—INFO-PUNT—


Vraag over Frankrijk? Formuleer hem goed. Drop ‘m hier.

Het vorige infopunt verdween wat vroeg naar het archief. Daarom hier eerst maar even het antwoord van RobertS op de ooit gestelde vraag
1: levert IKEA Nederland ook in Frankrijk?
2: Wim Bavelaar vraagt ervaringen over Belastingdienst Heerlen
3: Aat vraagt ervaringen en informatie over Septic Tanks. Shit!
4: zijn er ‘echte’ openbare sauna’s in Frankrijk?

51 reacties op “—INFO-PUNT—

 1. Ik zag dat een iemand in Nederland bij Ikea spullen wilde kopen en laten afleveren in Frankrijk. Niet dus, Ikea zegt hierover:
  Beste Robert,
  Allereerst hartelijk dank voor je interesse in IKEA. Fijn dat je
  overweegt om uw vakantiewoning in Frankrijk in te richten met
  IKEA.
  Voor vakantiewoningen in Frankrijk werkt IKEA samen met
  ‘FrankrijkPartners’. Zij kunnen je helpen met de inrichting en zijn
  daarbij uw contact voor o.a. de planning, levering en betaling van
  de te leveren goederen in Frankrijk.
  Meer informatie over de werkwijze van FrankrijkPartners kun je
  vinden op http://www.frankrijkpartners.nl of via tel.nr. 040-2580333.
  Je kunt geen spullen bij een Nederlandse IKEA kopen of bestellen en laten afleveren bij
  een IKEA in Frankrijk.
  Veel succes en graag tot ziens bij IKEA!
  Met vriendelijke groet,
  IKEA B.V. Nederland / klanteninformatie

 2. Volgens een pagina-grote advertentie in Maison en France moet dat kunnen. Sterker nog, ze hebben er een speciale service voor.
  Ik heb het even opgezocht. Je kunt voor meer informatie bellen met 040-2580333 en het heet dan Frankrijk Partners.

 3. Ligt het aan mij of werkt die site niet? In Safari noch in Explorer. Bovendien vind ik nergens een mailadres. Dat belooft wat voor de kwaliteit van hun dienstverlening. Stel je voor dat de vertaling van jouw koopcontract net zo zorgvuldig in elkaar zit als hun site. Brrrr.

 4. @Krek: je bent me even kwijt. Welke site? En wat hebben meubels te maken met de vertaling van een koopcontract?

 5. G’middag. Heb daar ook even rondgeneusd, ze geven weinig concrete voorbeelden van wat hun dienstverlening inhoudt. De zoekterm ‘Ikea’ leverde geen hit op. Tsja, 99 euro per jaar, blijf een Nederlander.

 6. Dan zal het gerucht wel niet waar geweest zijn… bij Ikea-nl bestellen en bij je huis in frankrijk laten afleveren en dan geen afleveringskosten betalen… het was dus gewone roddel….

 7. Die site staat inderdaad helemaal niks op. Het had ons zo mooi geleken. In Nederland de zaken uitzoeken en dan in Toulouse de spullen ophalen. Of nog mooier, laten berzorgen. Ik denk dat we wel gewoon in Nederland de keukenspullen uit gaan zoeken. Vervolgens met de papieren langs de kassa lopen en dan m.b.v. deze papieren in Frankrijk laten zien wat we willen hebben. En hopen dat alles op voorraad is.

 8. @RObertS, op http://www.ikea.fr, kun je gewoon online bijna alles bestellen en het wordt dan ook nog thuisgebracht.. ik vind alleen de afleveringskosten behoorlijk hoog, maar ja als ook nog 2 uur moet rijden om het op te halen is het misschien toch wel makkelijk…

 9. @Marjan, daarom gaan we eerst de keuken “kopen” in Nederland. Ze maken dan een ontwerp voor je en je hebt dan een lijst met wat je precies nodig hebt. Laten bezorgen lijkt ons wel een optie. We zitten tussen Bordeau en Toulouse. Beide zijn 140km vanaf ons huis. Ik schat dat de hele keuken zeker 3 keer rijden is met een volle aanhanger.

 10. @RobertS, op de site kun je een programma downloaden en dan kun je het zelf doen… is erg leuk om te doen….

 11. Klopt dat programma hebben we ook. Met dat ontwerp gaan we naar de Ikea. Weten we zeker dat we geen onderdelen vergeten.

