Fransen van de drank af?

De Fransen drinken steeds minder wijn, en als ze niet oppassen zijn ze over vijf jaar op de wereldranglijst van wijndrinkende landen gezakt naar de derde plaats. Nu nog prijken ze met 63,8 liter per jaar per volwassen aan de top. Dat is driemaal zoveel als de Duitsers. Volgens een Brits onderzoek in opdracht van Vinexpo is de verminderde wijnconsumptie in Frankrijk al in 2001 ingezet, en wordt voor de komende jaren een verdere afname verwacht.

Volgens het ‘grote wijnonderzoek’ is Frankrijk het enige land ter wereld waar de wijnconsumptie afneemt. Dat wordt deels verweten aan de Franse jongeren die steeds vaker breezers en andere alcoholische dranken nuttigen. Ook de opmars van de literflessen cola en andere frisdranken in de Supermarché speelt volgens Vinexpo een rol.Dat zal in de meeste andere Europese landen ook wel het geval zijn, maar het blijft onduidelijk waarom Franse jongeren wel de wijn laten staan en (bijvoorbeeld) Italiaanse niet. In de meeste andere onderzochte landen is sprake van méér wijnconsumptie. Verwacht wordt dat over vijf jaar de Verenigde Staten of Italië hèt land van de wijndrinkers zal zijn.

De resultaten van het onderzoek zijn bekendgemaakt door Vinexpo, de organisatie die van 17 tot en met 21 juli in Bordeaux een grote internationale wijnbeurs houdt. Vinexpo wordt ook wel beschouwd als de export-afdeling van de Franse wijnindustrie.

Reacties zijn gesloten.