Eens komt de dag…

Het lijkt nu nog misschien ver weg, maar eens komt voor jou als HeF-fer de dag dat je helemaal geïntegreerd bent in Frankrijk. Dat niemand meer aan je hoort dat je geen Fransman bent. Dat je petanquet als de beste. Dat je aan een croissantje en een kop koffie genoeg hebt bij het ontbijt. Dat je niet naar de camping kunt als er geen tv in je voortent is…
Dan dreigt een vreselijk lot. Het is onvermijdelijk dat je ooit voor korte of voor langere tijd terug zult moeten naar dat land dat je zo enthousiast achter je gelaten hebt. Tien tegen één dat je je er zeer ontheemd zult voelen.
Geluk bij een ongeluk: zoals er Nederlandse clubs in Frankrijk zijn, zijn er Franse clubs in Nederland. Zo is daar om te beginnen de Assemblée des Français à l’Etranger. Op haar website le Lion Bleu (Hollandse leeuw in Frans blauw), die je graag adviseert maar er ook op wijst dat Fransen in Holland hun moederland kunnen helpen: de moderne Hollandse politieke ideeën en de vele hervormingen in ons systeem zouden een bron van inspiratie voor Frankrijk moeten zijn. Oh ja, of u niet wilt vergeten de Franse cultuur uit te dragen in Nederland.
De site is alleen een beetje eenrinchtingsverkeer. Wie behoefte heeft aan discussie, kan terecht op Le Forum, waar Franstaligen in Holland elkaar met raad en daad bijstaan.
Voor degenen onder ons die er aan hechten naar een kerk te gaan, komt Gods woord bij de Eglise Wallonneook in het Frans tot ons.

Reacties zijn gesloten.