Chez Roger & Françoise, zondag 10 april.


Klik logo voor smoelenboek.
Jouw stem telt. Elke dag!

Nou, jongelui, je kunt wel merken dat het lente is. Ik heb me even kwaad gemaakt en zonder acht te slaan op mijn rug flink de bezem door het café gehaald. Even alle ramen tegen elkaar open gezet. Het voelt even wat koeltjes, met dit winderige weer, maar het ruikt hier wel ineens heerlijk fris. Ook heb ik een nieuwe koffiemachine neergezet. Ter ontnuchtering. Zowel ’s ochtends als na middernacht. Wacht. Even de ramen dicht. Cappuccino, iemand?

220 reacties op “Chez Roger & Françoise, zondag 10 april.

 1. Het is nu echt te laat voor koffie. Een laatste glaasje wijn, lekker rustig, bij de nog nasmeulende open haar van mijn eigen stamcafé. Mijmeren…

 2. Nee, doe mij nog maar een biertje. Het is nog donker buiten, toch?

 3. Nog wel. Eigenlijk moet ik de hond nog een keer doen. 10 uur voor het laatst. Of zou ze doorslapen? IK kan Hiromi ook niet opzadelen met een natgezeken keuken, morgenochtend.

 4. Neuh…schoolexamens gemaakt. Jaloers geworden op Griekse kennis. Heel opgelucht kennis genomen van de biechtstoel bij de Paus.

 5. Schwere Wörter? 4 maanden vakantie is niet om door te komen met die kids, volgens mij. Tenzij je het zelf ook hebt. Biechtstoel? Welke biechtstoel?

 6. Roger heeft nog heel wat reserves. En al die lui die de hele avond zitten te wachten op de rondjes van Dineke (= firmant, betaalt inkoopprijs), dat schiet ook niet op, qua marge.

 7. Nou ja, sorry, heb nog een poging gedaan hier ook. Maar ik was maar alleen, met filekijkers van de andere kant.

 8. Ik had ‘m toch maar mooi twee keer vandaag. Twee van de twee. Kan er een biertje tegen inkoopsprijs af, firmant Dineke?

 9. goedenavond, bob is stappen, de rest ligt in coma dus ben ik toe aan een versnapering.
  Roger…….. de hele tent een rondje.

 10. Ik gun het ze. VAN HARTE.
  Kunnen wij weer over tot de orde van de dag.
  En je leert ze wel kennen, zo.
  (@Krek.: over een triggerhappy finger gesproken, de mijne staat in de startblokken, voor ehm…)

 11. Ik begrijp je niet, Dineke, maar ben dan ook een beetje licht in het hoofd. Doosje Bordeaux gekocht, met zo’n kraantje. Domme zet.

 12. Ik moet zo ook aftaaien. Morgen nog één tekst (goed mijn best gedaan op Schuitema vanavond, in nuchterder staat) voor de AMEV en eentje voor VGZ-IZA, dan mag ik zonder schuldgevoel naar de maandag.

 13. @Krek: woon je naast de Bourgogne, koop je Bordeaux. Dat ga ik toch anders doen.

 14. Nee, drie, dus dat scheelt. Je ziet alleen niet hoeveel er al uit is. Ik til hem af en toe op om het resterende gewicht te schatten, maar omdat ik steeds zwakker wordt naarmate ik meer gedronken heb, lijkt hij nog steeds even zwaar als (hoeveel?) wijntjes terug.

 15. Rooie Bordeaux is lekkerder dan Bourgogne, vind ik. Meer ‘clout’. Wit koop ik wel altijd uit de buurt.

 16. Nee Ronaldus? Ik vind Bourgogne nogal zwaar, drink het dus voorzichtiger.

 17. Op het karton staat: na open ing 6 weken houdbaar. Drie liter! Daar heb ik nog even smakelijk om moeten lachen. Mijn vrouw eerder zuurtjes.

