57 reacties op “Chez Roger & Françoise, zondag 24 april

 1. Vetel mij nou eens waarom welvaart zo ongelijk verdeeld is over de aarde.
  Rijkdom is diefstal.
  Dat maakt ons dus tot dieven!
  Wat nu?

 2. Geef het weg, Jeanne. Ga in een plaggenhut zitten met as op je hoofd. Begin een project in India. Wie zegt er dat rijkdom diefstal is? Dezelfde die armoe troef maakte?

 3. Op grond waarvan heeft de een meer recht op welvaart dan de ander? En dan heb ik het niet over mensen die niet bereid zijn om er energie in ie stoppen.
  Da’s te makkelijk…
  Ik heb het gewoon over mensen die wat minder geluk – capaciteiten – sociaal netwerk hebben.

 4. Het is geen recht, meer een kwestie van geluk waar je geboren bent

 5. Niet altijd ik zie hier armoede en rijkdom naast elkaar.Allemaal hier geboren. En gelijkheid is niet mogelijk denk ik er zal altijd verschil bestaan. De één wil er ook iets meer voor doen dan de ander.

 6. Maar heb je dan recht op dat geluk? En heeft iemand die dat geluk niet heeft gewoon pech?
  Ben weer eens geconfronteerd met een slachtoffer van de Legiolease-affaire. (kende er al 1)
  Aan de aantallen mensen die hier slachtoffer van zijn geworden, kennen we er allemaal wel 1….
  LL wist slim in te spelen op mensen die net iets minder geluk, enz. dan anderen hadden. En die eindelijk dachten dat dat geluk nu een beetje hun kant op kwam. (ik heb het niet over de geldwolven die er ook bij zitten)
  Ze worden nu genadeloos afgestraft.
  Daar zijn heel wat mensen door in grote problemen zijn gekomen. Zo groot dat ze soms geen uitweg meer zien.
  En dat mag kennelijk allemaal…..gewoon pech gehad…..???!!!

 7. Ik ben natuurlijk heel rijk als ik hier ben en vergeleken met de rest van de wereld zijn we natuurlijk vet rijk.. Geniet ervan zou ik zeggen. Maar volgens een door mij gehate middenstander – de drogist – is gezondheid nog altijd je grootste schat, terwijl hij me een pot vitamine probeert aan te smeren.

 8. Een aantal zaken het leven komt je gewoon aanwaaien, en ook de mazzel waar je wiegje staat.Daar kun je je toch moeilijk schuldig over voelen. Lijkt me wel dat je in je leven niet aan zaken als armoede en wereldse ellende voorbij moet gaan, en daar waar mogelijk een bijdrage levert aan oplossingen en een helpende hand toesteekt.
  LegioLease, de mensen die daar in zijn gestapt hadden maar één doel voor ogen, rijker worden. Was het goed gegaan had er geen haan naar gekraaid en was iedereen de slimme bink.(natuurlijk had de informatie wat duidelijker mogen zijn)
  Zelf ben ik ook niet altijd ongeschonden uit de strijd gekomen, en na 10 jaar spelen met aandeeltjes is de som zo ongeveer 0,-, niets gewonnen niets verloren.
  Als je tegen beter weten in en zonder je goed te beseffen wat de risico’s zijn in een dergelijk spel stort, inderdaad….. gewoon pech gehad……!

 9. Ik zal ook eens een duit in het zakje doen…..Goedemorgen allemaal, zo op de vroege ochtend alweer aan de zware onderwerpen…..maar ik begrijp dat dit gisteravond begonnen is en de hele nacht doorgeduurd heeft….vele malen in {url=http://www.auroville.org/%5D Auroville, India [/url]geweest, uit een idealisme, gecombineerd met een vleugje nieuwsgierigheid….wat ons daat steeds opviel wat de blijheid van de mensen ondanks de in onze ogen grote armoede….de mensen zelf voelen zich niet arm en zouden zeer beledigd zijn wanneer jij ze dit zou zeggen….zelfs hulp moet heel diplomatiek gebeuren….en natuurlijk heb je daar ook situatie waarin de mensen daar vinden dat er armoede is en dat is voor ons dan onaanvaardbaar….wij leven hier in het westen in grote rijkdom….en ik ben heel blij dat ik hier geboren ben en niet daar….wat elisabeth zegt over gezondheid spreekt me erg aan…..maar je kan dat alleen maar zeggen wanneer je genoeg te eten hebt en er geen andere zorgen zijn, want dan zijn die toch prioriteit…..
  zo, nu gaan we maar eens een paar uurtjes in de tuin werken, niet omdat het moet, maar omdat het leuk is….ook dat is luxe of niet….

 10. je kan beter je geld in een huisje in frankrijk steken, dan in aandelen en al zeker niet met geleend geld, zoals LL…..

