Chez Roger et Françoise – Woensdag 4 augustus 2004


Gisteren een beetje zitten peinzen na sluitingstijd. Het is de laatste week erg stil in ons stamcafé. Is het tijd voor een nieuw behangetje? Is Chez Roger et Françoise na ruim een maand al aan een opfrisbeurt toe? Of is het gewoon vakantietijd en genieten onze bezoekers écht van Frankrijk in plaats van er hier over te komen peinzen en prieken?
Hoe dan ook, we blijven koppig open. En ook elders op Hollandais en France blijven we volharden in het leveren van minstens één nieuwsfeit of overpeinzing per dag. Wát ze ook over ons mogen beweren!
Het woord vandaag is…
malaxer: kneden, masseren, slap maken. Overigens niet als het over brooddeeg gaat, want dan is het werkwoord pétrir. Terwijl een kneedmachine of broodtrog, aanwezig in elke zichzelf respecterende dorpsbroodoven, pétrin heet. Leuk om te weten dat pétrin ook ‘ellende’ kan betekenen. Chez Roger et Françoise n’a pas assez de clients… Quel pétrin!

41 reacties op “Chez Roger et Françoise – Woensdag 4 augustus 2004

 1. Krek, volgens mij is het gewoon vakantietijd en zit iedereen in de zon ipv achter de computer, behalve wij geloof ik. En ik moet er nu ook vandoor, gewoon dagelijkse beslommeringen en een hond die mijn kleed staat onder te kotsen…8)

 2. Weet ik wel, Marjan, hindert ook niet. Als we in de vakantie met buiten temperaturen ruim boven de 30 graden al ruim 100 unieke bezoekers per dag kunnen scoren, die samen ruim 400 pagina’s bekijken (statistieken van web-log.nl zelf), kan ik me voorstellen dat het hier in de winter – als men weer smacht naar Frankrijk en Franse sferen – helemaal storm gaat lopen. Hopelijk komt straks iedereen zijn mooiste vakantie-ervaringen met ons delen!
  Hier snel een glaasje gnole voor de schrik. Wie weet kun je een nieuw kleed scoren bij Acheter moins cher?

 3. misschien niet helemaal de bijdrage waar je op hoopt Krek, maar onder het mom van ‘beter iets dan niets’ dan maar een vraag: wat is in vredesnaam ‘gnole’??
  Een groot hiaat in mijn verzamelde kennis over obscure Franse drankjes??

 4. Aha! een soort marc dus…
  maar daar hebben we toch geen Duitse sites voor nodig, Robert 😉

 5. Aad! Welkom bij Hollandais en France. Roger, een nieuwe gast, geef ‘m wat te drinken van mij!
  Wat die duitsers er dan weer niet bij zeggen, is dat ‘gnole’ eigenlijk slang is. Het woordenboek geeft “pikketanissie” of “jajem”. Dus de “Gnole de Provence” op die Duitse site is eigenlijk een marketinggrapje dat de Duitsers – geheel volgens hun volksaard – niet vatten. Gnole is geen officiële drank, maar een verzamelnaam voor “La Goûte” ofwel de zelfgestookte opkikkeringetjes op basis van allerlei soorten fruit. Zeg maar: een dropje van het een of het ander.

 6. Trouwens, Aad, wat voor huis heb je in Gaillac? Een opknapper, een luxe bungalow… Of zit Ingrid in een huurhuisje?

 7. Hèhè, daar ben ik weer: na een stroomstoring lag het internet 2 weken uit. Dat was dinde froid afkicken voor de hele familie…
  Gister is echter de verloren zoon teruggekeerd van campzone (dat is zo’n computerkamp voor nerds), dus alles functioneert weer.Pffff.
  Ik heb nog niet alles gelezen. Zag wel al weer een snibbige opmerking van Monique voorbijkomen (bij dat hondenonderwerp). Tussen de regels lezen blijft moeilijk.
  Ik ga nu maar eerst eens de mailbox lezen en bevrijden van alle spam en daarna snel het vocht weer wat op peil brengen (het is hier bijna 30 gr.)
  IK HEB JULLIE GEMIST!!!

