Een toeristisch uitstapje

In 1864 werd het Viaduc de Bousseau gebouwd, een spoorbrug over de Creuse vlakbij Ahun. Op de toeristische wegwijzers wordt deze constructie abusievelijk aan Gustave Eiffel toegeschreven. Daar trapten we natuurlijk met beide benen in, toen we er vanochtend langsreden, en gelukkig maar, want Busseau ligt op een prachtige plek aan de rivier de Creuse. Vanuit de eetzaal van hotel/bar/restaurant Le Viaduc kun je de spoorbrug mooi bestuderen. Eens in de zoveel tijd rijdt er een 21e-eeuwse trein overheen, die je onmiddellijk plaatsvervangend hoogtevrees bezorgt.

Dat de brug door Eiffel gebouwd lijkt te zijn, is begrijpelijk als je hem ziet. Een ijzeren knutselwerk, waarin “meer dan 200.000 klinknagels zijn verwerkt” zeggen alle sites over dit viaduct. Die mensen doen ook niks anders dan elkaar naknippen en plakken.

Nog even over Gustave Eiffel: het idee van een hoge toren op de Wereldtentoonstelling van Parijs in 1889 is op het laatste nippertje van zijn eigen medewerkers door hem ingepikt. De architecten Maurice Koechlin en Emile Nouguier waren er al een tijdje mee bezig, tot Eiffel ze afkocht, nadat hij er eerst niets in had gezien. Zou de Tour de Koechlin&Nouguier ooit het symbool van Parijs hebben kunnen worden? Welneen, dat klinkt voor geen meter.

Op de officiële Gustave Eiffel-site kun je zien wat hij nog meer heeft gebouwd en niet alleen in Frankrijk.
En nu ook niet denken dat het leuk of interessant is in de Creuse, want met deze brug hebben we alle culturele, culinaire en toeristische hoogtepunten wel behandeld.

Elz

Reacties zijn gesloten.