Chez Roger & Françoise, donderdag 9 juni


Klik logo voor smoelenboek.

Jouw stem telt. Elke dag!!!

Een hele fijne dag vandaag. Zonnetje schijnt en alhoewel het nogal frisjes is op dit tijdstip, toch een veelbelovend begin.
Helemaal wanneer ik bedenk dat dit mijn laatste lesdag is. Nou ja.. lesSchnappi in 17 verschillende versies van Strumpfe en Rammstein, tot Schröder en Reinhard Mey.
…und dann schni schna schnappte ich mich frei!
(nou alleen nog een repetitieweek en twee weken vergaderen. En veel nakijkwerk natuurlijk.)

102 reacties op “Chez Roger & Françoise, donderdag 9 juni

 1. Beetje laat, een dag later, maar dat krijg je zonder ADSL… Over kennismaken met burgemeesters: dat helpt wel in kleine dorpen. In ons geval was monsieur Le Maire ook de eigenaar van een grond/loonwerkbedrijfje dat we in het prille begin inschakelden om 6000 vierkante meter brem op ons terrein een kopje kleiner te maken. Na een dag hard werken werd het aan de bar van de auberge gezellig, begon hij over zijn jeugd te vertellen, bewonderden we elkaars zakmessen en daarna waren we meteen goede vrienden. Onze aanvraag voor een bouwvergunning werd een jaar later dan ook met grote spoed behandeld en goedgekeurd. Met zijn opvolgster hebben we ook een prima contact.
  Overigens draait het niet alleen om monsieur of madame le maire, er zijn in elk klein dorp mensen die je moet kennen om het bestaan soepeler te laten verlopen. De caféhouder, de organisatoren van lokale feestelijkheden (zie de puce van Krek), bestuursleden van clubjes….
  Maar het is inderdaad wel zo beleefd om je als nieuwe inwoners even voor te stellen aan de burgemeester, zodat die de kans krijgt om je welkom te heten in ‘zijn’ of ‘haar’ dorp.

 2. Zo, weekend….vanmiddag een gesprek met de NMT over het overdragen van mijn praktijk in de nabije toekomst, ben benieuwd wat de mogelijkheden zijn…..kom vanavond weer kijken….
  Roger geef onze stamgasten maar wat te drinken wanneer ze in de loop van de middag komen binnendruppelen….

 3. Komen al die naakzwemmers hier straks bbq-en…heb ik dat…

 4. Vanmiddag loopt even heel anders dan voorzien… Brand bij een naburige boerderij van onze beste vrienden hier. Een van hun twee kippenschuren is totaal uitgebrand. Gelukkig zonder kippen erin, en zonder persoonlijke ongelukken, maar toch. De nieuwe kuikens hadden morgen moeten arriveren, die hebben nu dus geen dak boven hun kopjes. De buurvrouw zat verslagen in de berm naast de oprit, terwijl de vrijwillige brandweerlieden langsholden met slangen. Later werd ze per ambulance afgevoerd, want ze heeft een zware hartkwaal en de SAMU wilde geen risico nemen. Zelfs hun hond zat verslagen om zich heen te kijken. Heel triest allemaal, en het rotte is dat je als buren/vriednen zo weinig kunt doen behalve je arm om ze heen slaan en ze moreel proberen te steunen. Sommige mensen hebben altijd pech: hoe vaak bij hen de bliksem al niet is ingeslagen, ze door frauduleuze kippenhandelaren zijn opgelicht, auto-ongelukken hebben gehad, het dak door hagelstenen is vernield… er gebeurt altijd iets, het is een doorlopende dramaserie.
  Boeren hebben het in zo’n bergachtig gebied sowieso niet makkelijk, alles gebeurt relatief kleinschalig en is erg arbeidsintensief. Deze man werkt naast zijn bestaan als kippenboer (en samen met zijn zoon houder van een paardenpension) als ploegvoorman in de continudienst in een steenwolfabriek, voor een wel zeer mager loon. Zijn officiële vakantiedagen neemt hij op om de aan- en afvoer van kuikens en kippen op zijn boerderij te kunnen regelen. De zoon werkt als vrachtrijder om het voer voor de paarden te kunnen betalen. De harde werkelijkheid van het Franse rurale leven, waar wij met onze relatieve rijkdom uit Nederland tussen neerstrijken omdat we het er zo mooi en rustig vinden.