 8. Heeeee, Dien! Wij jou ook, meid, on fait la bise!
  We dachten al dat je op vakantie was, maar je was dus gewoon down, qua computer dan. Lijkt me inderdaad offschoppen. Nou, als je even bijgekomen bent, ga dan lekker zitten. Roger laat ons juist zijn gnole-verzameling proeven. Die pruim met walnoot is echt heel… eh… apart!

 9. Ik geloof dat ik inmiddels aardig “bij” ben, heb links en rechts wat gelezen, snel, snel.
  En ik kwam een opmerking tegen van Marjan dat zij een Haagse en Jorgen een Voorburger is.
  Wij wonen sinds ’81 in de regio, eerst Den Haag, in ’87 verhuisd naar Voorburg en sinds 2 jaar in Leidschendam. Maar: eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik een rasechte Groninguoise ben……….
  In Nederland wordt sinds kort weer Absint verkocht en niet meer onder de toonbank

 10. ja, die Absint!
  Zouden er nou nog mensen zijn die thuis nog de ‘oude versie’ stoken? met zo’n sterkt thujon-aftreksel dat het nog wel hallucinaties veroorzaakt?

 11. Aad? AAD! AAD! Hm, zeker in slaap gevallen. Of is die ongelikte beer zonder gedag te zeggen vertrokken?

 12. Hoi dineke, leuk dat je er weer bent..Ben dan wel in Den Haag geboren maar ben er in 1968 al weer uit vertrokken ben getogen in West-Brabant in een klein gehucht, waar ik ben weggegaan zodra ik op mezelf kon wonen………Vreselijk vond ik het daar……
  ROGER waar b;ijft de volgende gnole, ik wil die met bosbessen wel eens proberen………mmm best lekker maar er zit nog iets bij, ik kan het niet helemaal plaatsen, iemand een idee?:D

 13. Oh sorry, Annemarie, dat kleine flesje was het? Dat smaakje komt waarschijnlijk doordat ik het heb hergebruikt. Dat komt, ik moest een keer naar de dokter, en toen heb ik de gnole zolang in een kannetje… wat kijk je raar?

 14. Gadver Roger, ik zal blij zijn als Francoise weer terug is van vakantie, dan gebeuren dat soort dingen tenminste niet meer……
  He Roger, wanneer komt Francoise weer terug van vakantie?

 15. Gatver! Roger! Doet me denken aan die scene uit “Never say Never Again” (ofzo) waar Bond de inhoud van een flesje over zijn vijand gooit en na het vernietigende effect verbaasd naar het etiket op het flesje kijkt, waarop staat ” Urin specimen J.Bond”.
  Toch schijn je get goed te kunnen drinken. Deed Gandhi ook elke morgen. Geef mij maar een kopje Rooibos…….

 16. Nou, Marjan, daar hadden wij pardoes dezelfde reactie! Wat curieus…………

 17. Ik weet niet waar Françoise is, kinderen. Heb haar al een tijdje niet gezien. Misschien moeten we samen hard roepen, dan komt ze wel: “Françoise!” “Françoise!” Kom op, jongens, allemaal tegelijk…. FRAN SWAAA ZEEEEE!

 18. Trouwens, hebben jullie de laatste tijd nog wel eens op Frankrijktoplist gekeken via de link links (eerst een 10 geven voor HeF)? Daar staat een commentaar van ene Wessel die ons weblog waardeert met een 1 en schrijft: “Wat een ego tripper!” Volgens mij heeft hij het over mij… Natuurlijk heb ik hem passend van repliek gediend. Ik wilde eerst reageren met “Wessel: ongezien de typhus!”, maar was bang dat Frankrijkforum die reactie zou verwijderen. Daarom heb ik het wat subtieler aangepakt.
  Hoe dan ook, vergeet niet af te toe te stemmen. We staan sowieso al continu in het eerste rijtje, maar een hoge waardering levert allicht meer bezoek op. En hoe meer zielen…

 19. Ja, krek, was het vergeten vandaag, maar heb alweer netjes gestemd met een 10….
  Roger waarblijft de thee, schiet nou eens op!!!!!!!8)

 20. Overigens is Vakantielinks ook een toplijst waar je bezoek telt voor een hogere ranking.

 21. Nog even op dat eau-de-vie onderwerp terugkomend, ik vond een leuk stukje van een school over de teloorgang van de reizende gnole-stoker!

