af dan de sukkels die wél nog steeds de Nederlandse maatschappij moeten ondergaan? Dacht het niet. Kijk, dat je de files wilt ontvluchten, of op zoek bent naar ruimte, dat kan ik me indenken. En dat je dan niet naar Drente verhuist maar naar het wat warmere Frankrijk, ook dat vind ik logisch. Dat je naar Frankrijk gaat omdat je zo van de Franse mentaliteit, lavendel, worst, kaas, wijn en/of het ritme op het platteland houdt, allà.
  Maar kom me niet steeds aan met dat gezeiksnor over de vermeende toenemende onveiligheid of de falende politiek in Nederland. Geen geldige reden om naar Frankrijk te verhuizen, want dat is in Frankrijk namelijk helemaal niet beter geregeld. En voor elk puntje dat hier wél beter is, is er ook wel een punt dat slechter is. Ik betaal bijvoorbeeld maar 8% inkomstenbelasting in Frankrijk. Daar staat tegenover dat de sociale lasten een veelvoud bedragen, zodat ik uiteindelijk toch evenveel van mijn inkomen (zo’n beetje de helft) aan Moedertje Staat kwijt ben. Het ene is duurder, het ander goedkoper. Hier is Le Pen, daar was Janmaat. Het is lood om oud ijzer. Dus als ik dan John hoor roepen dat we hier ‘zo goed zitten’, dan vraag ik me af waar hij het in godsnaam over heeft. En die Nederlandse soldaten die als kanonnenvoer naar Irak moeten? Tja, dat is het risico van het vak. Als je soldij ontvangt weet je dat je de kans maakt ooit eens ergens overhoop geschoten te worden. Dan moet je achteraf niet gaan piepen dat het de schuld van de politiek is. Je kunt moeilijk verwachten dat je je hele carrière lekker op de hei in Nederland met nepkogels kunt blijven schieten.
  Maar goed, ook dat heeft niks met Frankrijk/Nederland te maken en mijn verhuizing naar Frankrijk maakt de dood van die Nederlandse soldaat (of die Russische kinderen, wat dat aangaat) niet minder indrukwekkend.

 10. dat was een offline geschreven verhaal, John.
  Maar het dekt aardig mijn mening over deze kwestie.
  Waarom Frankrijk? Ik wilde de overwaarde van mijn Gooise villa incasseren en meer ruimte in een warmer land op maximaal 800km van Amsterdam. Dan kun je nergens anders heen.

 11. Ik weet niet of jullie het nieuws een beetje volgen, maar ik lees net dat bram vermeulen vanmorgen op 57-jarige leeftijd is overleden…………Kunnen we hier even bij stilstaan……

 12. Krek,
  ubi bene, ibi patria.
  Maar gezeiksnor over falende politiek ? Ik kan me best voorstellen dat het voor veel mensen WEL een reden is om weg te gaan.
  Het gaat slechter in Nederland. De regering blijft geld grootscheeps weggooien aan idiote projecten als de Betuwelijn, de HSL, de JSF, eigen salarisverhogingen, nu wil men zelfs een magneetsneltrein naar Sneek of zoiets aanleggen. Terwijl de maatschappij instort bij gebrek aan geld, scholen moeten sluiten door gebrek aan leerkrachten, gebrek aan verplegend personeel etc.
  Je zou dus best kunnen denken: ik wil naar een land waar wel meer aandacht is voor de elementaire levensbehoeften, opleiding, veiligheid, natuurschoon.
  Ik begrijp best dat het overal wel wat is.
  Maar goed, het heeft inderddad niets met die arme russische kinderen te maken.

