Kijk- en luistergeld ontduiken?

Op Frankrijkforum stelde een mevrouw de vraag of je in Frankrijk wel Redevance audiovisuelle moet betalen als je er alleen Nederlandse TV kijkt. Met typische Hollandse gretigheid had ze namelijk vernomen dat je meebetaalt aan de Franse publieke televisieprogramma’s en die kon zij helemaal niet ontvangen met haar Hollandse schoteltje.
Er ontspon zich een hele discussie waarbij zowat de complete Franse Belastingwetgeving werd doorgespit. Ik wist al dat ook aan deze belasting niet te ontkomen viel, maar heb het toch even opgezocht. Citaat van de officiële belastingsite:

Redevance audiovisuelle
Qui doit payer la redevance? Doit-on payer une ou plusieurs redevances si l’on possède plusieurs postes de télévision?
Détenir un poste de télévision
Si vous détenez un poste de télévision, vous devez payer la redevance audiovisuelle. Vous pouvez disposer du téléviseur suite à un achat mais aussi un don, un prêt, une succession ou une location. La redevance ne s’applique pas qu’au simple poste de télévision traditionnel. Elle concerne également tout dispositif permettant de recevoir la télévision.
Une ou plusieurs redevances ?
Si vous possédez plusieurs postes à la même adresse , vous ne payez qu’ une seule redevance. Si un poste est installé en permanence à une autre adresse, dans votre résidence secondaire par exemple, vous devez payer une seconde redevance . Déclarez alors votre télévision au centre régional de la redevance dont dépend votre résidence secondaire.

Even kort door de bocht vertaald komt het er op neer dat louter het bezit van een televisietoestel voldoende is om voor deze belasting in aanmerking te komen. Het bezit van meer toestellen op hetzelfde adres kost niks extra. Een permanent toestel in een tweede huisje wordt opnieuw belast.
Dus als je een tweedehands toestel koopt of een tv uit Nederland meeneemt en je geeft de aanwezigheid hiervan in je Franse huis niet op aan de fiscus, dan ben je strafbaar. Waarbij het nuttig is te weten dat in elke regio iemand is aangesteld als ‘informant’. Bij ons is dat een timmerman, die onder meer verhuizingen en grote verbouwingen doorgeeft aan de Belastingdienst, zodat die een formulier voor herziening van de woonbelasting kunnen opsturen. Dus je verrader slaapt nooit!
Voor wie het ook nog eens met eigen ogen op de site van de Franse Belastingdienst wil bekijken:“On ne peut pas le rendre plus amusant…”

17 reacties op “Kijk- en luistergeld ontduiken?

 1. Dus als ik het goed begrijp geldt dat ook voor een PAL-TV’tje uit Nederland dat Technisch helemaal niet geschikt is om Franse TV-uitzendingen in PAL-Secam-norm mee te bekijken?
  Ik heb nl. een soortgelijke discussie met de Franse belastinginners.
  Dan kan ik maar beter het TV-toestel verwijderen en een eenvoudige Video-viewer neerzetten. Dat is immers geen (!) TV en alleen maar geschikt als kijkdoos van ingeblijkt beeldmateriaal…. Zeg maar een monitor.
  Gr. Ruud 😕

 2. Zeker, want dat is een van de weinige dingen die ik mis, uit NL. Helaas ga ik niet meer zo vaak naar het thuisland. Maar als er mensen op bezoek komen, is een kilootje oud of belegen zeer welkom.

 3. Je weet wat ik bedoel, Hollandse zuiningheid. Wij zijn er internationaal om bekend. Je eigen tv meenemen uit Holland om geen kijk en luistergeld te hoeven betalen. Als je besluit al of niet permanent in het buitenland te gaan wonen pas je dan aan. Toch??
  Robert

 4. Zeker, ik betaal dan ook braaf. Aan de andere kant is het inderdaad een beetje zuur als je bijvoorbeeld 100 euro per jaar voor de vuilnisophaal moet betalen, voor een vakantiehuis waar je maar 6 weken bent. Dat komt op 8 euro per zak!
  Maar goed, dat hoort er allemaal bij. Ik vind ook dat je niet moet zeiken over kijk- en luistergeld. Als je niet voor niks wilt betalen, neem dan gewoon een antenne waarmee je de Franse stations ook kunt ontvangen. Nog goed voor je frans ook!

 5. Dat is de reden dat wij gewoon bij de LeClerc de TV gaan kopen. Een sattaliet installatie zag ik ook ergens te koop voor 99 euro. Ik kan mij toch niet ontrekken aan de indruk dat sommige dingen in Frankrijk goedkoper zijn.
  Robert

 6. Wij hebben een iets duurdere, met een motortje waarmee de schotel zelf de verschillende satellieten opzoekt. Met een ontvanger die digitaal én analoog aan kan. Zo kun je met één schotel zowel alle Nederlandse als alle Franse zenders én de BBC ontvangen.
  Overigens zijn we verder hartstikke Frans en geheel geïntegreerd hoor!

 7. Welke BBC? BBC world of BBC 12. En al shet bbc 12 is heb je daar dan zo’n iillegale contructie voor met een abonnement in de U.K?
  Robert S

 8. Die vraag voelde ik aankomen. Nee, sinds 1 januari 2004 is BBC geheel free to air. Dus óók BBC1,2,3 en 4 en Childrens BBC en nog zo wat engelstalige programma’s op de Astra@D satelliet. Mijn kinderen kijken heel veel naar Ceebies en PoP en spreken beter Engels dan hun leraar (niet zo moeilijk trouwens).

 9. Wat een service van die Engelsen. Voorlopig houden wij het denk ik toch bij de Franse TV. Onze kennis van de Franse taal moet nog behoorlijk worden opgehaald. Dat wordt dus netjes luister en kijkgeld betalen.
  Robert S

 10. Even terugkomen op Robèrt:
  Ik neem nooit kaas mee uit Nederland. De Old-Amsterdam is er bijv. prima verkrijgbaar kost bij Auchan minder dan bij AH… En dat geldt voor veel van de betere Nederlandse kaassoorten.
  Maar dat van die TV zit zo: we kijken in Frankrijk nooit TV. Hebben zelfs geen antenne. Maar wel een oud 38-cm TV-tje voor de kinderen. Kunnen ze een leuke walt-disney-video kijken wanneer ze eens moe zijn of het een dagje regent… Vandaar het idee voor die Video-viewer.
  Kijk, al ik permanent in Frankrijk woonde zou ik er ook gewoon een TV nemen. Compleet met Satelietontvanger voor de Nederlandse uitzendingen. Maar die x weken dat ik er nu ben ben ik blij toe als ik even geen TV hoef te kijken. Temeer omdat ik er voor mijn doordeweekse werk al genoeg mee van doen heb…
  Groet, Ruud 🙂

 11. Over huisvuilbesasting gesproken: nergens om gevraagd en dit jaar spontaan een aanslag gekregen voor résidence secundaire…………..Scheelt mooi zo’n 40 euri per jaar!
  De Franse belastingdienst kan het dus zelfs ook nog leuker maken………………… 😀

 12. Leuk hoor, maar wat gaat die grap van dat kijkgeld nu eigenlijk kosten??