—INFO-PUNT— Week 42


Vraag over Frankrijk? Drop ‘m hier.
Met ’n béétje geluk krijg je serieus antwoord.
Met véél geluk krijg je een grappig antwoord.

Onderwerpen
1: fosse septique
2: wapens en vergunningen
3: tomettes
4:gecondoleerd in ’t Frans

49 reacties op “—INFO-PUNT— Week 42

 1. Fosse septique……
  Is er nog nieuws over de verplichte aanleg van een fosse septique in Frankrijk?
  Weet iemand of er ook “goedgekeurde” systemen bestaan voor een zeer beperkte hoeveelheid afvalwater,buiten de oplossingen van de 12 ambachten zoals op http://www.de12ambachten.nl/water.html#anker105720
  Enige dat ik kan vinden is een kleine installatie geschikt voor aan boord van schepen zoals in http://www.nautiflore.com/htm/dim.htm maar ik denk dat de Dass dit niet goed keurt! Heeft iemand ervaringen op dit gebied?
  Alvast hartelijk bedankt voor de reacties, Ronald.

 2. Volgens de man die hier bij ons de put komt legen en schoonmaken, schijn je aan de eisen te voldoen als je een foss tout d’eau hebt. Maar hij wist niet voor hoelang want ergens over een paar jaar (ja die fransen zijn altijd zo lekker duidelijk) is dat ook niet meer genoeg.
  Maar als het goed is heeft de mairie al die informatie zo klaar liggen.

 3. Weet iemand hoe het zit met het aanschaffen van wapens in Frankrijk? Tot onze verbijstering haalden onze buren een wapen uit de kast om een wilde kat af te schieten. Kun je in Frankrijk zonder verginning een wapen bezitten?

 4. @ Marjan…als het goed is……
  Dát weet ik….van de algemene voorwaarden ben ik op de hoogte. “Onze” Mairie zegt standaard dat er een fosse ingegraven moet worden.Maar volgens mij kan een fosse van 3 kuub, waar af en toe wat water bij komt ,niet naar behoren werken! Met vragen over de eerder genoemde links met ander soort oplossingen kreeg ik alleen maar glazige ogen retour!
  Vandaar mijn vraag of er iemand ervaring had met dit soort systemen en eventuele goed keuring!
  Het bedrijf van de “scheeps-fosse” zegt dat hun systeem op het water is toegestaan ,maar tja….op land? Dáár moet dus de burgemeester toestemming voor geven en die schuift meestal de verantwoording af naar de Dass die er dan maar over moet beslissen! Ik kan natuurlijk de weg van de minste weerstand kiezen en gewoon een systeem in de grond stoppen,of het nu werkt of niet! Maar dat is niet echt mijn bedoeling!.

 5. @Ronald: er zijn ook zogenaamde ‘mircrostations d’épuration monobloc EYVI’ in de handel, maar het schijnt dat je daarna alsnog een ‘lit filtrant drainé’ moet aanleggen, en dan kun je net zo goed een fosse tous eaux nemen.
  Een ‘te grote’ fosse hoeft niet slecht te werken. Er zijn van die zakjes met poeder in de handel die het zuiveringsproces in gang houden of opnieuw in gang zetten na afwezigheid. Merknaam Eparcil.
  De normen schijnen afkomstig te zijn van het Ministère de la Santé. Dus wellicht kun je bij hen op de site wat vinden?

 6. @ Krek…….. 😀 …dát weet ik wel! Daar ben ik wel van op de hoogte .Er zijn nog wel veel meer soorten installaties om je afvalwater te zuiveren van bio-rotor tot omgekeerde osmose,maar die zijn allemaal berekend op grotere hoeveelheden water.Ik zal maar weinig afval water hebben en dan helpt Eparcil ook niet!
  Een fosse moet nl. een redelijke hoeveelheid water bevatten om goed te kunnen functioneren! Daarom op zoek naar een “kleine” installatie waarbij bijvoorbeeld het vloeiveld “mag” vervangen worden door zuivering dmv chloortabletten zoals bv bij de scheeps-afvalwater-zuivering.