 13. Tja, wat een weekend. Bram Vermeulen. Ik heb de eerste voorstellingen nog gezien van Neerlands hoop. Shit dus. Weer iemand waar je mee bent opgegroeid weg. En maar 5 jaar ouder dan ik. Dat zet je toch wel aan het denken, extra genieten dus van iedere dag die je gegeven is. Rusland? Onbegrijpelijk. Hoe kun je nu kinderen neerschieten? Ik denk als je geen respect heb voor het leven, je het zelf ook niet verdient. En dan de reden om te gaan wonen in Frankrijk. Wij wonen nog in Nederland. Ons 2de huis staat in Frankrijk. 1200km zuidelijker. Het plan is om als de kinderen zelfstandig zijn definitief te verhuizen. Waarom? Vooral om de ruimte, de rust, het landelijke leven. Niet omdat er een aantal zaken beter zouden zijn in Frankrijk. (de Franse president is denk ik meer corrupt dan JPB) Die zijn er wel maar, daar staan weer dingen tegenover die slechter zijn. ook de houding van de mensen is een reden. Hier in de randstad ken je je buren niet, ook al woon je 10 jaar naast ze. Als we in ons dorp in Frankrijk aankomen (moe na een dag rijden) zouden we graag gewoon naar binnen willen, een borrel drinken en gaan slapen. Dat kan dus niet, men loopt uit om ons te begroeten. Schatten van mensen. Zoals een andere Hollander in de buurt zei. De tijd heeft hiet stilgestaan. En nu graag een straffe borrel…
  Robert

 14. @John : JP heeft een telefoon nummer over normen en waarden ? Vertel ! Welk nummer ? Ga gelijk bellen !
  of .. nee toch … nee he he tis niet waar een 0900 nummber wat niet vanuit het buiteland bereikbaar is … dacht ik het niet NEDERLANDSE waarden en normen….

 15. Ja maar John, word jij dan zo vreselijk ongelukkig van hoe het gaat in Nederland? En zou je je beter voelen als je niet meer ter plekke bent in dat zo verfoeide land. Ga jij lekker naar Frankrijk en laat je je vrienden en familie zuchten onder de knoet van Balkenende?
  Kom, denk nou niet dat het in Frankrijk beter is. Het is hier totaal onduidelijk waar de nieuwe TGV-lijnen komen. Niet achter te komen omdat ze bang zijn voor protesten en claims van huiseigenaren. Terwijl dat soort trajecten, hoe nutteloos ook, in Nederland gepaard gaan met grote voorlichtingscampagnes. Verder stikt het hier van de kerncentrales, en toen er een radioactieve wolk uit Tsjernobil kwam waaien stopte die nét voor de grens. De regering vond het dan ook niet nodig de herders te waarschuwen geen geitenmeld meer te drinken. Negatieve publiciteit over kernenergie kunnen ze hier nameliojk niet gebruiken. Dat er nu een fikse stijging is van schildklierkanker in die regio… tja.
  Van de politiek weet ik weinig, maar denk je dat hier geen prestigeprojecten worden uitgevoerd die ten koste gaan van andere, meer sociale zaken? En dan de oude regentencultuur die hier heerst. Je moet als burger nog blij zijn dat de dames en heren van de Sous-préfecture zich verwaardigen je te woord te staan en brieven worden geschreven in onbegrijpelijk ambtenaren-Frans. Onlangs sprak ik nog iemand die hier een bedrijf wilde starten en die door de ambtenarij en de regels in de werkgever/werknemer-relatie helemaal kapot gemaakt is. Hij zou een flinke subsidie krijgen en ging investeren… je begrijpt: geen subsidie. Een werknemer die geen flikker uitvoerde en van hem stal heeft hij ontslagen. Gevolg: hij moet alsnog maanden achterstallig loon betalen.
  Begrijp me goed, ik klaag niet over de Franse maatschappij want zelf heb ik er niet veel last van en er staat veel tegenover, maar pas op voor het idealiseren van Frankrijk. Het gras lijkt groener, zo van een afstand…
  Semper ubi, sub ubi!

 16. Ik ook, Ferry..Was wel een van zijn mindere shows.
  Ben even stil van het nieuws over Bram. Echt een coryfee uit mijn middelbare schoolperiode. Wij hadden van die theaterdagen waar zij steevast van de partij waren en dan zaten ze ’s avonds in onze kroeg. Was wel apart.

