Hoe vergaar ik een Frankrijksite

De geschiedenis herhaalt zich. Ooit probeerde een nep-makelaar mij over te halen op zijn site te adverteren en leidde mijn nieuwsgierigheid tot de ontdekking dat zijn site vol gestolen teksten stond (inmiddels schrijft hij ze zelf, zo te lezen). Nu is het een nieuwe Frankrijksite die mij verzoekt bij hen reclame voor mijn vakantiehuis te maken:

Graag attenderen wij u op www.FrankrijkalsVakantieland.nl Frankrijk als Vakantieland is een prima mogelijkheid om uw vakantieverblijf onder de aandacht te brengen van de in geïnteresseerde Nederlandse en Vlaamse vakantiegangers.

Met vriendelijke groet, Salutions,
G.J. Verhage

www.FrankrijkalsVakantieland.nl
Verhage Advies, Service & Consulting / Verasec
TRAVEL RELATED INTERNET PROMOTION

Een gloednieuwe site, die desondanks al berstens vol staat met informatieve teksten over Frankrijk. Tja, dan begint het bij mij te kriebelen. Dus ik pleeg een Google-actie. Wat ik aantref, is aanleiding voor een mailtje aan de eigenaar:

Beste meneer Verhage,

Ten eerste heb ik geen vakantieverblijf. Ten tweede vind ik het weinig chique om een site te beginnen met als basis louter van andere sites gestolen teksten. Met plagiaat is het wel erg makkelijk geld verdienen.

Salutations,
Gregor Hakkenberg

Nou, dat komt aan. Binnen het uur volgt een reactie:

Geachte Heer Hakkenberg,

We hebben uw melding aangaande de copyright schending gecontroleerd maar kunnen geen overeenkomsten vinden tussen www.immogo.com en www.FrankrijkalsVakantieland.nl Graag horen we van u waarop u uw uitspraak baseert.

Hoewel we de teksten die wij ontvangen altijd controleren met behulp van het zoeken naar een tekstfragment in Google, kunnen we, hoewel we hier expliciet op wijzen op onze website, helaas niet altijd voorkomen dat er teksten waar copyright op rust aan ons worden toegestuurd. Als u uw melding meer expliciet maakt zullen we direct gepaste actie ondernemen door deze tekst(en) te verwijderen. Uiteraard zullen wij de inzender van de tekst aanspreken op zijn of haar gedrag en de copyright regels nogmaals onder zijn of haar aandacht brengen.

We hopen u hiermee een goed voorstel gedaan te hebben en zien uit naar uw reactie,

Keurig netjes! Ik kan niet anders zeggen. Dus het minste wat ik kan doen is de goede man een beetje bewijs leveren voor mijn stelling. En houvast bij het opschonen natuurlijk:

Geachte heer Verhage,

Ook ik vond geen overeenkomsten met Immogo. Maar onder de indruk van de onwaarschijnlijke hoeveelheid gedetailleerde informatie op uw duidelijk nog erg jonge site heb ik precies gedaan wat u zelf ook zegt te doen:

bewijs 1
bewijs 2
bewijs 2

Ik heb vijf fragmenten gecontroleerd en het was drie keer raak. Als deze steekproef representatief is, zou dit betekenen dat u 60% van uw site-informatie kunt weggooien.

Ik wens u veel sterkte bij het opnieuw kritisch waarderen van de input van uw leveranciers.

Met vriendelijke groet,
Gregor Hakkenberg

Nou, je zou denken dat de heer Verhage mij om de hals zou zijn gevallen uit dankbaarheid. Maar niets van dat alles. Het bleef stil. Erg stil. Hindert niet. Ik had de tijd. Een paar weken later, op 4 mei, ging ik nog eens kijken. Wat ik aantrof, leidde tot de volgende mail:

Geachte heer Verhage,

Op 23 maart beloofde u het volgende:

Als u uw melding meer expliciet maakt zullen we direct gepaste actie ondernemen door deze tekst(en) te verwijderen. Uiteraard zullen wij de inzender van de tekst aanspreken op zijn of haar gedrag en de copyright regels nogmaals onder zijn of haar aandacht brengen.