 11. je hoeft niet (financieel) rijk te zijn om gelukkig te zijn. Dat zie je op sommige plekken waar wij stadsmensen tweede huizen hebben gekocht of waar we zelfs helemaal naartoe zijn gevlucht om te ontkomen aan de ratrace. Hier in de omgeving verdienen maar weinig mensen meer dan het Franse minimumloon (nog geen 1000 euri per maand), ze moeten hard sappelen om rond te komen en toch zeggen ze meestal ‘we zitten hier goed’. Eten in de maag, een dak boven je hoofd dat niet al te erg lekt, een goede gezondheid (buik mag, Krek, dat zijn reserves voor slechte tijden) en een paar goede vrienden. En natuurlijk ‘chez soi’ zijn, want dat lekkende dak hoort wel van jou te wezen en niet van een bank. Dat zijn hier grofweg de belangrijkste voorwaarden voor geluk, de rest is luxe en leuk om te hebben. Zo bezien leiden heel wat zogenaamde rijken op de wereld eigenlijk een armoedig bestaan.
  Natuurlijk heeft iedereen recht op dat soort minimale voorwaarden voor persoonlijk geluk, en is het een schande dat er elke 15 seconden een kind sterft als gevolg van gebrek aan schoon drinkwater.
  Ik kan me daar mateloos over opwinden, vooral over de Grote Graaiers waar de wereld aan ten onder gaat, maar anderzijds weerhoudt het me er niet van om met smaak het heerlijke water te drinken dat hier uit de kraan komt, en om te genieten van de mooie plek die we hier hebben (ons geld zit in Franse grond en huis, en niet in LegioLease, we hebben zelfs geen hypotheek). Ik heb nooit Groot Gegraaid, nooit iemand opgelicht, dus hoef ik me er ook niet schuldig over te voelen.

 12. Rijkdom zit tussen je oren. Op de DVD van de Buena Vista Social Club zie je hoe vreselijk arm mensen op Cuba zijn. Je ziet daar ook een interview met Ibrahim Ferrer. De man zit in een zeer armoedige woonkamer te vertellen dat hij zo blij is om op Cuba te wonen omdat hij zich hier zo rijk voelt. Rijkdom heeft vindt ik dan ook niets met geld te maken. Het is een gevoel. Met mijn kinderen een dagje uit geeft mij een gevoel van rijkdom. Een dure auto niet. (Wel leuk om te hebben natuurlijk, maar dat is een andere discussie denk ik) Zoals Schwep zegt, De rijken lijden vaak een armoedig bestaan. Ik kan trouwens met mijn pet niet bij dat iemand met LL in zee is gegaan. Daar kijk je toch doorheen?

 13. Dat LegioLease is raar hoor. Ik ken twee gevallen van heel nabij. Geen totale misère, maar wel lullig: een van mijn broers werkte indertijd als makelaar op een klein kantoor samen met een hypotheekadviseur, die hem een LL-deal aanraadde (in de tijd dat de aandelen de hemel in groeiden natuurlijk). Dus hij stak daar inderdaad wat geleend geld in. Kletste met mijn ouders, die zich lieten overtuigen om een klein bedrag aan spaargeld in zo’n contract te stoppen. Die mensen hadden nooit belegd en gewoon nul ervaring met dat soort dingen. Het zijn redelijk intelligente mensen, maar ze liepen er met open ogen in omdat iemand die ze vertrouwden (collega, zoon) er zo enthousiast over was.
  Ik ga er altijd van uit dat als iemand, een financiële instelling of wie dan ook, mij iets probeert aan te smeren, dat dat nooit is om mij een plezier te doen maar alleen en uitsluitend om er zelf rijker van te worden. En de grens tussen netjes zakendoen en oplichting is vaak heel onduidelijk.
  @Rene: inderdaad huiveringwekkend, die statistieken. Dat tweede stukje, als de wereldbevolking bestond uit precies honderd enzovoorts, stond vorig jaar op postertjes tijdens de PINC-conferentie (zie http://www.pinc.nl), waar vooral marketing/reclamemensen en andere midden- en hoger managementtypes komen die zich in het algemeen niet erg druk maken om dat soort dingen, omdat ze bezig zijn met het regelen van hun volgende lease-auto . Hopelijk liepen er daar een of twee tussen die het zich toch hebben aangetrokken. Als je de wereld wilt veranderen moet je klein beginnen.

 14. Nathalie zei hier daarnet heel terecht dat je als eenvoudige burger in elk geval kunt proberen in je directe omgeving de wereld niet slechter te maken. Voltaire schijnt over de ellende in de wereld ooit iets gezegd te hebben in de trant van ‘zorg voor uw eigen tuin’. De meesten op dit log hebben een aardig tuintje in Frankrijk, dus laten we daar dan maar goed voor zorgen zodat ook anderen (vogels bijvoorbeeld) er iets aan hebben.

 15. Iedereen in de zon gezeten vanmiddag?
  Ikke iig wel, wat inhoudt dat ik natuurlijk geen f**k aan mijn schoolwerk heb gedaan, maja! Lekker veel konf gegeten ook, i.v.m. de mondelinge examens die ik allemaal moet afnemen morgen *wrijft satanisch in handen*
  Ik kwam overigens nog iets leuks tegen voor de computerfreakjes onder ons: Cleese, over back-ups. Ronaldus, let ook op de reclame achter hem: “toothy grins”

 16. konf = knof.
  Dat komt ervan wanneer je het niet naleest. voordat je op ‘plaatsen’ drukt….

