Frankrijk als decor

Ja, Frankrijk is mooi, dat weten we nou allemaal wel, maar om er nou je huis mee te behangen… Daar gaat het dus niet over. Maar Frankrijk fungeert wel degelijk als decor, voor een hele hoop dingen, maar zeker ook voor films. Een beetje film wordt ‘op locatie’ geschoten, en om dan de juiste locatie te vinden heb je hulp nodig. Daar heb je dan zogenaamde agences de repérage voor, maar een hoop werk is vaak al gedaan door (regionale) filmcommissies, ook wel ‘bureaux d’accueil de tournages’ genoemd. De landelijke filmcommissie heet Film France, en deze commissie heeft de decorstukken in een mooie database verzameld (base de lieux de tournage), waarin je kan zoeken op regio, type decor (huis, kasteel, restaurant…) of ligging (aan een meer, in een stad…).
Het is ook leuk om even te kijken wat er bij jou in de buurt is gedraaid (“Ça c’est tourné près de chez vous”), ga ‘m kijken en geniet van de decors bij jouw om de hoek, maar nu op het witte doek (je weet wel, voor dat overbekende “kijk, kijk, kijk… daar hebben we ook gelopen…”-gevoel).

Afijn, wat moet een gemiddelde HeF-er hier nou mee? Tja, het is inderdaad in eerste instantie voor filmprofessionals bedoeld, maar misschien heb jij ook wel een decorstuk: het is namelijk ook mogelijk om je watermolen, je berg, je goedje land, je station, je restaurant, je uitzicht, je kasteeltje, je schaapherdershutje, je appartement, ja zelfs je vliegveld aan te melden als decor. Dat kan je via Film France doen, maar ook direct via je regionale filmcommissie (via de link ‘le réseau des commissions de Film France’), zoals bijvoorbeeld die in de Languedoc Roussillon, in de Bourgogne of zelfs bij die op La Réunion. Wellicht dat je huiskamer dan een keer in een film van Chabrol terecht komt… Je weet ’t maar nooit. Maar dan wel naar de bios gaan, he!

Reacties zijn gesloten.