 7. Tja, Ronald, ik ben zo technisch als twee die het niet zijn, dus kan je helaas niet verder helpen. Ik zou zeggen: koop een minimale Fosse (2000ltr?) en nodig af en toe wat dorpsgenoten uit om gezellig bij jou naar het toilet te gaan 😉

 8. Zoiets ja. Poepvretertjes. Scheelt 70% van het volume, zodat je langer kunt wachten met de periodieke coprosuctie.

 9. Hoe vaak moet “periodieke coprosuctie” plaatsvinden??? Ik heb er totaal geen ervaring mee!8)

 10. Geen ervaring met coprosuctie, Rob? Nou, dat is misschien maar goed ook ;).
  Hoe vaak je de septic tank moet laten leegzuigen is afhankelijk van het formaat van de tank in relatie tot de hoeveelheid dagelijks weggespoelde afvalproducten. Wij wonen hier nu vier jaar, zijn met zijn vieren en hebben een tankje van slechts 2000 liter. Nog nooit geleegd. Mocht het een keer nodig zijn, dan vragen we een buurman/boer, die met een grote giertank komt en de boel in een uurtje of wat leegzuigt. Wat er uit komt, gaat gewoon bij hem in de gierput. Dus daar groeien later weer maiskolven op. Simpel.
  Als je af en toe een speciaal poeder in de wc spoelt om het biologische afbraakproces in de tank te versnellen, en je tank is groot genoeg, kun je wel tien jaar zonder coprosuctie.
  @Ronald H.: ik heb mijn maître d’œuvre gevraagd wat de mogelijkheden zijn alas alternatief voor een tank of microstation. Zijn antwoord was duidelijk: geen. Volgens de wet moet óf het één of het ander. Wel zijn er volgens hem ook microstations voor gebruik met maximaal 2 personen. Die zouden dus geschikt moeten zijn voor kleine hoeveelheden. Hij zal me binnenkort wat info faxen. Als er wat interessants bij zit, laat ik het je nog horen.

 11. @ Krek …dat van die stations voor twee personen zou een goede optie zijn! Ben zoiets overigens in mijn “speurtocht” nergens tegengekomen.Ben ook erg benieuwd.Alvast hééééél hartelijk dank en ….hopelijk tot ziens!
  Salut, Ronald

 12. Uiteraard volg ik met belangstelling dze log
  Andere vraag: zou ik tomettes (als ik ze te pakken krijg) ipv in cement ook in zand kunnen leggen? met andere woorden gewoon los?

 13. nee zand blijft altijd bewegen, wat je wel kunt doen is zand cement stabilisatie. DIt is stevig genoeg voor die tomettes

 14. @ronald H: Een fosse septique toute eaux kan je ook aansluiten op de regenpijp. Gedurende het gehele jaar blijft er dan af en toe water instromen (of je moet in een heel droog gebied zitten), zodat het afbraakproces blijft werken. Het is wel een beetje rekenen hoeveel dakoppervlak je moet laten lozen op je tank om de gewenste verversing te krijgen. Je moet dus weten hoeveel regen er gemiddeld bij jouw in de buurt valt.

 15. Krek, Ronaldus heeft zich in deze log nog niet laten zien. het is Ronald!! (H) 😀

 16. @Ferry: Weet ik. Ronald H. heeft Aats verhaal nog niet gelezen. Maar Ronaldus prees Aat wel in een eerder onderwerp, toen het genie Aat hem adviseerde over zijn aggreg-Aat.

 17. Hier ben ik wèl… 😛
  @ Aat… regenwater de fosse in laten lopen wordt afgeraden door de fabricanten! Verstoord de bacterieële werking. Je krijgt dan wèl je fosse vol maar het zuiverings rendement is niet wat het zou moeten zijn.

 18. @ Ferry ….zandstabilisatie……cement door het zand mengen en een vlak oppervlak realiseren en je tommettes hierop leggen.Door vocht inwerking wordt de zand/cementlaag hard.