 12. Dat klopt coco, voor een dagdeel. En een prijs pwe kilometer. Dat is dan dus 4 keer rijden op een dag. 1 x naar Toulouse, een keer terug, naar Toulouse om de wagen terug te brengen. En dan weer naar huis. Dat is 4 x 2 uur rijden. Bordeax is iets korter. Maar dan moeten we weer via de tolweg. De bestelwagens die we hebben zien staan waren van het formaat Volswagebus. Kortom. Bezorgen scheelt on een paar honderd Euro aan benzine en veel tijd. Ik hoop alleen dat we binnen het bezorgingsgebied liggen.

 13. Nieuw onderwerp. Oproep van Wim Bavelaar:
  Uit een steeds toenemend aantal reacties blijkt dat vele Nederlanders in het buitenland ernstige klachten hebben over de volstrekte telefonische onbereikbaarheid en ontoereikende dienstverlening van de belastingdienst in Heerlen. Het blijkt steeds vaker dat Nederlanders in het buitenland volstrekt onvoldoende worden geïnformeerd en dat afhandeling van procedures maanden tot jaren duren.
  Deze aanhoudende reeks ergernissen heeft mij doen besluiten een lijst aan te leggen van klachten over het functioneren van deze dienst en andere uitvoeringsorganen in Nederland (UWV, SVB enz.). Dit alles moet er toe leiden dat we, gewapend met feiten, aan de bel gaan trekken bij de betrokken diensten, consumentenorganisaties en zo nodig de politiek. Ik hoor al vijf jaar niets anders dan klachten en op minachting gelijkende bejegening van deze diensten ten opzichte van landgenoten in het buitenland.
  Wie zijn ervaringen wil doorgeven, kan dat doen via de e-mail: w.bavelaar(apestaartje)wanadoo.fr

 14. Noig een nieuw onderwerp. Ik wil graag een handleiding maken voor mensen die in Frankrijk bij hun huisje een septic tank willen plaatsten. 90% van de reacties die ik op mijn web-site krijg gaat over problemen met die vermaledijde septic tank. Kunnen we met vereende krachten niet een soort dossier septic tank aanleggen waar we al onze ervaringen in bundelen? Als jullie alle gegevens naar mij toe sturen kan ik eens kijken of ik er een keurige handleiding van kan maken.

 15. Per abuis heb ik mijn favorieten lijst gewist met daarin een link naar een site met een meerdaagse “gratis” weersverwachting voor de Bourgogne. Wat ik ook google of speur
  Ik kan hem niet meer vinden. Ik meen dat indertijd FrankB hem mij had doorgegeven.

 16. Aat, goed idee. Misschien ook handig om daarin op te nemen wat de gevolgen zijn als hij maar een paar maanden per jaar wordt gebruikt. Ik herinner me nog een discussie over het voeden met regenwater ten tijde van afwezigheid. Volgens mij had Ronald H daar toen een heel duidelijk verhaal over. Zelf spoelen wij voor vertrek zo’n speciaal poeder (beestjes) door om het geheel hopelijk actief te houden.

 17. @Aat: Dat fosse-septic-dossier lijkt me een erg goed idee, ik wil er zelfs voor betalen als dat nodig mocht zijn. Sinds ’98 gebruiken wij dat ding, gemiddeld maar twee maanden per jaar, en hebben geen idee hoe het te verzorgen (las net Ronaldus over beestjes) en als het ooit vol raakt wat dan. Hier en daar kun je wel informatie vinden, maar alles op een rij zou ideaal zijn.
  Wat lul ik weer veel, schrijven is schrappen.

 18. Ik heb weleens gehoord dat je gewoon een dooie kip in je tank moet gooien…. weet het trouwens niet uit ervaring…

 19. Als een tank vol is, bel je de plaatselijke assainissement en die hebben een speciale tankwagen en een heleboel buizen om je tank leeg te zuigen en ook gelijk schoon te spoelen… staat in de pages jaunes meesta onder vidange, curage puits…
  Zo iemand kun je ook bellen bij verstoppingen en… ze zijn op de hoogte van alle eisen waar een tank aan moet voldoen…

 20. @Marjan: Als je jouw – overigens erg duidelijke verhaal – naar Aart stuurt maakt hij een overzicht van alle aspecten.

 21. We hebben zelf een septic in ons zomerverblijfje.
  Alleen de zomermaanden gebruiken we de septic, ongeveer 3 maanden per jaar. Iedere 14 dagen gaat er bij ons een zakje in. De beestjes zijn een soort allesvreters dacht ik.