 22. Even iets heel anders. Een serieuze vraag: Als wij naar NL gaan zijn we met 5 personen en als we de honden niet onder kunnen brengen ook nog eens 4 honden, je kan dan niet met zijn allen bij familie of vrienden in hun eensgezinswoning binnen komen vallen. Ik zoek dan ook eigenlijk een betaalbaar “iets” waar ik met mijn hele hebben en houden kan verblijven als we naar NL gaan….Hoe doen jullie dat?

 23. Roger, Roger, ROGER, waar zit je nou, jemig de pemig nou is Roger ook al weg…….We zitten toch niet in de bermuda-driehoek?8)

 24. Ik zal je vraag morgen bij de opening van het café weer opnemen, Marjan. Heb je nog een leuk woord van de dag?
  Overigens morgen ook weer een blote mensen onderwerp, dus dat belooft weer veel bezoek!

 25. Krek, volgens mij ben jij stukken beter in het bedenken van leuke woorden. kwam laatst wel mijn lijstje tegen van de verschillende benamingen in het frans voor speksteen, ik geef ze je wel even, misschien kan je er iets mee: pierre de lard, pierre a savon, steatite, pierre de talc en pierre ollaire.
  Ik zit me suf te piekeren, maar er komt niets….sorry..8)

 26. Doen jullie aan blote-mensen-onderwerpen? Vertel? Ik heb heel wat gemist, geloof ik!
  Ik kom net uit mijn (vanmiddag-eindelijk-opgehangen -na-twee-jaar-ongebruikt-in-de-kast-gelegen-te-hebben) hangmat gerold, morgen vroeg weer op, want -hoera!- een sollicitatiegesprek (De economie sucks in Nederlnad, maar dat wisten jullie al…) Ik hoop dat het wat wordt, DUIMEN!!!!!!

 27. Zeker Dineke. Dat was op 11 juli. Onder het kopje:Eindelijk echte kontent (sic!) wees ik onze bezoekers op een site waarop ongeklede vrouwen en een enkele ongeklede man te bewonderen waren. Heel artistiek verantwoord en zo, maar toch ook met enkele plaatjes en poses die de grenzen van het betamelijke flink overschreden. Niemand heeft geklaagd, bijna niemand gaf blijk van tevredenheid. Het hele onderwerp werd gewoon beschaafd genegeerd. Echte harde prøn mag natuurlijk niet op dit gratis web-log. Dan moet je een ‘boven de 18-sticker’ plaatsen of zo. Dus ik hou me in. En aanbevolen voor tips over Franse sites met beschaafd-erotische content. Graag via het mailformulier, dan kan ik de inhoud nauwgezet controleren alvorens ik er eventueel een logje aan wijd.
  Overigens, veel succes met je sollicitatie morgen! Beetje een leuke school?

 28. Het is net ’n echt stamcafeetje … je komt binnen en al die vaste knakkers draaien zich om op hun kruk. En eigenlijk heb je een beetje spijt dat je naar binnen bent gegaan … 😕
  Mag en kan je hun samenzijn verstoren? Ze willen nieuwe kroegbezoekers, maar eigenlijk ook weer niet. Ze willen met je praten, maar eigenlijk hebben ze ook genoeg aan hun eigen dagelijkse praatjes …..
  Ingewikkeld hoor zo’n virtueel stamkroegje :D.

 29. Annie misschien heb je wel gelijk, vandaar dat ik zo laat binnenkom, zijn tenminste de meeste te (slaap)dronken om zich om te draaien. Laten we eens proberen ertussen te komen en het groepsgebeuren even opschudden met een stekelige opmerking.
  Annie, mag ik je iets vragen, ben jij toevallig getrouwd met ene Kees?

 30. Leuk, dames, maar het risico is groot dat niemand dit meer leest. Is namelijk de RF van 3 augustus, en intussen zitten we op 7. Brengt uw discussie naar vandaag!