Gooi Windows uit het raam

In september 2007 begint ene ‘Antoine’ een proces tegen ACER Computers. Als gebruiker van het Finse Linux en andere gratis open source software wenst hij niet te betalen voor de Amerikaanse Windows-software die standaard op zijn nieuwe computer is geïnstalleerd. Hij verzoekt om levering zonder software en met korting. Het onverwachte gebeurt. De rechter geeft hem gelijk. Antoine wint en krijgt een teruggave van ruim 300 euro toegewezen. Op een computer van nog geen 600 euro scheelt dat ruim de helft!

Sinds het proces van Antoine zijn er nog diverse andere consumenten in het gelijk gesteld. De jurisprudentie is dus tamelijk stevig. Toch blijft de industrie doorgaan met ‘verplichte’ koppelverkoop, er op vertrouwend dat consumenten niet massaal naar de rechter zullen stappen. Je vraagt je af hoe lang ze dat volhouden. Ik kan me voorstellen dat er op een gegeven moment gewoon regelgeving komt die consumenten het recht geeft direct levering van een ‘lege’ computer te eisen.

Op deze site staat uitgebreid beschreven wat je rechten zijn, hoe je te werk moet gaan om een lege computer te bemachtigen en hoe je die dan kunt vullen met Linux. De Linux gebruikersorganisatie geeft gratis hulp en er zijn zelfs speciale ‘Installatiefeestjes’. Zie ook de site Passer à Linux.

Overigens hoef je niet bang te zijn om met je gratis software geen gegevens meer te kunnen delen. In principe zijn alle documenten die je met Open Source software als Open Office of Neo Office maakt gewoon compatible met Windows.

Intussen stappen steeds meer Franse regeringsinstellingen, gemeenten en zelfs hele departementen over op ‘Open Source’. Het is gratis en bovendien… Tout pour faire chier les Américains!

Reacties zijn gesloten.