 19. En als je nu eens een regenton voorzien van een gardena sproeiklok, die elke dag 1 of 2 minuten regenwater in de fosse laat lopen? Dat is net of je een toilet door spoelt, toch?

 20. @ Krek…
  “Tja, Ronald, ik ben zo technisch als twee die het niet zijn..”
  Je zij het zelf al eerder! 😀
  Regen water blijft regenwater! 🙂

 21. wij zijn niet aangesloten op de waterleiding en gebruiken alleen maar regenwater, en ook de vorige bewoners, de fosse werkt uitstekend, al jarenlang. Wanneer water een paar dagen in een bak of ton zit raakt het heel snel zijn zuurstof kwijt. Dus water via een regenton in de fosse laten lopen.

 22. Snap niet wat er mis is met regenwater dat een tijdje stil heeft gestaan in een ton. OK, kraanwater dan. Tien liter per dag of zo? Moet toch te regelen zijn. Toegegeven, het kost water. Maar als je daardoor een dure speciale installatie kunt besparen…

 23. @ Ronaldus…”wij zijn niet aangesloten op de waterleiding en gebruiken alleen maar regenwater, en ook de vorige bewoners, de fosse werkt uitstekend, al jarenlang”
  …neem aan dat je dit water eerst gebruikt om je te douchen,de was te doen en je toilet door te spoelen?
  Quote Ronaldus…”Wanneer water een paar dagen in een bak of ton zit raakt het heel snel zijn zuurstof kwijt. Dus water via een regenton in de fosse laten lopen.”
  Dát klopt niet 😕
  Ondanks de “leuke” ideeën,nog één keertje dan! 😀
  De septische tank maakt de vaste organisch stoffen, die ze heeft vast weten te houden, vloeibaar (papier wordt b.v. omgezet in suikers en alcoholen)(niet voor in het café..:))) om ze vervolgens om te zetten in gas (methaangas en koolzuurgas).
  Dit fenomeen wordt verwezenlijkt in afwezigheid van zuurstof ; door een complex biologisch proces dat men anaërobe vergisting noemt. Deze anaërobe afbraak wordt uitgevoerd door de bacteriën van afvalwater en hun enzymen.Deze afbraak kun je versterken door bv af en toe Eparcyl hieraan toe te voegen.
  Salut!

 24. De zus van onze Franse bricoleur is overleden.
  Nu zijn wij Nl-ers sowieso wat minder hoffelijk
  (doordebankgenomen) dan de Fransen.
  Voordat ik een brabbelpoging in steenkoolfrans waag….
  vroeg ik me af of iemand een passende uitdrukking kent om
  hem te condoleren met dat verlies.
  mag ook op m’n e-amiladres! We zien ’s a.s. dinsdag dus als je
  iets weet hoor ik ’t graag!
  groetjes,
  Erik

 25. volgens mij is het in iedergeval gebruikelijk dat de hele familie, maar ook iedereen die in de buurt woont de begrafenis bijwoont. handje schudden en bergijpelijk knikken verbloemd hopelijk dat je verder nix zegt, kan je het ook niet erkeerd doen

 26. Erik,
  Je zou kunnen zeggen – ik weet niet of je erbij aanwezig zult zijn :
  al handen schuddend – met bijpassend gezicht – :
  Je vous présente mes condoléances à l’occasion de la mort de votre soeur.
  Afhankelijk van de omstandigheden , is ze onverwachts overleden , of na een lang ziekbed.,kun je er nog iets bijpassends bij verzinnen. Ik weet verder niets van je uitspraak, dus misschien moet het soms fonetisch opgeschreven worden. Stuur me anders even een mailtje met wat meer gegevens.