 18. Sprak ooit een wijnkenner, die me het verschil tussen Bordeaux en Bourgogne uitlegde.
  Een Bordeaux is je trouwe echtgenote. Een bourgogne, dat is je maitresse.
  Toen puntje bij paaltje kwam wilde de man er helaas niet op geciteerd worden.

 19. Ik ga voor alle kleuren Bourgogne. En nog wat rommel als Sancerre, Pouillly en Chablis.

 20. Kan wel wezen, Peter, je echtgenote consumeer je dus kennelijk gemakkelijker dan je maitresse

 21. @Peter: maar wat betekent dat nou? Dat je trouw blijft aan de Bordeaux, maar een Bourgogne af en toe lekker tussen door is? Of dat je met een Bourgogne meer kans loopt op een SOA?

 22. Een Bourgogne is spannend op zijn tijd, maar je krijgt er koppijn van als je ‘m door drinkt. Zoiets?

 23. Goeiemorgen,
  Na de kerk de kroeg in – zo hoort het toch?
  Ik mis Francoise. Heeft iemand haar egzien?

 24. Françoise is naar haar moeder (geloof ik), ik hou het niet zo bij. Er is geen pijl op te trekken.

 25. Goeiemorgen aan allen doe mij maar een koffie uit die nieuwe machine

 26. Goedemorgen weer. Het blog liep echt helemaal vast, gisteren. Hond een laatste rondje en gaan slapen. Lekkere koffie trouwens.

 27. IK was er ook, Willem. Groot succes die nieuwe Biechtstoel. Iedereen komt zijn hart uitstorten. Alleen niet erg discreet. Ik kon tot op het schellinkje horen waar het over ging.

 28. Ach..met biechten is het zo: tegen de tijd dat je ECHT iets te biechten heb, ga je niet meer! (wie zei dat ook al weer?)

 29. @Willem: ik ook.
  Ga even weer weg voor een ontbijtje-op-bed. Tis tenslotte zondag!

 30. Ik heb dat hele systeem nooit begrepen. Het leek me altijd een vrijbrief om maar wat raak te leven. Je kon immers achteraf altijd penitentie doen en dan was je weer ‘schoon’. Zo kinderachtig. Alsof je een kind van 3 ‘sorry’ leert zeggen en het vervolgens al sorry zeggend de koektrommel leeg eet.

 31. Ik heb er geen last van, maar keek er toch al niet echt naar. Smakelijk Jeanne. Zelf ga ik even wat werk verrichten.

 32. @Krek: Ik ook niet, ik ben niet eens katholiek maar dat terzijde, het was van mijn kant alleen maar om eens te kijken of….
  Mijn bedoeling van de biechtstoel was ook iets anders

 33. Tsja, als je bedoeling anders was, moet je misschien als herder je schaapjes meer aansturen.

 34. De bedoeling was toch om nieuwe onderwerpen voor je log te vinden? Nou, dat is juist prima geslaagd! Je hebt een nieuw onderwerp dat meteen tot indrukwekkende reactiecijfers leidt. 292 maar liefst. Wij bleven gisteren steken bij de 210.

 35. Hé, we zouden kwantiteit toch niet verwarren met dat andere! Nieuw logje gezien?

 36. De bedoeling was in eerste instantie het opdoen van nieuwe ideeen, dat het zo gelopen is had ik niet verwacht.

 37. Ik ben je in ieder geval veel dank verschuldigd, Willem. Want zoals HeF een wijkplaats was voor commentaar dat niet serieus genoeg was naar de smaak van FF (geleuter, werd het geloof ik genoemd), zo kan de biechtstoel weer fungeren als overloop voor HeF. Het hoeft hier niet serieus, maar ik wil wel graag dat het over Frankrijk-achtige thema’s gaat. Geen keiharde regel, natuurlijk, want een uitstapje naar iets anders dat mijn gasten bezig houdt moet kunnen. Maar alleen maar gegeit is ook weer niet de bedoeling. Als jij daar minder moeite mee hebt, is dat prima. Is er voor de humor om de humor ook een podium gevonden.
  Er is een oplossing. Even goede vrienden. Ik hoop dan ook dat we vanaf nu kunnen ophouden met wederzijds negatief of zuur commentaar. Dat leidt zo af.

