Het roer om, iemand?

Ze bestaan nog! Echte idealistische ‘baba-cool’. De hippies van de nieuwe eeuw. Nee, zonder dollen, deze mensen doen het echt goed. Het gaat om een stel vrienden die een afgelegen hut in Oost-Oost-Frankrijk (tegen de Italiaanse grens aan) hebben omgebouwd tot coöperatieve boerderij, waar ze biologische kaas produceren en natuurlijk hun eigen dieren slachten en vlees bereiden. Ook geven ze schildercursussen en dat soort zaken en doen ze iets met straattoneel. Enfin.
Ik zei net ‘afgelegen’ en daar heb je misschien overheen gelezen, maar ik bedoel ook echt afgelegen! De routebeschrijving naar hun stek eindigt zo:
Juste avant Notre Dame des Fontaines prendre complètement à gauche direction Vallée de Bens. Continuer la route jusqu’au bout (3-4km), garer son véhicule et suivre les panneaux Cravirola ou la ligne de téléphone (20mn à pied, 200m de dénivellation).
Ik bedoel maar: parkeer je auto en klim nog 20 minuten over een steil rotsachtig pad! Toch hebben de jongelui de maatschappij niet volledig de rug toegekeerd. Kennelijk zijn ze emotioneel en commercieel zó succesvol, dat hun gemeenschap uit zijn jasje groeit. Dus hebben ze een stuk natuurgebied ter grootte van – pak ‘m beet – Vaticaanstad gekocht, helemaal aan de andere kant van Frankrijk. Het kost een paar miljoen, maar dan heb je ook wat. Ze zijn nog op zoek naar geldschieters, dus als je ecologisch wilt beleggen, plunder dan nú je Triodos-rekening en stort alles in de club van Cravirola.

Trouwens… Lijkt het jou ook wel wat, zo’n afgelegen bestaan? Meld je dan snel aan, want ze zoeken nog een groep opvolgers die hun huidige nering wil voortzetten. De jonge buren in de regio hebben afgehaakt, dus er is een flinke vacature. Vereist: de bereidheid elke dag in weer en wind twee keer anderhalf uur de beesten te melken (deels met de machine, dat wel) en met de gewonnen melk allemaal verschillende kaasjes te maken. Leuk toch? Ik weet zeker dat er in Nederland genoeg gefrustreerde carrièrejagers rondlopen die meer dan 200% gemotiveerd zijn om het roer minstens 360 graden om te gooien en die zo’n Robinson Crusoë-stek helemaal het einde lijkt. Mijn advies: “Go for it, sukkels!”

Reacties zijn gesloten.