 5. Laten ze maar oppassen voor de spetters van de speklappen…..

 6. Sorry Schwepp, mijn reactie gold Remke.
  Wat erg voor je buren….al veel tegenslag gehad zo te horen….

 7. Boer zijn in Frankrijk is geen vetpot… ik zie het hier ook… mensen die iedere centime moeten omdraaien en dan net hun hoofd boven water kunnen houden… tja en elke tegenslag is dan teveel… wens je buren veel sterkte…

 8. Schwep, wat een triest verhaal voor die mensen, sommigen op deze wereld lijken inderdaad alle ongeluk aan te trekken. Wat knap is, is dat ze altijd weer de moed op kunnen brengen om voort te ploeteren.

 9. Lekker op tijd thuis, kan ik nog even in de tuin van de zon genieten, en dan vanavond wederom de boeken in. Ik ontving vanmiddag een aantal sms berichten van een collega die momenteel frankrijk doorkruist. Heeft ie, hoe het hem gelukt is het huis te vinden is mij een raadsel, z’n tent voor een nachtje opgezet bij m’n huis in Frankrijk.
  Hij wist ook te melden, en dat is dan weer minder leuk, dat Gilbert onze buurman in Frankrijk
  ernstig ziek schijnt te zijn. Eigenlijk heb je dan zin om meteen te bellen om te vragen wat er aan de hand is. Maar ja, dat dekselse Frans, nog een reden om zo snel mogelijk de taal meester te worden. Gelukkig gaan we over twee weken die kant weer op en dan zullen we er het fijne wel van horen.
  Ondertussen zit mijn collega daar heerlijk in de zon en ik zit hier, klopt toch iets niet 🙂

 10. @Ronaldus: Dat taalprobleem hebben wij ook steeds. Mijn man heeft sinds kort die nieuwe taalcursus (dacht van LOI) in de auto op cd. Werkt wel!

 11. @Ronald: ik ben over een paar weken vrij en kom je wel bijspijkeren 😉
  @FrankS: balen, voor je buren. Het is idd zo dat het net lijkt of de duivel alijd op dezlefde schijt, in positieve dan wel negatieve zin.
  Voor mij voelt het een heeeel klein beetje als vakantie: vandaag de laatste lessen gedraaid. Heel leuk, in de een-na-laatste les, een ‘bommelding’. Iedereen naar buiten, ging heel gedisciplineerd. De meiden waren ervan overtuigd dat het echt was, “want de juf was zo serieus” Ik ga bij het toneel.

 12. Over spijkeren gesproken… heeft iemand ervaring met klusvakanties? Ik wil het huis dat we aan het verkopen zijn een face-lift geven. Deuren schilderen, nieuwe keuken er in. Gevel stuccen. Voor een deel zal ik wel een stucadoor moeten inhuren, maar het budget is beperkt, want we hebben pas weer geld als het huis verkocht is. Beetje een catch 22-situatie. Tussen een rots en een harde plek, zeg maar.

 13. Thank God for small mercies…
  Dochterlief veilig, doch zeer vermoeid (want houdt hele tijd zonnebril op) teruggekeerd uit België.
  @ronald: wie heeft het over kosten?
  @Frank: ik had het over een heeeel klein beetje vakantie..de echte begint pas over 3 weken. Ws te moe om er dan direct van te kunnen genieten.

 14. @Dineke, als ik vroeger mijn zonnebril ophield thuis was ik meestal te stoned voor woorden. WAs bang dat mijn ouders het zagen.

 15. @RobertS: het gat hier gelukkig alleen om wallen. Geen vergrote pupillen (gecontroleerd…been there, done that)

 16. Mijn oma checkte vroeger de was. Dat is nu wat moeilijker.

 17. BTW: we kunne weer onszelf zijn…even mijn decloaking device dingesen

 18. Wij zijn Trekkies (maar ik ga niet zo ver dat ik naar conventies ga0

 19. Ben ik weer…
  Wel een bok geschoten vanmiddag: bij een brandmelding moet iedereen de tassen laten staan, bij een bommelding moeten alle tassen mee…oeps.