 38. Goed, niet meer over hebben hier, doe nog maar een koffie met een kaakje

 39. Ja, Rob(èrt), is een keuze. WIE is enerzijds handig, maar bleek ook vaak af te leiden. (lees de cafédiscussies de vorige dagen). Maar je kon tóch al niet zien wie er in het café zaten, want wie elders over de site zwierf (bijna 700 items in het archief) was ook in WIE te zien. En werd daar aangesproken zonder dit te merken.
  Kijk dus naar de laatste reacties (de tijden) en schat in of de schrijver er nog zal zijn. Verder is het handig om je even te melden en ook te zeggen als je weg gaat. Zoals ik nu. Krijgen visite en ik moet even helpen opruimen.
  Prettige zondag!

 40. Krek: Dank voor je uitleg, vind het een goede beslissing. Wij gaan nu weer terug naar huis (voor het weer hoeven we niet te blijven). Ben weel blij dat we hier nu ook ADSL hebben. Prettige zondag.

 41. Goedemiddag, ff kijken welke knop, wow… ééntje met versgemalen boontjes.
  en ik ben weer weg ook, prettige zondag allen.

 42. Toch jammer dat WIE er niet meer is. Meende hier toch echt tv-babe Katja Brummelkamp, die blonde stoot, te zien, maar zal het nu nooit zeker weten… 🙂

 43. Heb net (rood) vlees opgezet.
  Maar ik lees in de Volkskrant dat het nu echt bewezen is dat groente/fruit, vis, pasta EN…wijn voor een langer leven zorgen. Oftewel: een mediteraan dieet!!!

 44. @RobertS: Ze hebben het over “redelijk wat”. Da’s vast meer dan 2 glazen. Wat jij?!

 45. Ben dit weekend eend met mijn website bezig geweest. Dat zag er schandalig uit. Die paar pagina’s zijn toch een hoop werk. Ik moet er nog een paar dingen aan veranderen. Eerst een glaasje wijn

 46. Ondertussen is m,n glas leeg mag ik nog een kriekje? Je moet nl niet van alles door elkaar drinken….. toch?

 47. Nu al? Ik zit buiten en geniet van de zon. Met glas rode wijn. En de kippen vrij op het gras.
  Hond is boos. Moet binnen blijven.

 48. @Willem: Artikel in de Volkskrant – zie hierboven.
  @Dineke: ZON!!!!????? Het regent hier!

 49. @jeanne:ff zoeken, gevonden.
  Hier is het bewolkt maar wel droog, de hele dag al, best goed weer voor begin april.

 50. Je moet altijd wennen aan veranderingen en het is toch prettig zonder wie. Minder het gevoel dat je iets MOET zeggen omdat je er bent, lekker rustig hier en daar lezen; ga nu ook eerder naar de andere onderwerpen bv, de reden dat ik “heel lang geleden” deze site regelmatig bezocht nb. Mischien is het mogelijk om bv alleen voor de kroeg een wie te hebben? Of niet..nou ja, on vera.

 51. Volgens mij is web-log heel rechtlijnig met WIE: je hebt ‘m of je hebt ‘m niet. gulden iddenweg is er niet.

 52. Ja, een pure kroeg-wie is niet mogelijk. Maar meer aandacht voor de andere onderwerpen was precies de bedoeling, Remke. Ik vond het soms frustrerend om te ontdekken dat mijn moeizaam opgespoorde (of gratis verkregen) site-tip geen enkele aandacht kreeg, omdat iedereen blind naar de kroeg rende, bang om iets te missen. RF kost geen enkele moeite. Kopieer/plak, húp weer een logje. En als dat dan het centrum van je weblog lijkt te worden… niet de bedoeling.