 27. Een goede septictank leeg je nooit In mijn bedrijf in Nederland geen riool en honderd gasten per dag werkte de septictank uitstekend Tip van een boer naast ons Als er problemen zijn gooi er een dooie kip in en de bacterieen doen hun werk let wel op de reinigingsmidellen die je gebruikt alles wat veel en snel bacterieen dood niet gebruiken en wij hadden door het aantal gasten speciaal toiletpapier wat sneller verteerde.
  Succes met jullie stinkende onderwerp.
  Frank

 28. Franse ziektekostenverzekering bestaat uit:
  1. basis-verzekering CMU
  2. aanvullende verzekering via tussen persoon
  De aanvullende verzekering biedt een keuze uit o.a.
  125 %- 150 % en 300 %
  De vraag is: waarom moet je zo hoog bij verzekeren is de basis verzekering zo slecht of zijn de kosten van ziekenhuis en specialisten hulp zo hoog?

 29. bij de septic tank mag je absoluut niet chloor ergens voor gebruikt hebben wat afvoert op de fos. Gasten met een lopende anti bioticum moeten je waarschuwen en dat gooi je een of meer zakjes epercyl erin.

 30. @Robert over wapens: het lijkt inderdaad vrij makkelijk om in Frankrijk een jachtwapen te bezitten. Zover ik het begrepen heb moet je tegenwoordig wel aangesloten zijn bij de plaatselijke jachtclub (elk dorp heeft er een) en vervolgens een jachtakte bezitten. Daarmee mag je dan blijkbaar een jachtgeweer kopen. Voor de munitie hoef je niet verder te gaan dan een decathlon sportzaak. Er lopen nogal wat gewapende mannen in groene jasjes door het Franse struweel tussen september en april. Als je geluk hebt zien ze het verschil tussen een mens en een ree (een felgekleurd jack helpt), als je pech hebt is de fles wijn al driekwart leeggeslobberd en zien ze je aan voor een wild zwijn…
  Toen we hier net woonden was er elke week een groepje jagers actief op ietwat illegaal korte afstand van ons huis. Vijf, zes man met een groep honden. de mannen speelden oorlogje met een ree in de rol van de vijand. Ze schoten zelfs al rennend door de velden op alles wat bewoog. Even later kwam dan die ree ergens verderop hooghartig uit het bos springen, stak de weg over en verdween in een ander bosje. Na een heel seizoen lawaaiïg gejaag en veel verspilde munitie (en wijn) hadden de heren nog niet een keer ook maar een haas of konijn weten te raken. Wij waarschuwden het wild door telkens de gillende cirkelzaagmachines te laten draaien als de patrouille in de buurt kwam. Later bleven ze dan ook wat verder van ons vandaan.

 31. Hi,
  Zie op deze toevallig net ontdekte website leuke informatie over frelons. Dat bracht me op het idee de deskundigen hier te vragen of ze weten hoe ik van de loirs in ons huisje in de Auvergne af kan komen. Gif lijkt niet echt te helpen. Mijn luchtbuks wel, maar die oplossing kost (a) veel tijd en nachtrust – omdat het er veel zijn – en vind ik (b) ook niet echt diervriendelijk. Onze val heeft twee loirs opgeleverd, die ik vervolgens kilometers verderop in het bos het losgelaten. Dat deed me deugd, maar sindsdien tillen de zevenslapers alleen hun poot op als ze langs die val lopen.
  Apparaatjes die ultrasoon geluid uitzenden? Heeft anderhalve zomer gewerkt, Nu lijken de loirs doof te zijn geworden.
  Ik heb er inmiddels minder last van dan toen we het huisje in 2000 betrokken. Misschien zijn het er dankzij alle methodes wat minder geworden, maar toch slapen we in de zomer vaak slecht.
  Wie heeft een goed idee – niet voor goed slapen, maar tegen de zevenslapers?
  Rene

 32. Kan iemand me vertellen waar ik een fosse septique kan kopen, in de bouwmarkt in france? En wat kost dat ongeveer en hoe groot moet ik nemen, we zijn met z’n 2-n. Bedankt iedereen die reageert.

 33. Gewoon in de bouwmarkt (Leclerc).Een complete set met slangen en filters kost ongeveer 700,-.Ze zijn standaard 3000 liter geschikt tot 5 personen.Het in de grond plaatsen en grindbed maken is het duurst dus zo veel mogelijk zelf doen.Bobcat huren.Succes