 20. Achteraf zei zo’n grietje…dus daarom mocht ik niet naar de WC…

 21. Collega zei: stom! We hadden moeten zeggen: iedereen zitten en vervolgens de lokalen af moeten sluiten!
  (hij heeft een ordeprobleem)

 22. Naaah…er zitten schatjes tussen! 1D verklaarde mij de liefste juf (mag ik even braken: de repetitieweek komt er nog aan)

 23. Ik heb het al eerder gezegd: de vmbo-leerling is “an acquired taste” (net als oesters): je moet ze leren waarderen. Rotte appels heb je altijd en overal. De kunst is iedereen in zijn of haar waarde te laten. Sommige mensen zijn nu eenmaal beter met hun handen. Overigens: een loodgieter heeft vaak een dikker belegde boterham dan een docent….

 24. @Krek: als ik kijk naar jouw bericht van 21.18 begrijp ik dat je verwacht dat we allemaal zeggen: “we komen wel een weekje schilderen, wil mijnheer Krek. ook het grint geharkt en de stallen uitgemest hebben? Natuurlijk mijnheer krek, Uw wens is ons een bevel”. Nou, dan haal ik je uit de droom jongen. Ik heb zelf nog een paar potten verf klaar staan om te verwerken. Je zal zelf de armen uit de mouwen moeten steken. Is ook goed voor die bal onder je shirtje. 🙂

 25. Wie zegt dat ik dat wil? Beetje roeren in verstopping-veroorzaakt-door-inlegkruisjes

 26. Marjan, jààààren geleden kwam het regelmatig voor dat er op de lagere school een bommelding binnenkwam.
  Als je kinderen daar zitten is het vreselijk angstig.

 27. @Krek, idee: geef een team-building training voor je klanten… opdracht samen een huis toonbaar maken…. laat ze er flink voor betalen, dan levert het nog wat op ook…

 28. Coco, snap ik wel, maar kon het gewoon even niet laten, na al het gemopper van Dineke over vmbo-leerlingen…

 29. Nu ik Krek even heb toegesproken moet ik ook Dineke nog even de oren wassen.
  @Dineke 22:37, je moet nou eens ophouden met dat gemekker over dat magere loontje van je. Op het weekend heb je een tipje van de salarissluier opgelicht en kwam ik tot de conclusie dat Marry en ik samen minder verdiende dan jij in je eentje. Heb je daarvan terug? 🙂

 30. Trouwens ik heb volgens mij Remke vanavond op TV gezien. Bij “het roer om”. Ze was alleen engelse geworden. Zoals die vrouw zich presenteerde stel ik mij Remke tenminste voor. Dat was een boerin van niet lullen maar aanpakken.

 31. Ben ik niet van onder de indruk, hoor. Aat vergeet te vermelden dat er wel een jarenlange studie en navenante studieschuld aan vastzit (ik betaal nog steeds terug)

 32. @Marjan: ik heb wel veel gemekkerd over vmbo-leerlingen. Vooral in het begin van dit schooljaar: nieuw vak, nieuw schooltype. Vandaar dat ik dus zei dat de vmbo-leerling een acquired taste was….tussen de regels lezen blijft moeilijk. Gelukkig ben jij geen vmbo-leerling

 33. Dineke, maar wat is er mis met de vmbo ? Wat is het voor opleiding ?

 34. Weet je hoe lang ik heb moeten studeren voordat ik de functie kreeg die ik nu heb?
  Ik denk dat het normaal is dat iedereen klaagt dat juist in zijn vakgebied de salarissen wel heel erg laag zijn. In het bedrijfsleven heb je nog een extra kanker laag erbij want het is zelfs zo dat in het bedrijf waar jezelf werkzaam bent, voor je gevoel, de lonen nog lager liggen dan het landelijk gemiddelde. Iedereen kan bij een ander altijd meer verdienen.
  Helaas kan ik je uit eigen ervaring meedelen dat dat niet zo is. Ook bij onze concurrent krijg ik niet meer. 🙁

