Identiteit de weg kwijt

De Franse Minister van Racisme en Vreemdelingenhaat, Eric Besson, wil graag met de Franse bevolking praten over wie ze nou eigenlijk zijn. Het toverwoord is “identité nationale”. Dat is natuurlijk goed voer voor eigen-volk-eerstpartijen zoals het Front national dat prompt z’n eigen discussiealbum heeft aangekondigd (op het moment van schrijven nog niet ingevuld…), bang dat de Minister niet rechts genoeg is.

Mensen die een beetje nadenken weten dat een discussie over nationale identiteit, of welke identiteit dan ook, helemaal geen politieke discussie zou moeten zijn. Maar Sarko-Rechts – dat is de andere kant van Hamon-Links – doet het momenteel niet zo best in de publieke opinie, dus zoekt men Wildersmiddelen om de onderbuik van de Fransen en aanverwanten op te rakelen. Ideaal natuurlijk ook voor de overijverige Hollandais en France om te weten hoe Frans zij moeten doen om een beetje door de Besson-Fransoos geaccepteerd te kunnen worden. Begin alvast maar dat Franse volkswijsje te leren, want 77% vindt het toch wel goed dat ‘we’ die verachtelijke tekst (misschien wel net zo verachtelijk als het Wilhelmus) uit het hoofd kennen. Leuk voor feesten en partijen waarop je je Franse vrienden kan laten zien dat je toch ook wel een beetje Frans bent.

Afijn, het debat maakt debat, dus is het goed om een beetje bij te blijven. Maar hoedt u voor Wildersfiguren en andere Bessonanten die een politiek slaatje proberen te slaan uit iets dat niet in de politiek thuis hoort.

Reacties zijn gesloten.