Ken uw Franse parlementariërs

In Nederland zijn er maar 150, maar Frankrijk kent maar liefst 577 parlementariërs. Dan wordt het natuurlijk een stuk moeilijker om ze allemaal een beetje te kennen, laat staan te weten wat ze allemaal doen en hoe ze stemmen (als ze er zijn…). Gelukkig zijn er dan wat hulpmiddelen om uw pappenheimers te leren kennen. Toch handig, al hebben we er niks aan, want als echte HeF-er mag je er natuurlijk niet op stemmen.

Natuurlijk is er die saaie, maar wellicht meest informatieve site van de Assemblée nationale zelf. Er is echter veel meer te leren over onze pappenheimer-parlementariërs. Op Mon député kan je al wat meer te weten komen over de gedeputeerden, met name over hun stemgedrag. Maar de leukste is wellicht de hielenlik-parlementariërssite Députés Godillots. Deze houdt keurig bij hoe het – tot de meerderheid behorende – gedeputeerde stemvee onrecht doet aan de democratie door altijd met de regering mee te stemmen. Wat een “godillot” precies is kun je er ook vinden, maar in essentie komt het hier op neer:

“Un godillot est ainsi un représentant élu du peuple qui va se présenter aux débats en séance parlementaire mais ne va participer que de façon mineure dans le seul objectif de voir voter par le législatif exactement ce que l’exécutif souhaite, au mépris de la séparation des pouvoirs établie par la Constitution.”

Tja, waar heb je dan nog een parlement voor nodig, he?

Reacties zijn gesloten.