 35. Volgens mij is het beter te kijken naar mensen die het minder hebben.

 36. Dat is een waar woord Coco. Maar af entoe mag ik toch wel zeggen: “Ik wou dat ik rijk was en niet zo knap”.

 37. Er is he-le-maal niks mis met het vmbo!! Een paar jaar geleden vond ‘men’ het nodig dat het ijd was voor de zoveelste onderwijsvernieuwing: de mavo en het vbo (voorbereiden beroepsonderwijs) werden samengetrokken tot het vmbo. Exit ambachtscholen. Gevolg: veel te veel theorie voor veel leerlingen die veel beter tot hun recht zouden komen wanneer ze louter ‘praktijk’-vakken zouden krijgen (zeg maar: de vroegere LTS en Huishoudschool) Die leerlingen bepalen nu voor een groot deel de sfeer op het vmbo (basis en kader) en zitten a.h.w. hun leerplicht uit. Dan heb je als docent dus echt het gevoel een veredeld soort oppas te zijn. De GL of TL- leerling (vergelijkbaar met de vroegere mavo) worden nu gezien als “stuudjes”……

 38. Voor de goede orde: ik ben rijk: ik heb gelukkig getrouwd, heb 3 knappe kinderen (in alle opzichten) en we zijn (afkloppen!!) allemaal gezond.

 39. @Aat: en toch: het onderwijs wordt slecht betaald. Omdat ik een maand (!) te laat ben afgestudeerd (mijn schoonvader overleed plotseling), studeerde ik af na de HOS-regeling: scheelt wel heel veel. Oneerlijk veel. Voor hetzelfde werk….

 40. Ach die arme man gaat tijdens het hemelvaartweekend door z’n rug en z’n vrouw vraagt zich af of hij er eentje heeft!! En dan ook nog glashard beweren dat ze gelukkig getrouwd is.
  Trouwens ik ga naar bed. Misschien tot morgen.

 41. Gezellie…een dame “in da house”…
  Hoe gaat het, Coco?

 42. Lekker, chèques uitschrijven voor de bruiloft. Als dat kan is alles goed.

 43. Ja ja, hier gaat dat in drie delen. Plus alle aankopen, drank enz.

 44. Alle onkosten delen we in drieen, de ouders van Karen, wij en het bruidspaar. ppppffffffff, duur grapje.

 45. Hier sparen ze ook jaren, hoor. Ik vind het trouwens je reinste waanzin om krom te liggen voor zo’n dag. Alles in de juiste proporties. Het is raar maar waar: de mensen die het meeste geld uitgeven aan de dag zijn vaak het snelst weer gescheiden! Mijn persoonlijke ervaring!

 46. Wij zijn getrouwd toen we nog studeerden: geen cent te makken. En we wilden het per se zelf doen. Take it or leave it, was ons devies. Op het allerlaatste moment kaarten gestuurd. De mensen die we er wilden hebben wisten het en anderen moesten er moeite voor doen…We zijn op Vlieland getrouwd en hebben er een weekend aan vastgeknoopt voor de liefhebbers. Het was geweldig!

 47. Ik ga lekker slapen…lukt vast wel nu al het kroost weer veilig op honk is…

 48. Wij zijn destijds stiekem getrouwd.
  Dit jaar 25 jaar geleden!
  Bewijs geleverd.

 49. Wij ook.
  We zijn ruimschoots “bestraft” voor het feit dat we destijds geen feestje hebben gehouden.
  Met 121/2 ook al aan de beurt geweest.

 50. @Aat: geld zat, maar geen tijd. Bovendien ben ik erg onhandig. Dus wat ik in drie uur klussen lelijk af krijgt, doe jij in een half uur mooi. Kan ik beter de bobbel onder mijn shirt aan het bureau parkeren en voor veel te veel geld teksten schrijven, terwijl een ander op mijn kosten vakkundig klust. We hebben een mooie logeerkamer (voor grotere gezelschappen ook nog een stal) drie badkamers en mijn vrouw kan ontzettend lekker koken. Dus dan ga je toch niet in je eigen hut staan kwasten, of wel?

 51. Hé, ik was 100. Een rondje voor de hele zaak. Ocherm, ik ben alleen ;-). Proost Krek.! Proost!

 52. Dineke: kunnen we niet een paar van die praktisch handige VMBO’ers onder jouw bezielende leiding een weekje hier laten klussen? Ik regel het busje.
  Getver, ik lijk wel een Hollander in Frankrijk! Laat het duidelijk wezen dat in tegelijkertijd een heel duur bouwproject louter aan locale ondernemingen gegund heb. Het geld is gewoon op. Dus geen gezeik over mijn zunigheid.