 53. We zien wel.
  Kan ik een rondje geven, of zijn er meer bezoekers dan RbertS. Dat is wel een serieus probleem van WIE-absentie. Je weet niet waar je aan toe bent met de rondjes. Heeft de Paus al een nieuw café geopend? ff kijken…

 54. Heb je een probleem met Roger, Krek., dat je zo graag van hem af wilt?

 55. Nee hoor, Monique. Het is goed om een plek op de site te hebben waar mensen over andere onderwerpen kunnen spreken dan de door ons aangedragen topics. Als ik van Roger et Françoise af zou willen, zou ik gewoon op een dag geen café meer openen.
  Ik wil alleen de formule van mijn (onze!) site bewaken. Deze site is net als een maandblad over Frankrijk, pak ‘m beet Maison en France. Een plek om informatie te geven en uit te wisselen. Maar de inhoud, óók van het café, moet wel voor alle bezoekers interessant en informatief blijven. Als dat niet meer zo is, moet je iets doen. Regels stellen. Niet iedereen is daar blij mee. Soit.
  Als Paus-weblog uitgaat van het thema vrijheid-blijheid, dan is dat ook goed. Maar mijn stelling is, dat als het overal over gaat, het dus eigenlijk nergens meer over gaat. Je moet een keuze maken. En dat doe ik.

 56. Prakje naar binnen. Hoewel, prakje…draadjesvlees met champignonsaus, lekker jus-tje, aardappeltjes (die ik niet eet, want je-weet-wel) en bloemkool met een kruidensausje. Toe verse ananas vanonder de grill met bleu d’auvergne en verse aardbeitjes (uit Spanje) met honing.
  Jammie.
  Waarom beschrijf ik dit zo uitgebreid: brengt me weer even terug naar de tijd dat we kampeerden en een logboekje bijhielden voor (schoon)mama. Dat stuurden we dan om de 2 dagen op en daar genoot ze van.

 57. het spijt mij het te moeten zeggen, maar ik vind voor “interessante zaken”, “echte discussies” en “vragen en antwoorden” een weblog, webforum of ander web based faciliteit geen geschikt medium. het mist overzicht, snelheid en gemak. doet mij voor die zaken maar een mailing lijst of usenet neiuwsgroep. of _desnoods_ een yahoo groups groep…. als het niet anders kan. voor mij blijft een on-line real-time webbased interface een chatbox-achtige (kwa kommunikatie model).

 58. (bovenstaande doet me wel veel te veel aan m’n vroegere werk denken, dat ik nu niet meer hoef te doen, dus dit was eenmalig)

 59. Wat een ramp zeg!
  Als jullie gaan communiceren in SMS-taal kan ik het helemaal niet meer volgen!
  @Krek: En toch….ik wil wel heel graag zien of er volk in de kroeg zit of niet.
  Ook al zitten ze even op de w.c., of buiten op het terras.
  Net als in een echt cafe: als er niemand binnen zit, en geen fiets voor de deur, dan ga ik ook niet naar binnen – tenminste als ik om een praatje verlegen zit….

 60. @ Fred. Wij slaagden er tot jouw komt prima in de discussies interessant en echt te houden. Ik kan je de toegang tot dit weblog niet ontzeggen, maar ik zou het op prijs stellen als je je in het vervolg beperkt tot lezen. Ik vind je namelijk een ontzettende zeikerd.

 61. @Jeanne: was vanmiddag even een frisse neus halen buiten, en kwam -al fietsend- op een rommelmarkt terecht! Veel boerenbont, moest direkt aan jou denken. Is er nog iets speciaals dat je spaart of maakt het niet uit?

 62. @Jeanne (21:24) sorry, zal het niet meer doen, was een ractie op Ronaldus 20:33.

 63. Je kunt aan de laatste reactietijden wel een beetje inschatten of er volk is, Jeanne. Het is inderdaad een beetje ouderwets. Maar geloof me, je went er wel aan.

 64. Mee eens. Wanneer er spannende lui aanwezig zijn en ze je zien zitten, krijg je een reactie. Of niet.
  (wat ik nu zeg slaat dus nergens op)

 65. @Dineke: Voornamelijk het gewone gebruiksgoed. Dus mokken, borden, schalen, theepot, enz.
  Maar dan oud. Het liefst geen Boch – da’s Belgisch. Het hele oude van Petrus Regout zie je niet zoveel. Het meeste is nieuw – en dat wil ik niet.
  Leuk dat er bij jullie zoveel is – hier moet je er echt naar zoeken.