Ik kan me echter niet aan de indruk onttrekken dat u het toch niet zo nauw neemt met de copyright-regels, want nog steeds vind ik diverse gekopieerde teksten op uw site. Wellicht hebt u nog geen gelegenheid gehad de content te controleren? Hieronder het resultaat van een korte steekproef:

www.voorbeginners.info/
leerkracht.nl
infofrankrijk
AmbaFrance
leerkracht.nl

Het zou u sieren als u inderdaad de teksten op uw site nog eens serieus onder de loep zou nemen. Plagiaat is een serieus vergrijp, waarmee u hardwerkende tekstschrijvers – zoals ondergetekende – het brood uit de mond stoot.

Met vriendelijke groet,
Gregor Hakkenberg

Toegegeven, Verhage blijft netjes. Hij zat me na deze mail waarschijnlijk te vervloeken, maar hij bijt zich op de tanden en perst er een diplomatiek tekstje uit. Op 6 mei:

Geachte heer Hakkenberg,

Er is daadwerkelijk een aanvang gemaakt met de gehele schoning, zoals beloofd. Inderdaad waren er diverse teksten door geglipt. Helaas zijn wij de afgelopen week in het buitenland geweest waardoor deze werkzaamheden even stil gelegen hebben. We zullen de komende week weer verder gaan met het schonen.

Met vriendelijke groet, Kind regards,

G.J. Verhage
www.Verasec.nl
Verhage Advies, Service & Consulting / Verasec

Ik gaf hem het voordeel van de twijfel. Maar vanavond – weer ruim drie weken later – ben ik opnieuw gaan kijken om te ontdekken dat de meeste teksten (dus ook de geplagieerde teksten die ik reeds voor hem opspoorde!) nog steeds online staan. Verhage denkt kennelijk: “Laat maar lullen, die mafketel. Wie doet me wat?”
Kennelijk hebben we hier te maken met weer zo’n gluiperd die denkt dat de gewone fatsoensregels alleen voor anderen gelden. Naar buiten een mooi praatje, maar ondertussen gewoon financieel profiteren van ordinair jatwerk.

En bedenk dat Verhage niet alleen een Frankrijksite heeft, maar ook sites over België, Bulgarije, Denemarken, Griekenland, Hongarije, Italië, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Roemenië, Slowakije, Spanje en Turkije. Ik heb Griekenland even snel bekeken en vond ook daar al snel wat gestolen teksten. Bovendien, als je even Googled op ‘Gertjan Verhage’ dan vind je diverse klagerige verhalen van auteurs op Wikipedia, die hem er al in 2005 op wezen dat hij de gebruikersovereenkomst schendt door zelf copyright te claimen van teksten die hij van Wikipedia heeft overgenomen. In dat licht is de waarschuwing op deze pagina een gotspe!

En als je de broncode bekijkt staat er op elke pagina van zijn sites dit:
Unless explicitly specified otherwise this page and all other pages at this site are Copyright 2004-2005 by G.J. Verhage. Use of text, images, layout, format, look, or feel of these pages, without the written permission of the copyright holder is strictly prohibited. All Rights Reserved, G.J. Verhage!

De man is geobsedeerd met copyrights. Als de dood dat mensen teksten van hem stelen die hij zelf met zo veel moeite bij elkaar gesprokkeld heeft. Zoals de waard is…

Al met al is het zó slim, dat je bijna jaloers zou worden. Gratis content van het internet plukken en op je eigen site zetten om hits te scoren, vervolgens Google-ads en andere betalende advertenties plaatsen en probleemloos binnen lopen. En bij klachten doen alsof je neus bloed.

Tja, zo is het makkelijk geld verdienen.

Reacties zijn gesloten.