 17. iedereen hangt in het cafe ? Halo ! Krijg ik no reactie op mijn geschiedenis les ? Ja het is zwaar K dat Bram dood is (te vroeg, van mij had Freek eerder mogen gaan) en dubbel K wat er in Beslan is gebeurd.. en NEE het gras is hier niet groener (staat zelfs meer onkruid in) maar het leven gaat door ! en veel te snel …

 18. Dat slaat natuurlijk weer helemaal nergens, Freek had eerder mogen gaan, wat een onzin…..dat was net zo erg geweest

 19. He nog ff over kern energie … so what dan gloei je in het donker … 0.07 euro p/kwH en 0.045 p/KwH in dal uur. Wat is huidige KwH prijs in Nederland !
  voordat ik allemaal groenen over me heen krijg : cynisme 😉

 20. ze waren juist nu zo nodig …
  neerlands hoop in bange dagen
  2 MINUTEN STILE GVD en DAN ZUIPEN OP HET LEVEN !

 21. ja hoor “te slim” zometeen beweer je nog dat hij de zoon van een dominee was. Die bekeren zich ook op het laast, Bram was in ieder geval consisten(ter), Kreek is een Kerry : FLIP-FLOP

 22. ja misschien wel Marjan maar vroeger waren ze gewoon ongecompliceerd (moeilijk woord) leuk.
  ZUIPEN?, ik doe mee
  Roger…..Whisky

 23. NAAST ELKAAR .. ben ik us een keer thuis … je weet het wel …
  trouwens, zuipen : ABSINT(H?) het mag weer, maar zal wel niet hetzelfde goedje als ene eeuw geleden zijn. Heb gelezen in HP de tijd dat een eeuw geleden het als een concurrent v/d wijn industrie werdt gezien en vanwege politiek/economische reden verboden wedt..
  shit wat een hoop tekst zo laat !

 24. Ik weet het niet hoe het met jullie is, maar ik ga slaapjes doen. Jij ook maar Freek, want je kunt niet meer uit je toetsen komen. Last call!
  Tot morgen.

 25. Das nou raar, maar Whiskey (single, double, whatever) malt, sour mash, 4 roses, ballentine, Mr. Daniel and Mr. Walker 9rood zwart en got weet welke andere kleur0 kan ik niet tegen… Zeg het als een vent.. het lukt niet … maar Vodka (Absolut Citron / Berry) Stolly, oude/jonge jenever, Akavit, etc blijft er erg goed in ..

 26. Ja, nou je het zegt, die is al een tijd weg….misschien ligt internet eruit, of zo….
  Trouwens waar is edvin en waar is annemarie, zijn die ook al vakantie in frankrijk

 27. whisky, het liefst Ierse. met vodka gaat het knopje zo onverwachts om. Akavit?
  net een fles Deense bij de Makro gehaald want we gaan morgen Smorgasborden

 28. Ja ik ben de inconnu, op een of andere manier krijg ik die W.I.E. maar niet aan de praat.. ik denk dat het de gekke ø is … anyway ….
  borrelnootjes zijn weer op !

 29. Akavit rocks ! Was voroge week in DK en binnenkort weer (Aarhuis) .. er is een Akavit die net als oude jenever uitziet .. erg lekker … en dan de finnen, die zitten te veel binnen en hebben iets dat klint naar Goskagorra .. jaren geleden gedronken, ruikt en smaakt naar dropwater maar dan 40 prrof

 30. smorgasborden is toch gewoon een excuse om te schransen ? Ik heb in Azie zoveel Noodle Smorgasborden gezien .. 25 ringket all you can eat ! Shit nou krijg ik al honger en de nootjes zijn op !

 31. dat was het .. Koskinkorva … helemaal goed… Ferry man naar mijn hart, tenminste iemand die zijn drank kent… trouwens… mini-bar rekening in Scandinavie is altijd meer dan je hotel overnachting.. shit wat is drank daar toch duur.

 32. goed ik ga (ook) naar bed …. morgen vroeg op .. markt .. we schijnen te gaan smorgasborden ?! Of waren jullie dat ? Oh nee ik zou Sushi doen …
  truste

 33. moet je je voorstellen. het hele weekend de grootste lol met die Finnen en Finsen ( we waren er met een motortreffen) en zondag waren ze allemaal nuchter….Niemend kende elkaar meer