 66. Die laatste was dus voor Dineke. Maar nu zit Jeanne er tussen. Ik zag je niet aankomen Jeanne!

 67. @Jeanne: ok. De volgend keer zal ik de onderkant bekijken. Het was een heel uitgebreide markt. Ik ben op zoek naar ouderwetsche theekoppen (van die wijde, dunne Engelse) Heb wel iets gezien, maar dan moest ik direct een heel servies afnemen, daar had ik geen zin in.

 68. Wat is dat toch met vrouwen, dat ze van die onzindingen aanschaffen. Hiromi heeft ook een kast vol met onbruikbaar porcelein. Ik spaar zelf overigens oude scheermesjes in doosjes. En (soms heel ingenieuze) scheermesslijpmachientjes.

 69. @Krek.: onzindingen? Oooit, ooit wil ik mijn eigen theewinkeltje beginnen met allemaal verschillende kopjens

 70. Neen, dat zie je verkeerd, Krek.. Ze komen daar theedrinken
  En dan serveer ik ze van die komkommerbroodjes. Ofzo.

 71. @Dineke: Ik heb nog zo’n mooie – van iemand gekregen. Ik bewaar hem voo je.

 72. Sparen is wel leuk, maar het zijn bijna altijd onzindingen (voor anderen dan!).

 73. Ik kou daar nog wat op na Krek: scheermeslijpmachientjes. Ik wist niet dat ze bestonden.

 74. Ik kou daar nog wat op na Krek: scheermeslijpmachientjes. Ik wist niet dat ze bestonden.

 75. Ben ook niet zo serieus. Want het staat toch maar stof te verzamelen. Komt denk ik omdat ik me tot mijn 30ste niet echt hoefde scheren. Frustratie. Nu nog volstaat 1 x in de 3 dagen (al is mijn vrouw het daat niet mee eens).

 76. Het heeft voor mij een emotionele waarde. En bovendien vind ik thee het allerleerst uit zo’n dunne kop. Daar kan ik echt van genieten. En helemaal wanner ik ze voor een habbekrats van de rommelmarkt heb. Omdat de kleinkinderen geen idee hebben wat oma’s ouwe zooi waard is.

 77. @Krek.: da’s makkelijk. Mijn zoon van 18 ziet er nu na 1 dag niet scheren al onverzorgd uit. Heeft ie van z’n vader. Lichaamshaar ok, maar van boven kaal 🙁

 78. Zeker bestaan die, zei het met dubbel s. Ik heb een stuk of vijf verschillende, bedoeld voor de zogenaamde veiligheidsmesjes. Die gooide je vroeger niet weg, maar sleep je. Ik zal wel eens een paar fotoootjes maken. Overigens voel ik ook een heppiefjoew fotologje aankomen. Ferry?

 79. Ik ben nou 46, dus vrees dat het niet meer gaat lukken. Wel kan ik mijn neusharen misschien zo lang laten worden dat ik er een klein snorretje van kan draaien. Of zou dat opvallen?

 80. Die scheermesslijpmachines zijn behoorlijk technisch. Eentje draait het mesje steeds om, terwijl er een leren cylinder langs draait. Een andere heeft elyptische asjes, die het mesje langs slijpsteentjes duwen, aangedreven door een touwtje.

 81. Mooi Krek: kan Giel ook niet meer zeuren dat het op een w eindigt. Ik verheug me ’s morgens niet op scheren. Zo’n soort noodzakelijk kwaad.

 82. Hmm krek, dan ben je inderdaad vrij laat. JE kan ook een snor aanplakken. Of zoals Graucho Marx creatief zijn met een tekenstift.

 83. @Iedereen: ik heb voor het eerst sinds lange tijd weer onbedaarlijk gelachen.
  Waarvoor dank.

