Een bezoekje in Angers

Een ingezonden artikel van Clovis, een FeF. Weer eens wat anders. Weliswaar niet geheel binnen de journalistieke normen van Hollandais en France, maar voor immigranten leggen we de lat wat minder hoog. Om er iets meer een blogje van te maken hebben we een relevante link toegevoegd. Het woord is nu aan Clovis:

Hallo iedereen,
Ik ben een fransman in Friesland beland. Ik zou graag over mijn stad willen schrijven: Angers. Ik zal dus voor de gelegenheid uw gids spelen.

Natuurlijk beginnen wij met de trein station. Aankomst met de TGV, nog hopen dat er geen “greve” (staking) enfin, op het klein plein word je begroet standbeeld van een meisje. Maar we gaan andere bijzonderheden bekijken.
We gaan rechtsaf, richting le boulevard Foch.
Aan de linkerkant ziet u cafÈs waar ik vaak met een vriendin heen ging ;-). Deze boulevard is de belangrijkste weg van de stad. Altijd druk vooral in het weekends. Links hebt u de bioscopen en rechts nog meer cafÈs. Nou ja, u weet wel, kroegen waar je kunt lekker kletsen.
Het is een studenten stad.
We gaan richting “la place du ralliement”, ook daar veel winkels.
Vanaf hier begint “la zone pietonne” met nog meer winkels en een bioscoop voor films met ondertiteling.
Iets verderop komen wij in de oude Angers gedeelte. In die omgeving, als je goed kijk vindt u “le tricouillard” een standbeeld van hout. Dans nemen wij richting de bibliotheek, ook de moeite waard.
Ernaast kunt je de mooie kunst van David d’Angers aanschouwen! Hij is misschien niet zoín beroemdheid als Rodin maar toch heeft hij erg mooie standbeelden gemaakt.
Wat we tot nu toe hebben gezien is wat standaard. Nu komt “le plat de resistance” het kasteel. Eigenlijk is het meer een “forteresse” je weet wel een gebouw met dikke muren en diepe slot grachten, met geheimen over pijlen, bloed, ..Dan komen wij bij de deur. Als je naar beneden kijkt ziet u misschien wat dieren, bij mooie weer.
Now ja daar gaan we dan.Ho ho ho wachts even.Voor niets gaat de zon op en ja je moet voor de entrÈe betalen.
Maar dat doen we zonder probleem we moeten toch deze arme fransen helpen met het behouden van wat historische monumenten.
Na het rond kijken naar wat gevaarlijke plekken gaan we naar het belangrijkste deel van onze tour..
Als we binnen komen, is het licht wat zacht. De temperatuur wordt op peil gehouden. Helaas mogen wij niet ons fototoestel gebruiken. We kunnen een walkman huren voor meer uitleg over wat we te zien zullen krijgen.
Het is uniek in de wereld… Ho ja? ja, wat is het dan…
Behang!! nou ja zeg we hebben zo veel gereisd voor behang?!? De Gamma is bij mij om de hoek!!

Nee het is echt uniek: het is l’appocalipse volgens St Jean (sint Jan) Je ziet wat ons te wachten staat. OK er is geen special effect a la Hollywood maar het geeft een idee hoe de mensen over religie dachten.
Helaas, soms wordt deze vleugel van het kasteel dicht gehouden. Dus eerst bellen en dan gaan.
Misschien zie ik het verkeerd maar ik ben een fransman and zoals men zegt, fransen zijn erg chauvinistisch. 😉
Groetjes

Tot zover Clovis. Mijn surf-uitje om iets over de Apocalyps van St. Jean te vinden werd overigens beloofd met de vondst van de site Monum.fr met een bijzondere kijk op een stelletje belangrijke Franse monumenten. Serendipiteit in volle glorie. Dank zij Clovis!

Reacties zijn gesloten.