 22. @Aat goed idee, ik heb zo’n ding ergens in de grond leggen maar heb verder geen flauw idee hoe dat zit aangesloten. Er schijnt zelfs een ontluchting terug naar de toiletpot te lopen.
  @Ikea.
  Nog even het laatste antwoord van Ikea op mijn vraag of de computersystemen in Nederland en Frankrijk dan niet op elkaar zijn aangesloten.
  Helaas is uw constatering de juiste en kan IKEA NL daar niets voor u in
  betekenen. U zou kunnen overwegen toch in NL een offerte te laten maken
  opdat een franse collega de artikel nummers kan overnemen.
  Veel succes en vriendelijke groet,

 23. @Henk, het zijn zakjes en je koopt ze bij de supermarkt… ik moet morgen boodschappen doen en dan zal ik wel even voor je kijken….

 24. @Henk, bij de Intermarché staan ze bij de schoonmaakmiddelen voor de toilet en ze heten Wet One en er staat op Fosse Septique, vanmiddag moet ik nog even naar de Leclerc en ik weet dat ze daar een ander merk hebben… ik houd u op de hoogte….

 25. Volgens de verpakking 1 keer per maand, bij normaal gebruik… en nee ik weet niet wat normaal gebruik is…

 26. Nieuwe vraag (stelde ‘m gisteravond al in het café, maar hoort eigenlijk hier thuis):
  heb je in Frankrijk ook uitgebreide openbare sauna’s, zoals hier en in Duitsland? wat ik tot nog toe gezien heb is ofwel onderdeel van een kuuroord, ofwel alleen maar een kabinetje in de kelder van een hotel.
  Fred en Coco antwoordden al dat je wel hammams hebt, maar ik bedoel dus meer het Finse type: 90-95 graden en droog, gevolgd door een stevige afkoeling.

 27. @Peter, ik heb ze nog nooit gezien, maar dat zegt niks natuurlijk… Je kunt wel sauna’s voor thuis kopen, die hebben ze te pas en te onpas in de aanbieding.

 28. Nee, dat soort heerlijke sauna’s heb je in Frankrijk niet. Wij houden er ook van en hebben er naar gevraagd, maar nee.
  In La Bourboule heb je zo’n prachtig ouderwets, Jugendstil-achtig kuurbad wat lichtjes op zijn retour is. Het leek ons dus een goed idee om die tent weer wat leven in te blazen en er zo’n mooi luxe saunacomplex van te maken als wij in Nederland kennen. Maar nee. Fransen doen daar niet aan. Gezond baden met zwempak aan of anders gewoon niet. Al dat bloot schijnt heel eng te zijn.

 29. Hanneke bedoel je het kuuroord van La Bourboule ?
  Dat heeft niks met een sauna te maken maar is een medisch kuuroord vooral kinderen en ook volwassenen met ademshalingsmoeilijkheden, asthma e.d.
  http://www.bouboule.com
  Enne dat bloot valt reuze wel mee hoor. In de Hammam ga je niet gekleed.

 30. @Septic tank: de spul heet Eparcyl en is inderdaad een soort gedroogde bacterie die het verteringsproces op gang houdt, waardoor je veel minder vaste stof over houdt. Verder kan ook een boerbuur langs komen om je tank leeg te zuigen, dan gaat het spul daarna gewoon het land over.

 31. @Corry: ik snap wel dat La Bourboule een kuuroord is en heel anders dan een sauna, maar de boel begint daar in verval te raken. Kuren is blijkbaar uit de mode aan het raken. Dan zou het geen slecht idee kunnen zijn om er een luxe thermen-complex van te maken zoals we hier (en bijv. in Duitsland) gewend zijn. Er wordt daar serieus over gepraat, de tent heeft geld nodig om op peil te blijven, maar de directeur wil er niet aan.
  In hotelsauna’s en dergeljke in Frankrijk (en ook in Engeland, preutse types) moesten we ons badpak aanhouden in sauna en stoombad. Niet fijn.

 32. In de herfst bij mij in de tuin.,Ik heb overwogen hier weer te beginnen met een openbare sauna/thermen maar alles afgewogen investering en alle personeels ellende die ik van Nederland nog ken, besloten het niet te doen. Verder idd kuur oorden en zwembroek aan. Belgie zijn ze wel. Heb je vragen over sauna’s mail maar, ik weet er bijna alles vanaf t/m het hout wat je moet gebruiken en waar de ventilatie moet zitten.
  Frank

 33. Heb wel eens overwogen zelf sauna te plaatsen, is met enige pijn en moeite wel ruimte voor te vinden. Maar naar de sauna is voor mij ook uitgaan, er echt ff tussen uit. dat heb je thuis toch minder, denk ik.