 84. Ik heb het tempo nog niet te pakken. Klinkt interessant Krek. Ik zal voor je uitkijken. Zijn ze specifiek Frans?

 85. @RobertS: alweer zo vroeg? Moet wel een heel goed boek wezen!
  @GJ: type-foutje. (zeikerd)

 86. @GJ: zo langzamerhand zou je moeten weten… enfin….lamaar zitten. Ik heb geen zin meer in dit soort discussies. Punt.

 87. Ik weet niet wat ik moet begrijpen sorry. Zou het wel willen weten.

 88. Volgens mij was gen-techniek een grapje van GJ, niet een correctie. Je bent nog steeds een beetje op je hoede, lijkt het Dineke. Relax. We zijn onder vrienden in het café.

 89. @GJ: Dineke bedoelt dat we niet op tikfouten letten. Dan is het einde zoek. Maar ik denk dat ik die kans ook niet had laten liggen.

 90. Moet ik er nou bij blijven of kan ik even een paar minuten weg zonder dat jullie elkaar in de haren vliegen?

 91. Krek: je weet dat GJ een lieverd is en met mij kan je ook bijen vangen

 92. Is die doos met dat kraantje al leeg. Anders wil ik daar wel een glas van.

 93. En een pijp en een gaasmuts over je kop. Maar dat bedoelde je toch niet. Jij hebt vast een betere manier.

 94. goedenavond, ik heb een chaotische week voor de boeg.
  Bivakeer twee dagen in keulen en m’n agenda heb ik ook niet lekker gepland. Dus doe mij maar een glas rood.
  eh.. doe maar twee glazen, voor het pak leeg is.

 95. Keulen. Dat is de verkeerde kant uit. Volgens mij heeft Krek z´n dozen zelf al leeggelurkt.

 96. Hallo mensen,
  een poosje terug is er een moeilijke zinnen generator aan bod gekomen. Weet iemand de URL nog?

 97. Nog drie weken, dan ga ik de goede kant op. Heerlijk een week mediteren boven op m’n berg. Ik offer zelf maar weer een fles op.

 98. @René: dat was Fred, geloof ik. Vraag maar eens bij de Paus. Daar is hij waarschijnlijk wel te vinden.

 99. Ronald, over 3 weken zit ik bij de notaris in Etang sur Arroux. En daarna waarschijnlijk geen tijd tot mediteren. Volgens mij jij ook niet….

 100. @Dineke hoeft niet, John:P neemt een collectie wijnen mee 🙂
  @Gertjan: dat wordt champagne voor jou en blaren op het einde van de week. En ik, ik heb alle tijd voor meditatie, geef me een hamer en een zaag en ik ben gelukkig.

 101. Maar mediteren gaat toch niet gepaard met gehamer en gezaag? Of mis ik weer een religie?

 102. Panneçot. Misschien moet ik die burgemeester nog ’s bellen dat het echt doorgaat. Is iedereen onder dak?

 103. Probeerde ik een keer de 200 binnen te slepen, is Ronaldus me voor.
  @Gertjan: Ronaldus mediteert met zijn handen.

 104. @Gertjan: = bezigheidstherapie, afstand nemen van geestelijke arbeid en op zoek naar je creatieve kanten.
  Slaat nergens op dit… Roger…………………

 105. @Ronald: ik begrijp je wel. Met je handen iets maken is wel een goed afklicken van al dat gelul op je werk. (M’n baas leest hopenlijk niet mee)

 106. @allen; ik ben er vandoor en donderdag pas weer terug.
  Rustig aan met de drank en voorzichtig met elkaar.

 107. Het is ook bedtijd voor mij. Trusten voor straks Krek. En eventuele anderen.

 108. Bedankt voor de link, maar eigenlijk had ik een andere pagina in gedachten die ik ooit had gezien. Maar goed, ik ben dan maar zelf aan het knutselen gegaan.

 109. Leuk, René, maar vaak niet om te vreten, lijkt me. Pas echt goed als je de onmogelijke of walgelijke gerechten uit kunt sluiten. Gepofte marsepein?