 17. En ik ben heueueul eerlijk!! Wanneer ze te kennen geven dat het enigszins geleerd is, ben ik al om. Dan let ik niet eens meer op uitspraak enzo.

 18. Alleen een hoten mond? Dat valt wel mee…! Bij mij gaat het meestal om alles boven de hoogste nekwervel.

 19. Veel water, Robert! Veel water!!! En dan het liefst voor het slapen gaan!

 20. Allemaal stille drinkers….ga ik mijn hondje maar eens uitlaten…

 21. @elisabeth: Je hebt een leuk huis! Volgens mij hebben wij dezelfde houtkachel.
  Ik geniet daar ook van – zonder schuldgevoel.
  @Schwep: De mensen die ik ken (en die in Legiolease gestonken zijn) waren ook tegoedertrouw, niet dom, mogelijkwel naief.
  Ik vind dat dit soort mensen/bureau’s/banken strafrechtelijk flink aangepakt moet worden.
  Ook al is iemand naief – het geeft jou niet het recht om daar zo schaamteloos misbruik van te maken.
  Net als ik vind dat die ergelijke TV-reclames voor leningen ook verboden moet worden.
  De maatschappij heeft hier een taak.

 22. Als er wasmiddel reclame op de tv is, die de vlek er beter uitkrijgt dan de concurrent, haal je je schouders op. Nu roept een bank dat je minder betaald en meer krijgt en dan is het schaamteloos/ misbruik ?
  Iedereen die in legiolease is gestapt kon weten dat het mis kon gaan.Hetzelfde met gewoon beleggen en aandelenhypotheken.Met alles hetzelfde hoe hoger het rendement hoe groter het risico.

 23. Zo, keihard gewerkt vandaag. Alles al gereed om op 2 mei naar Frankrijk af te reizen. Was niet verkeerd vandaag in het zonnetje.
  Roger…………. volle glazen!

 24. @FrankB: Als je een alleenstaande moeder bent met twee opgroeiende studerende, maar ook (zoals alle jongeren) veeleisende kinderen, dan is de verleiding groot en de geest tijdelijk verblind als het zo makkelijk wordt voorgesteld.
  Het is misschien dom, maar dat zijn we toch allemaal wel eens.
  Het gaat mij om de schaamteloze arrogantie van hen die het “beter weten”.

 25. ik heb sinds 10 jaar al 2 woningen in FR. 1 verkocht in 2000. nu mijn kinderen een zetje nodig hebben verkoop ik de huidige die ik nog in bezit heb,voor de belastingen ér daar mee gaan lopen! in eigen land betaal ik geen verhuurinkomsten en kan ik het rechtstreeks op hun naam zetten.het leuke is dat ik nu
  zeker 300 % winst maak. en mijn 2 kinderen een leuk
  kado mee kan geven.Ik heb in frankrijk leuke herinneringen,ook mindere (niet met de meeste fransen te werken!)
  MAAR het zal me zéker géén pijn doen om er afstand van te doen !
  soms zeggen ze wel eens ” er zijn LUXE paardjes én
  werkpaarden,ik had het geluk geboren te zijn bij de 1 é
  categorie,maar heb wel alles zéér goed beheerd en bijverdient door te sparen . en sorry voor de 2 é categorie dat jullie er maar van kunnen dromen .
  voor iedereen ik ben dus wel een belg,zoals in vorige plaatsingen gedacht werd.dus na verkoop ben ik vrij om eender waar mijn vakantie door te brengen !
  succes met ieder zijn droomplaatsje !

 26. Over LL: het was net zoiets als je geld in een casino in te zetten. Dat stond er wat mij betreft duidelijk. Hoe sneu ook voor de gokkers: eigen schuld dikke bult. De reden waarom sommigen succes hebben in rechtszaken is ook nogal vergezocht: dat de partner niet heeft meegetekend. Als de partner op een avond een ton in het casino vergokt heb je geen verhaal.

 27. @Ronaldus: Doe mij maar een afzakkertje.
  Na alle overwegingen vandaag…..moet kunnen.

 28. @jeanne: wat heb je de tongen alweer vroeg losgemaakt vandaag, was dat ter bezinning op deze dag des heren.

 29. Mag je zeggen, moest ik eerst 600 logs doorworstelen om er wijs uit te worden, nu moet ik hele verhandelingen verhapstukken. Eigenlijk geen tijdswinst……..

 30. De stem op de Belgische TV op de achtergrond wenst mij “een zachte nacht” toe. Dat klinkt zo aanlokkelijk dat ik gehoorzam en vertrek.
  Welterusten.

 31. Zelf ga ik blind voor de kwaliteit, mensen. Er is een nieuw café. Met een bekentenis van ondergetekende.